Arkiverade aktiviterer

Här under hittar du tidigare års aktiviterer

OBS! Aktivitererna har ägt rum och det innebär att all information inte nödvändigtvis fortfarande är korrekt.

 

Handlingar för Boxerfullmäktige 2016

Obs! Uppdaterad 2016-03-03

Format: PDF Document (.pdf)

Storlek: 1,04 MB (1 100 473 bytes)

Länk för nerladdning pdf


 

Statyetter för 2015

Ni som ansökt om statyett för 2015 - kan hämta den på Boxerfullmäktige i Eskilstuna. 350 kr per statyett. Ni får själva ombesörja hämtning och frakt.


 

bf16

Handlingar Boxerfullmäktige 2015

Slutlig version av BF-handlingarna 2015 är nu klar och kan laddas ner här.

Format: PDF Document (.pdf)

Storlek: 255 KB (261 328 bytes)

Länk för nerladdning pdf

 


 

Kallelse BF 2015

KallelseBF2015ver2

Enligt annonsen så är sista anmälningsdag bestämd till 1 feb. LO som utser delegater i samband med årsmöte och därmed inte klarar denna tidsfrist ombeds göra en preliminär anmälan senast 1 feb och återkomma med definitiv bokning omedelbart efter årsmötet.

Finns att ladda ner i PDF-fomat här internalLink

BF-handlingar 2014

Den slutliga versionen av BF-handlingarna är klar.

Finns att ladda ner i PDF-format här pdf  874 KB (895 417 bytes)

 


 

LO-konferens och Boxerfullmäktige

Lördagen den 8 och 9 mars 2014

Åkerby kursgård, Nora

Sista anmälnings- och betalningsdag 25 februari, helst innan.

Avgiften sätts in på NVLO's pg: 185868-7.


Info och anmälan:
Petra Laveno Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Närke Värmlands lokalområde hälsar er alla hjärtligt välkomna!


LO-konferens 8 mars kl: 11.00 

BF 9 mars kl 09:30

Pris 1610:kr
Inkl: lunch lördag, fika, middag på lördag kväll samt frukost & lunch söndag.

Väl mött!

 

Ladda ner inbjudan i PDF-format.pdf

 



 

LO-konferens och Boxerfullmäktige

Lördagen den 9 och 10 mars 2013

Scandic Backadal, Göteborg

Sista anmälnings- och betalningsdag 25 februari, helst innan.

Avgiften sätts in på pg: 224138-8.


Info och anmälan:
Lisa Nolmark Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 0340-658021

Hundar är välkomna – begränsat antal rum!

Västra lokalområdet hälsar er alla hjärtligt välkomna!


LO-konferens 9 mars kl: 13.30 (tillgång till lokalen från 12.30)
Inkl: fika, middag på lördag kväll samt frukost & lunch söndag.

Del i dubbelrum 1375:-
Enkelrumstillägg 345:-
Endast LO + middag 650:-

BF – söndag 10 mars
Endast BF + lunch 300:-

Väl mött!

 

Ladda ner kallelse i PDF-format.pdf

Slutbetalning 

Slutbetalning ska vara bokförd på Boxerklubbens konto senast tre veckor före lägrets start. Betala till Plusgiro 27109-8 och ange texten "LÄGER" + ditt referensnr.

 


 

PM Boxerläger

PM för årets boxerläger är utskickat. Skulle du inte ha det i inkorgen så hör av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

 


 

Betalning av anmälningsavgift

Var noga med att betala in anmälningsavgiften i tid, den ska vara bokförd på boxerklubbens PG-konto 27109-8 senast 10 dagar efter anmälan. Märk betalningen med texten "LÄGER" samt ditt referensnr. Räkna inte med att det skickas några påminnelser :)

Info om detta hittar du i bekräftelsen. Se även till att ha koll på att ditt medlemskap är giltigt och att du faktiskt knappat in rätt medlemsnr. Så får du behålla din plats i gruppen.

Om det uppstår några problem eller frågor kring detta så kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så försöker vi ordna det på bästa sätt.


 

Bekräftelse på anmälan

När ni anmäler er till lägret så skickas det en bekräftelse via email. Vi vet av erfarenhet att det inte är ovanligt att denna typ av automatgenererad epost stoppas av olika spam-filter. Detta förefaller vara speciellt frekvent för hotmail-adresser.

Så även om ni inte får en bekräftelse via epost kan ni känna er trygga att er anmälan finns lagrad i databasen (om det inte visats ett felmeddelande förstås). 

När en anmälan registreras visas även en bekräftelse på skärmen. Ta vara på informationen i denna på något sätt (skriv ut; ta en skärmkopia; skriv av;...)!


 

Anmälan till Boxerläger 2015

Vi räknar med att kunna öppna anmälan till Boxerläger 2015 den 1 april. Precis som vanligt är alla är välkomna: Nybörjare som elit, unga som gamla. Hunden bör dock vara minst nio månader. 

Även i år använder vi till "först-till-kvarn". Applikationen bakom anmälningsformuläret håller reda på hur många som anmält sig till varje grupp. Detta innebär att du redan vid anmälningstillfället kommer få veta om du fick reserverat en plats i önskad grupp eller ej.

Om du fick en plats i önskad grupp så behöver du endast betala in anmälningsavgiften på 1 500 kr inom 10 dagar från anmälan för att behålla din reservation. Du måste naturligtvis även ha ett giltigt medlemsskap, så kontrollera detta i samband med anmälan. 

Avgifter

Kursavgift 1 800
Boende
Enkelrum 1 700
Del i dubbelrum 1 250
Husvagn 1 pers 1 250
Husvagn flera pers 1 440
   
Mat
Helpension 1 550
Endast Boscars 350

 

Frågor

Har du några frågor angående lägret är så kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

Vi ses på Tånga Hed!

 


 

Pernilla Lagnevik

pernillaPernilla har haft hund sedan 1995 och varit schäferägare sen 1998. Hon är provledare i IPO och Tävlingsinstruktör SBK.

Hennes stora intresse ligger i spårarbete med hunden. Hon har en stark fascination för hur hunden använder sin näsa, samt hur hon ska lyckas få ett gott samarbete med sin hund. 

Pernilla har tävlat upp till Elitklass Spår och Lydnad samt tävlat IPO, BSL, BSP, IPO-FH och IPO-R FH


 

Johanna Mastenbroek

johanna

Det är jag som är Johanna Mastenbroek.

Jag är uppvuxen med schäfer så för mig var valet enkelt när jag skaffade min första tävlingshund 1999. Då föddes Canis.

Med honom kunde jag träna hur mycket som helst, allt var superkul. Vårt först SM var i spåret 2002, sedan har vi kvalat in 3 gånger i söket. Flertalet Cert i spår och sök hann vi skrapa ihop innan skadorna satte stopp. Just nu har jag Lupus som är 7 år. Vi tävlar i Elitklass spår. Till våren flyttar en ny liten hund in. Även denna gång en schäfer som i skrivande stund är 3 veckor. Vad jag än tränar med min hund är det viktigt att ha en bra relation. Glädje, Motivation, Grunder, Koncentration & Tydlighet är några ledord. 

Min filosofi i söket är att lära hunden arbeta med vinden redan från början, att  lägga en stabil grund och utveckla ett stort figurantintresse som längre fram i hundens utbildning ger en  motivation till att vilja arbeta även när det är jobbigt och svårt. Att hitta rätt motivation till varje individ. Att som förare/instruktör ha en träningsfilosofi som man tror på. Att man i bland måste gå utanför sina ramar är bara utvecklande.. Finns ingenting som är fel så länge det fungerar och känns rätt för dig.


 

Morten Hansen

morten

Hei. Jeg heter Morten Hansen og kommer fra Spydeberg i Norge og for 2. året på rad har jeg gleden av å bli invitert som instruktør til Boxerlägeret i Sverige.

Sitter igjen med mange gode minner fra lägeret i 2014, hyggelige mennesker og trivelige hunder J.

Jeg har stort sett hatt hund hele livet (og det begynner å bli langt). Vesentlig har jeg hatt Schäferhunder som jeg har konkurrert med i bruks, nordisk program, men også vært innom rasene Rottweiler, som også var godkjent redningshund, og Golden Retriever. 

I dag her jeg en Schäfergutt som heter Harrax, en hanne på 6 år, samt Schäfergutten Ixx på 9 mnd. som kommer fra kennel Tariq i Sverige.

Harrax er IPO trent frem til han var 2 år før jeg konverterte til nordisk program, bruks, kl. B spor.

Han er nå dessverre redusert pga avvik i bekken og rygg og fungerer nå kun som treningskompis og test hund for nye metoder.

Takket være god hjelp fra mine kompiser på sporlaget forrige året kom jeg i kontakt  med kennel Tarriq i Sverige og valget falt på en fin Schäfergutt.

Ixx har fine egenskaper og er vel den valpen jeg er mest fornøyd med frem til nå..

Jeg ser frem mot nok en uke sammen med trivelige hundemennesker hvor vi setter relasjon mellom hund og fører som høyeste prioritet.

Hilsen Ixx, Harrax og Morten


 

 

Torbjörn Johansson

tobbeMin första Boxer skaffade jag -96 och för mig existerar bara den rasen.

Jag kommer att hålla i en nybörjar/prova på grupp i IPO/BSL som jag hoppas gör att fler kommer att börja med denna prövningsformen. Jag har provat på det mesta inom hundsporten men fastnat för IPO som jag tränat/tävlat med tre hundar. Bäst har det gått med Hausse Utah som jag vunnit några Boxer-SM med och även varit med på fyra Boxer-VM med en 11:e placering som bäst.

Jag är allmänlydnadsinstruktör, testledare, exteriörbeskrivare, uppfödare och jag jobbar även lite extra som väktarhundförare på Securitas.

Hoppas jag kan frambringa lite inspiration och ge tillbaka lite av den glädje jag har fått av hundträning och då framförallt av IPO-träningen!

Superkul och jag ser fram emot denna vecka i Boxerns tecken!


 

Instruktörer Boxerläger 2015

Prova på spår o lydnad: Ingrid Trip - Har många års erfarenhet av boxer. Har tidigare suttit i lägerkommittén men är sedan några år tillbaks en populär instruktör. Välkommen!

Spår 1: Ingrid Åkerström - Kommer tillbaks för sin femte vecka som instruktör på Boxerlägret. Välkommen tillbaks!

Spår 2: Susanne Kihl - Gör sitt första Boxerläger och hälsas varmt välkommen.

Spår 3: Morten Hansen - Kommer från broderlandet i väst. Har mycket stor erfarenhet av hund och spår. Vi hälsar honom varmt välkommen till sitt andra boxerläger!

Sök 1: Lotta Andersson - En go o gla tös från Skåne med mycket erfarenhet och en stor verktygslåda. Vi hälsar henne välkommen för sitt andra år som instruktör på Boxerlägret. 

Sök 2: Johanna Mastenbrok - Har på tidigare Boxerläger varit sökintruktör men tog sig förra året an en spårgrupp. I år åter till sökskogen. Välkommen tillbaks!

Lydnad: Pia Albinsson - Gör sitt första år som instruktör på boxerlägret. Varmt välkommen!

IPO/BSL: Torbjörn Johansson - Välkänd av många. En hårt arbetande och superengagerad instruktör som vi hälsar välkommen tillbaks i år igen!

IPO 1: Mikael Lagnevik - Mikael kommer tilbaks som instruktör på ytterligar ett  Boxerläger. Välkommen!

IPO 2: Pernilla Lagnevik - Är tillbaks som instruktör även i år och hälsas varmt välkommen!


 

Lotta Andersson

lotta

Är för tillfället ordförande SBK Malmö. Har tävlat och tränat med raserna Whippet, Golden, Airedale, Riesen, Str.h.fox, Malinois SM skydd 2007 Sv.bruks ch, cert spår, sök, uppflyttad elit lydnad. Tränar idag en Groenendale i spår, sök, rapport och lydnad, debut h.kl. och lydnad 3 som mål för våren.

Tävlingsinstruktörslärare, genomgått utbildning vid Hundskolan i Sollefteå avseende hundars mentalitet är, arbetat som instruktör i sök och lydnad på diverse läger genom åren, testledare (ej aktiv), tävlingsledare, eget hundtrim sen 1975, arbetat som handler för olika kennlar, pedagogik  Malmö lärarhögskola.

 


 

Ingrid Trip

trippenIngrid Trip (kallas även för Trippen). Jag är som en boxer : en ängels själ i en gangsters kropp!!!

Trippan är 8 år och min tredje boxer. Trippan och jag tävlar i elit spår och lydnadsklass 3.

Är en eldsjäl när det gäller att träna och vara aktiv i Boxerklubben även i min lokala klubb som är Elfsborgs BHK. Jag är utbildad utbildad SBK Instruktör och har haft flera valpar och allmänlydnadskurser.

Denna vecka tänker jag dela med mig hur du kan aktivera din hund utan att ha krav på dig att gå ut och tävla men vem vet du kanske blir du sugen att göra det efter veckan på boxerlägret. Vi kommer att först och främst bygga upp relationen med dig och din hund på appellplan och pröva på spår och uppletande.  Vi kommer alltså att vara en del i skogen så ta med lämpliga skor och kläder. Allt för att hitta nyckeln till att aktivera våra hundar på ett roligt sätt. Jag skall försöka att individanpassa för var och en.

Ser framemot en härlig vecka ihop med våra boxrar


 

Mikael Lagnevik

mikael

Mikael är utbildad tävlingsledare samt tävlingsfigurant inom SBK och inom den Internationella Prövnings Ordningen.

Han har som figurant tjänstgjort vid olika mästerskap och diverse tävlingar av olika storlek, t ex Svenskt brukshundsmästerskap i Svenskskydd, Svenskt brukshundsmästerskap i IPO, Svenskt Schäferhundmästerskap i Svenskskydd och Svenskt Schäferhundmästerskap i IPO.

Mikael driver tillsammans med hustrun Pernilla Kennel Mi-Jos tillsammans där de föder upp schäfer och Kleinspitz.


 

Pia Albinsson

PiaAHej!

Jag heter Pia Albinsson och har tränat och tävlat lydnad/bruks sen 22 år tillbaka. Jag skaffade min första boxer för 16 år sedan och har sedan dess haft 4 boxrar som jag tävlat upp i klasserna. Hade min första egna boxerkull för 2 år sedan. Jag är allätare av raser så har även haft/har mallenois och bordercollie, samt 2 briarder. 

Har varit aktiv instruktör sen 20 år tillbaka på Arvika BK men har de sista 9 åren kört privat hemma. 

Jag bokstavligen älskar att träna lydnad och mitt motto är en motiverad lycklig hund som bär svansen högt!

Hoppas vi ses!!


 

Susanne Kihl

susanneHej!

Susanne Kihl heter jag och bor i Kungälv. Mitt stora intresse för hundar började redan som barn, jag kom i kontakt med brukshundklubben 1978 och har sedan dess varit en aktiv medlem i Kungälv BK. Började med familjens Newfoundland –78 och har sedan dess haft flera hundar av olika raser. Idag har jag en schäfertik på ca 3 år som jag tävlar i spår med, men tränar även lite skydd, sök och Nosework med henne.

Jag har flera utbildningar inom SBK, men är bl a utbildad SBK-lärare och har även varit aktiv som bl a spårinstruktör i olika sammanhang. Hund är inte bara min hobby, utan har även varit mitt yrke sedan –84. Jag har arbetat som hundskötare, dressör, sökhundsförare med sprängämneshund i skyddsklassad industri, handledare för hunddagis, arbetat med omhändertagna hundar genom polisen/länsstyrelsen. 

Har dresserat och levererat ca 35 st bevakningshundar till flygvapnet och militärpolisen, dresserat minhundar och ledarhundar, samt specialsökhundar av olika slag. 

Detta med spårträning är så oerhört roligt och utvecklande. Vi har ju ingen aning om hundens begränsningar när det gäller nosarbete och många gånger tror jag att vi underskattar våra hundars kapacitet. 

När jag tränar hund utgår jag från individen där all inlärning sker med positiv förstärkning där jag nyttjar hundens naturliga beteenden, belönar rätt beteenden i rätt funktion och ser till hundens kapacitet och förutsättningar. För mig är det viktigt att få en koncentrerad och motiverad hund i all träning där arbetsglädjen är stor och med glädje & trygghet bygger man en bra relation. Det ska vara kul att träna hund och jag vill ha en glad hund som älskar sitt jobb ihop med sin förare.

Det är min uppgift som instruktör att planera övningar efter varje ekipage och önskemål och under lägerveckan finns möjligheter att även träna både uppletande och lydnad om så önskas. 

Ska bli jättekul att få äran att vara instruktör för Boxerklubben.


 

Ingrid Åkerström

ingridJag heter Ingrid och kommer från Kungälv.

Min nuvarande hund är en schäfer som blir 9 år i sommar. Hon heter Häxa och vi har tävlat i elit klass spår samt lite lydnad. Vi har numera lagt tävlandet på hyllan men håller oss fortfarande aktiva på olika sätt. 

Tidigare hade jag en Australian Shepherd, Dodi, som tävlades i elit klass spår, men även sök och lydnad. Med Dodi fick jag även äran att delta i Bruks-SM i spår två gånger. Jag är utbildad allmänlydnadsinstruktör och har haft en del kurser i både spår och lydnad.

Hundar fungerar på olika sätt och det gäller att hitta övningar som passar just dig och din hund. Att ha en bra relation med sin hund är viktigt och tillsammans med motivation, glädje, tålamod och tydlighet så kommer man en bra bit i sin hundträning.

Jag tänker att vi främst tränar spår under lägret men även lydnad och uppletande om mina gruppdeltagare önskar detta. Ser fram emot min femte sommar som instruktör på boxerlägret.


 

Vilken grupp ska jag välja?

I första hand så väljer du naturligtvis grupp efter vad du vill träna: Vill du träna spår väljer du en spårgrupp osv. Sen kan det ju vara så att du väldigt gärna vill ha en viss instruktör och då väljer du naturligtvis den gruppen eller så kanske ni är ett antal som väldigt gärna vill vara i samma grupp och då väljer ni naturligtvis grupp efter det. Sen finns ju även prova-på-gruppen där du får prova på lite av varje.

Vet du inte vilken sök eller spårgrupp du vill välja så kan du välja alternativet "Placera mig..." när du gör din anmälan. Då kommer lägerkommittén placera dig i en grupp som verkar lämplig baserat på vad du uppgivit för övrig information.

Alla grupper bestämmer själva hur de vill fördela sin träningstid, och det brukar bli lydnadsträning även i spår- och sökgrupperna. 

Men oavsett om du är nybörjare eller erfaren så är du lika välkommen i vilken grupp som helst.


 

Tångahed

Tångahed är ett före detta svenskt militärt övningsfält ett par km utanför Vårgårda i Västergötland. Övningsfältet användes mellan åren 1862 och 1962 av Göta artilleriregemente och mellan 1963 och 1995 av Älvsborgs regemente. Numera finns det bland annat en camping på området och de gamla logementen är ombyggda till vandrarhem. På området finns även stora gräsytor vilka gör området mycket lämpligt för hundträning.

En knapp mil österut finns Remmende skjutfält där vi brukar vara för att träna spår och sök.

Inne i Vårgårda samhälle, vilket ligger på gångavstånd från Tånga, så finns det affärer, apotek, systembolag, veterinär och annat man kan tänkas behöva under lägerveckan.

Hitta till Tångahed

Tånga Hed Campings webbplats externalLink

Vårgårda kommuns webbplats externalLink


Grupper på Boxerläger 2015

Planeringen har kommit längre och vi kan nu meddela vilka grupper som planeras för Boxerläger 2015, det är...

  • Prova på (spår & lydnad)
  • 4 Spårgrupper
  • 2-3 Sökgrupper
  • 1-2 IPO-grupper
  • 1 IPO/BSL

 


 

Facebookgrupp för Boxerläger 2015

Du vet väl att det finns en grupp på Facebook för Boxerläger 2015. Du hittar den här:

fb

 


 

 

 


 

I huvudet på en amatörmatte

Av Anneli Brattgård 

Betydelsen av ordet amatör är egentligen "den som utövar något men inte har det som sitt yrke" men ibland använder vi det också om en person som inte behärskar olika göromål. Som den senare sorten kände jag mig när jag en söndag i juli styrde mot Tånga hed och mitt allra första boxerläger. Jag hade hört rykten om grupperingar, hårda träningsdagar och boxerproffs och här kom jag med en hund som varken kunde gå fot eller vara ensam i bilen utan att yla som en galen varg. Ska jag vara riktigt ärlig var jag beredd på att det skulle bli tårar och stress och kanske, kanske en hemresa mitt i lägret.

 

Läs mer...

 


Uppföljning Boxerläger 2014

Årets Boxerläger är över och en de flesta av deltagarna har fyllt i uppföljningsblanketten. Totalt har 67 personer (deltagare, medföljande och instruktörer) fyllt i uppföljningen. Detta är vi naturligtvis är väldigt tacksamma för då synpunkterna är viktiga för oss. Alla har inte svarat på allt men många har svarat på mycket och alla grupper finns representerade med flera svar.

Av utvärderingen framgår tydligt att alla är nöjda, lägret får ett mycket bra betyg för helhetsintryck. Även om det finns en viss "lyckofaktor", d.v.s. att det kanske blivit lite för höga betyg så kan man utan tvekan vara nöjd med utfallet.

Läs mer...

 


Utvärdering Boxerläger 2014

Alla deltagare, instruktörer och medföljande har nu fått ett mail med en länk till ett utvärderingsformulär till. Har du inte fått något mail så hör av dig!

Länken är "personlig" så tillvida att den innehåller ett unikt id för att säkerställa att det inte blir dubbla svar från någon. Men du kan gå tillbaks och ändra dina svar så många gånger du vill så länge utvärderingen är öppen.

På förhand tack för dina synpunkter!

 


 

Årets läger är över

Lägret är slut för denna gång och inom någon vecka eller två så kommer ni få epost med en länk till ett uppföljningsformulär. Hoppas ni tar er tid att fylla i denna då det är viktigt för oss.

STORT TACK till alla er fantastiska och engagerade deltagare och instruktörer som gjorde lägret till vad det blev. Och ett jättestort tack till Tånga Hed som med sin enastående service har varit behjälpliga på alla tänkbara sätt.

Hoppas vi ses nästa år igen!


PM Boxerläger

PM ska vara utskickat till alla nu, har du inte fått det hör av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Betalning av anmälningsavgift

Var noga ned att betala in anmälningsavgiften i tid, den ska vara bokförd på boxerklubbens PG-konto senast 10 dagar efter anmälan. Info om detta hittar du i bekräftelsen. Se även till att ha koll på att ditt medlemskap är giltigt och att du faktiskt knappat in rätt medlemsnr. Så får du behålla din plats i gruppen 

Om det uppstår några problem eller frågor kring detta så kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så försöker vi ordna det på bästa sätt.

 


 

Bekräftelse på anmälan

Alla som anmält sig till Boxerlägret bör ha fått en bekräftelse via epost. Har du inte fått det så kan det t ex bero på att:

1) Du har helt enkelt råkat skriva in fel epost-adress.

2) Något spam-filter eller liknande har stoppat den. Kontrollera att den inte ligger i mappen för skräppost. Hittar du inte bekräftelsen så skicka ett meddelande till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så ska vi försöka reda ut det.

 


 

Tryckfelsnisse

Tryckfelsnisse har varit framme i annonsen i Boxerbladet. Naturligtvis ska lägret INTE pågå från den 13:e till den 29:e :) 

Rätt datum ska vara 13 juli till 19 juli. 


IPO: Mikael Johansson & Pernilla Lagnevik

Pernilla och Mikael driver Kennel Mi-Jos tillsammans där de föder upp schäfer och Kleinspitz.

Mikael är utbildad tävlingsledare samt tävlingsfigurant inom SBK och inom den Internationella Prövnings Ordningen. Han har som figurant tjänstgjort vid olika mästerskap och diverse tävlingar av olika storlek, t ex Svenskt brukshundsmästerskap i Svenskskydd, Svenskt brukshundsmästerskap i IPO, Svenskt Schäferhundmästerskap i Svenskskydd och Svenskt Schäferhundmästerskap i IPO

 

Pernilla har haft hund sedan 1995 och varit schäferägare sen 1998. Hon är provledare i IPO och Tävlingsinstruktör SBK.

Hennes  stora intresse ligger i spårarbete med hunden. Hon har en stark fascination för hur hunden använder sin näsa, samt hur hon ska lyckas få ett gott samarbete med sin hund. 

Pernilla har tävlat upp till Elitklass Spår och Lydnad samt tävlat IPO, BSL, BSP, IPO-FH och IPO-R FH.

Spår 3 -  Morten Hansen

mortenMitt navn er Morten Hansen, kommer fra Norge hvor jeg har arbeidet med hund siden jeg var 16 år. Har vesentlig hatt Schäferhunder som jeg har konkurrert med i nordisk program, men også vært innom rasene Rottweiler, som også var godkjent redningshund, og Golden Retriever. 

I dag her jeg Schäferhunden Harrax, en hanne på 5 år som jeg har IPO trent frem til han var 2 år før jeg konverterte til nordisk program, bruks. Konkurrerer i dag i kl B spor.

Min første utdannelse med hund fikk jeg på forsvarets hundeskole som rekrutt, hvor jeg tjenestegjorde i 3 år.

På begynnelsen av 90-tallet gjennomgikk jeg trinn-II brukshund utdannelse samt figurant og testleder utdannelse for mentaltest av hund.

Har gjennom årene gjennomgått en rekke kurs i både lydighet, spor, rundering og mentalbeskrivning av hund.

       


Sök 1 - Liselotte Andersson

 

lottaMitt stora intresse är hundägareutbildning som leder till en allmänt bättre hundhållning. Ett stort mål är också att SBK skall fortsätta vara en ideell förening där alla hittar sin nisch och har KUL!

Som instruktör vill jag verka för att varje träningstillfälle ger ökad lust för både hund och förare.

Medl i SBK sen början av 70-talet, suttit som sammankallande i TS, för tillfället utbildningsansvarig Malmö BK.

Tävlat och tränat sök sen 80-talet med varierande raser och framgångar. Riesen elit kl., Golden uppflytt. lydn 3, foxterrier med 2 cert och lydn.ch., whippet uppflyttad h.kl., lydn.kl3, malionois cert i skydd, spår, och sök och SM skydd 2007 uppflytt. elit lydn. 

Tävlingsledare, certifierad tävlingsinstruktör bruks/lydnad, pågående utbildning till lärare.

Testledare (vilande), Tävlingsledare polis SM, styrgruppen SSM.

40 år med egen firma med hundtrim och handling. 

Utbildning i vuxenpedagogik Mö högskola.


 

Spår 4 - Johanna Mastenbroek

johanna

Det är jag som är Johanna Mastenbroek. .

Jag är uppvuxen med Schäfer så för mig var valet enkelt när jag skaffade min första tävlingshund 1999. Då föddes Canis.

Med honom kunde jag träna hur mycket som helst, allt var superkul. Vårt först SM var i spåret 2002, sedan har vi kvalat in 3 gånger i söket. Flertalet Cert i spår och sök hann vi skrapa ihop innan skadorna satte stopp. Just nu har jag Lupus som är 6 år vi är uppflyttade till Elit klass spår. Förhoppningsvis startar vi någon Elit under våren. Vad jag än tränar med min hund är det viktigt att ha en bra relation. Glädje, Motivation, Grunder, & Koncentration är några ledord. Att utmana hunden i spåret är så kul.

Så efter en vecka med klurigheter kanske vi avslutar med en (vin)spårtävling. Vill ni veta mer om den så anmäl!


 

Spår 1 - Ingrid Åkerström

ingrid

Jag heter Ingrid och kommer från Kungälv. Arbetar till vardags som verksamhetsledare inom Trygga Ungdomsmiljöer i Kungälv.

Min nuvarande hund är en schäfer som blir 8 år i sommar. Hon heter Häxa och vi har tävlat i elit klass spår samt lite lydnad. Under vintern och våren har vi tagit det lugnt på tränings- och tävlingsfronten, bland annat för att Häxa har haft valpar.

Tidigare hade jag en Australian Shepherd, Dodi, som tävlades i elit klass spår, men även sök och lydnad. Med Dodi fick jag även äran att delta i Bruks-SM i spår två gånger. Jag är utbildad allmänlydnadsinstruktör och har haft en del kurser i både spår och lydnad.

Hundar fungerar på olika sätt och det gäller att hitta övningar som passar just dig och din hund. Att ha en bra relation med sin hund är viktigt och tillsammans med motivation, glädje, tålamod och tydlighet så kommer man en bra bit i sin hundträning.

Jag tänker att vi främst tränar spår under lägret men även lydnad och uppletande om mina gruppdeltagare önskar detta. Ser fram emot min fjärde sommar som instruktör på boxerlägret.


 

Sök 2 - Tommy Gråfalk

tommy

Hej! 

Jag heter Tommy Gråfalk och bor i Örby som ligger mellan Borås och Varberg.

Själv har jag haft tre Rottweiler som jag tävlat sök med, två av dom i elitklass. 

Nu har jag och min fru Helena två Boxrar som vi tränar i sök, de är nu godkända högre klass, blir en trevlig utmaning att ta oss till elit.

Jag är även ordförande för Marks BK och har till och från kurser m.m. där.

Det är femte året i rad som jag har förmånen att få ha en sökgrupp på Boxerklubbens sommarläger, och det är fantastiskt roligt och stimulerande.

Brinner för att lära vidare min tolkning av Sven Järveruds sätt att utbilda sökhundar, då jag haft möjligheten att träna nära honom under flera år.

Ser framemot att träffas i sommar.

//Tommy


 

IPO/BSL - Torbjörn Johansson

tobbe

Min första Boxer skaffade jag -96 och för mig existerar bara den rasen.

Jag kommer att hålla i en nybörjar/prova på grupp i IPO/BSL som jag hoppas gör att fler kommer att börja med denna prövningsformen. Jag har provat på det mesta inom hundsporten men fastnat för IPO som jag tränat/tävlat med tre hundar. Bäst har det gått med Hausse Utah som jag vunnit några Boxer-SM med och även varit med på fyra Boxer-VM med en 11:e placering som bäst.

Jag är allmänlydnadsinstruktör, testledare, exteriörbeskrivare, uppfödare och jag jobbar även lite extra som väktarhundförare på Securitas med Hausse Utah.

Hoppas jag kan frambringa lite inspiration och ge tillbaka lite av den glädje jag har fått av hundträning och då framförallt av IPO-träningen!

Superkul och jag ser fram emot denna vecka i Boxerns tecken!


 

Spår 2 - Jenny Fick

jenny

"Hej!

Jag heter Jenny Fick och har 2 hundar: Mallen Bertil och Schäfern Liv.

Jag har hållit på med hund i 14 år och har hållit på med spår under samma tid. Jag är även utbildad SBK instruktör.

Vi tävlar i spår och har fått 2 Cert med Liv i spåret.

Jag gillar att individanpassa träningen och att hitta olika vägar att för att få ett resultat med mycket glädje!  Ju fler vektyg man har i ryggsäcken ju mer har man att erbjuda hunden!

Detta kommer bli mitt fjärde boxerläger och jag ser framemot en härlig Boxervecka! 

/ Hopp o Lek.......

Jenny, Liv & Bertil


 

Aktivitet - Ingrid Trip

trip

Ingrid Trip (kallas även för Trippen). Jag är som en boxer : en ängels själ i en gangster kropp!!!

Har en boxertjej som är 7 år och kallas för Trippan. Trippan och jag tävlar i elit spår och lydnadsklass 3.

Är en eldsjäl när det gäller att träna och vara aktiv i Boxerklubben även i min lokala klubb som är Elfsborgs BHK. Jag är utbildad som allmänlydnadsinstruktör och har haft flera valpar och allmänlydnadskurser.

Denna vecka tänker jag dela med mig hur du kan aktivera din hund utan att ha krav på dig att gå ut och tävla men vem vet du kanske blir du sugen att göra det efter veckan på boxerlägret. Vi kommer att först och främst bygga upp relationen med dig och din hund på appellplan och pröva på spår och uppletande.  Vi kommer alltså att vara en del i skogen så ta med lämpliga skor och kläder. Allt för att hitta nyckeln till att aktivera våra hundar på ett roligt sätt. Jag skall försöka att individanpassa för var och en.

Ser framemot en härlig vecka ihop med våra boxrar


Instruktörer Boxerläger 2014

Aktivering: Ingrid Trip - Har många års erfarenhet av boxer. Har tidigare suttit i lägerkommittén men är sedan några år tillbaks en populär instruktör. Välkommen!

Spår 1: Ingrid Åkerström - Har hittat tillbaks för ännu en vecka som instruktör på Boxerlägret. Välkommen!

Spår 2: Jenny Fick - En liten och populär instruktör med många följare, har varit instruktör på Boxerlägret i ett antal år nu. Välkommen!

Spår 3: Morten Hansen - En gutt fra broderlandet i väst med mycket stor erfarenhet av hund och spår. Vi hälsar honom varmt välkommen!

Spår 4: Johanna Mastenbrok - Har på tidigare Boxerläger varit sökintruktör men kommer i år ta sig an en spårgrupp. Välkommen tillbaks!

Sök 1: Lotta Andersson - En go o gla tös från Skåne med mycket erfarenhet och en stor verktygslåda. Första året som instruktör på Boxerlägret. Välkommen!

Sök 2: Tommy Gråfalk - Han har mångårig erfarenhet och är tillbaks i år igen. Välkommen!

IPO: Mikael Johansson & Pernilla Lagnevik - Heter våra IPO-instruktörer. Mikael har tidigare varit instruktör på ett antal Boxerläger men för Pernilla är det första gången. Välkomna bägge två!

IPO/BSL: Torbjörn Johansson - Välkänd av många. En hårt arbetande och superengagerad instruktör som vi hälsar välkommen tillbaks i år igen!

 


 

 

Anmälnings- och avbokningsvillkor

Vi har tagit fram anmälnings och avbokningsvillkor som gäller för Boxerlägret. Läs igenom dessa noga innan du anmäler dig så att du vet vad som gäller.

Läs mer...

 


Anmälan till Boxerläger 2014

Vi räknar med att kunna öppna anmälan till Boxerläger 2014 den 1 april. Precis som vanligt är alla är välkomna: Nybörjare som elit, unga som gamla. Hunden bör dock vara minst nio månader. 

Systemet med lottning av platserna som användes förra året fungerade mindre bra i praktiken. Därför kommer vi i år återgå till "först-till-kvarn". Applikationen bakom anmälningsformuläret håller reda på hur många som anmält sig till varje grupp. Detta innebär att du redan vid anmälningstillfället kommer få veta om du fick reserverat en plats i önskad grupp eller ej.

Om du fick en plats i önskad grupp så behöver du endast betala in anmälningsavgiften på 1 500 kr inom 10 dagar från anmälan för att behålla din reservation. Du måste naturligtvis även ha ett giltigt medlemsskap, så kontrollera detta i samband med anmälan. 

Avgifter

Kursavgift 1 700
Boende
Enkelrum 1 700
Del i dubbelrum 1 250
Husvagn 1 pers 1 250
Husvagn flera pers 1 320
   
Mat
Helpension 1 500
Endast Boscars 300

 

Frågor

Har du några frågor angående lägret är så kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

Vi ses på Tånga Hed!

 


 

Vilken grupp ska jag välja?

I första hand så väljer du naturligtvis grupp efter vad du vill träna: Vill du träna spår väljer du en spårgrupp osv.Sen kan det ju vara så att du väldigt gärna vill ha en viss instruktör och då väljer du naturligtvis den gruppen eller så kanske ni är ett antal som väldigt gärna vill vara i samma grupp och då väljer ni naturligtvis grupp efter det. Sen finns ju även aktiveringsgruppen där du får prova på lite av varje.

Vet du inte vilken sök eller spårgrupp du vill välja så kan du välja alternativet "Placera mig..." när du gör din anmälan. Då kommer lägerkommittén placera dig i en grupp som verkar lämplig baserat på vad du uppgivit för övrig information.

Alla grupper bestämmer själva hur de vill fördela sin träningstid, och det brukar bli lydnadsträning även i spår- och sökgrupperna. Men vill du fokusera på lydnadsträningen så kan du välja Lydnadsgruppen.

Men oavsett om du är nybörjare eller erfaren så är du lika välkommen i vilken grupp som helst.


Tångahed

Tångahed är ett före detta svenskt militärt övningsfält ett par km utanför Vårgårda i Västergötland. Övningsfältet användes mellan åren 1862 och 1962 av Göta artilleriregemente och mellan 1963 och 1995 av Älvsborgs regemente. Numera finns det bland annat en camping på området och de gamla logementen är ombyggda till vandrarhem. På området finns även stora gräsytor vilka gör området mycket lämpligt för hundträning.

En knapp mil österut finns Remmende skjutfält där vi brukar vara för att träna spår och sök.

Inne i Vårgårda samhälle, vilket ligger på gångavstånd från Tånga, så finns det affärer, apotek, systembolag, veterinär och annat man kan tänkas behöva under lägerveckan.

Hitta till Tångahed

Tånga Hed Campings webbplats externalLink

Vårgårda kommuns webbplats externalLink


Grupper på Boxerläger 2014

Planeringen har kommit längre och vi kan nu meddela vilka grupper som planeras för Boxerläger 2014, det blir...

  • Aktivering
  • Spår 1
  • Spår 2
  • Spår 3
  • Sök 1
  • Sök 2
  • Sök 3
  • IPO
  • IPO/BSL
  • Lydnad

 

Det finns intruktörer tilltalade för samtliga grupper men eftersom allt är inte 100% klart så vi väljer att inte gå ut med några namn alls i nuläget. Men det blir både några nya ansikten och några välkända :)


 

Facebookgrupp för Boxerläger 2014

Det finns nu en grupp på Facebook för Boxerläger 2014. Du hittar den här:

fb


 

 


 

Utvärdering av Boxerläger 2013

Grafen visar en sammanställning av utvärderingarna som kommit in.Totalt 51 utvärderingar. Siffrorna är viktade för att kunna jämföras (så att alla kategorier nått 100%). T ex har bara 45 st svarat ang rummen/campingen och de har alltså räknats upp med faktorn 1,13.
Alla är mycket nöjda eller nöjda med platsen, rummen/campingen och markerna. Praktiskt taget alla är mycket nöjda eller nöjda med instruktörerna upp lägrets uppfyllande. Maten får bra betyg och priset verkar ligga ganska rätt. Det enda som sticker ut lite på den negativa sidan är kvällsaktiviteterna, och det är ju något vi identifierat sedan tidigare.

utvärdering2013

Årets boxerläger är över

Vi tackar alla deltagare instruktörer och andra för att ni gjorde lägret till vad det blev och hoppas att få se er igen nästa år!


Nu har årets Boxerläger startat

Vi hälsar alla hjärtligt välkomna och hoppas ni alla får en riktigt trevlig vecka samt på riktigt fint "hundväder".

 


 

PM Boxerläger 2013

Aktuellt PM kan du ladda ner här... pdf 

 


 

Bekräftelser Boxerläger 2013

Alla bekräftelser för Boxerläger 2013 håller på att skickas ut. Har du inte fått någon inomde närmaste dagarna så hör av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Ny IPO/BSL-grupp

Det har visat sig vara så pass stor efterfrågan på platserna i IPO-gruppen så vi kommer försöka fylla en IPO/BSL-grupp till. Så nu kommer det gå att anmäla sig till IPO-grupp2. Instruktör för denna grupp blir Tobbe Johansson. Gruppen vänder sig främst till nybörjare och de som vill prova på IPO/BSL.

 


 

Nu kan du anmäla dig till Boxerläger 2013

Nu är det dags att anmäla sig till en av årets största begivenheter, Boxerläger 2013 på Tånga Hed. Alla är välkomna: Nybörjare som elit, unga som gamla. Hunden bör dock vara minst nio månader.

Anmäl dig >>>HÄR<<< 

Målet är naturligtvis att så många som ska få sitt förstahandsval tillgodosett och senast 1 maj kommer du få reda på vilken grupp du hamnat i.

Sex grupper är just nu fullbokade och inga fler anmälningar tas emot för dessa i nuläget. 

Dessa grupper är:

  • IPO 1
  • IPO 2
  • Spår 1
  • Spår 2
  • Sök 2
  • Sök 3

 

Glöm ej att betala in anmälningsavgiften (2500:-) så att den är bokförd på Svenska Boxerklubbens konto senast 1 juni. Betala till Svenska Boxerklubbens PlusGiro: 271 09-8 . Ange avsändare + hundens namn + BOXERLÄGER. Anmälan är bindande när anmälningsavgiften är betald. Hela lägeravgiften ska vara betald och bokförd på Svenska Boxerklubbens PlusGiro senast 1 juli.

Har du några frågor angående lägret är så kontakta någon i lägerledningen.

Vi ses på Tånga Hed!


 

 

Föredrag av Monica Henriksson

Monica Henriksson, Rapports Kennel, är inbjuden att komma och prata på lägret på måndagen. Tanken är att hon ska prata om tävling, teamkänsla med sin hund osv.

Har ni något specifikt ni vill att hon skall ta upp så hör av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så ska vi se vad vi kan göra.

 

Ny grupp på facebook

Nu finns det en grupp på faceboox för Boxerläger 2013: 

http://www.facebook.com/groups/480115208718432/

Anmälning

Det kommer vara möjligt att anmäla sig fr o m 1 april 2013. Efter en viss tid (ca två veckor) kommer vi stämma anmälningarna och se om någon grupp blivit överfylld. I så fall kommer lottning ske. Förhoppningen är att det på detta vis blir så rättvist som möjligt och att så många som möjligt får den grupp man valt i första hand.

Boxerläger 2013 - Nyheter för året

Vi vill i mesta möjliga mån undvika kontanthantering under lägerveckan så det är därför bestämt att hela beloppet ska vara betalt i förväg. Senast den 1 juli ska hela beloppet betalt.

Nytt är att du kan anmäla dig i förväg till Boscars-galan. Detta är för de av er som av något skäl inte vill köpa helpension av Tånga. Endast Boscars kostar 250 kr. I mån av plats kommer det även gå att efteranmäla sig på plats (300 kr).

Nytt är även att du kan anmäla en extra hund om du vill träna två hundar samtidigt. Detta kostar samma som en kursavgift (1650 kr). Naturligtvis så betalar du då inget extra för kost och logi. Och lika naturligt så får du ha med dig flera hundar, men du får bara träna med det antal du betalt för. Du för även byta hund, t ex vid lunch eller varannan dag utan extra avgift.

Och nytt är även att du kan anmäla dig som "medföljande". Då betalar du naturligtvis ingen kursavgift. Men vi är tacksamma de som är medföljande anmäler sig då detta underlättar vår administration. 

Avgifter

Kursavgifter
Ordinarie 1 650
Extra hund  [1] 1 650
Medföljande 0
Boende 
Enkelrum 1 990
Del i dubbelrum 1 350
Husvagn en person 1 350
Husvagn flera person 1 600
Mat
Ingen mat  0
Helpension 1 550
Endast Boscars [2] 250

 

  1. Du får träna en hund i ordinarie kursavgift, vill du träna fler kostar det 1650 kr.
  2. Vid efteranmälan (i mån av plats) 300 kr.

Instruktörerna för Boxerläger 2013 är klara

Dessa är

  • Aktivering - Ingrid Trip
  • IPO - Bertil Hagvall   FULLT
  • IPO 2 - Torbjörn Johansson FULLT
  • Spår 1 - Ingrid Åkerström  FULLT
  • Spår 2 - Jenny Fick   FULLT
  • Spår 3 - Tina Lorentzon
  • Spår 4 - Anna Johansson
  • Sök 1 - Britt-Marie "Prickis" Tiderman
  • Sök 2 - Tommy Gråfalk   FULLT
  • Sök 3 - Pia Sandberg  FULLT

 

OBS! Tina Lorenzson (Spår 3) kommer inte ha möjlighet att vara på plats redan på lördagen utan finns tillgänglig först fr o m söndag morgon.

Läs mer...

 


SM-vinnare IPO 3

sm ipo3 tn

1 Pibox Swedish Viking Mårten Lundh 236,0
2 Jipotimas Marziale Jill Mellström 220,0
3 Capone Von Pellefeld Ingela Nordahl 212,0


SM-vinnare BSL 3

sm bsl3 tn

1 Jipotimas Chaconne Jill Halve 167,0
2 Yara Vom Okeler Forst Ingela Nordahl 146,0


SM-vinnare Spår

sm spår tn

1 Shirwalk's Destiny Ninni Johansson 533,75
2 Engelaiz Nougat Pernilla Sundberg 536
3 Cultrix Calima Ingrid Trip 456,75


BIR Boxerspecial

BIR

Resultat bruksprov

Spår Elit

spårelit tn

1 Shirwalk's Destiny Ninni Johansson 533,75
2 Engelaiz Nougat Pernilla Sundberg 536
3 Cultrix Calima Ingrid Trip 456,75

Spår högre

spårelit tn

1 Incirias Honey-honey Pernilla Swartling 459
2 Teamwork Vita É Magico Sandra Börjesson 424,5
3 Queensie's Jizza Inger Nordh 403,5

Spår lägre

spårlkl tn

1 Twinbox Going For Gold Åsa Danielsson 434

Sök högre

spårelit tn

1 Lyckovinstens Cola Helena Hansson 428,75
2 Valsängen's Utrillo Eva Folkesson 419,5

Sök lägre

spårelit tn

1 Shirwalk's Discovery Susanne Löfström 452,25
2 Engelaiz Playmate Johanna Rapp 450,75
3 Swedbox Octopussy Bernt Spång 411,75

 

pdf Kompletta resultatlistor i PDF-format


 

Resultat IPO & BSL

BSL 1

bsl1 tn

1 Jipotimas Ulrika Knape Andrea Malmgren 155,0
2 Qvintåsgården Gaston Mårten Lundh 150,0
3 Teamwork Xplosion Maria Nilsson 147,0

BSL 3

bsl3 tn

1 Jipotimas Chaconne Jill Halve 167,0
2 Yara Vom Okeler Forst Ingela Nordahl 146,0

IPO 1

1 Segervittring Bella Malin Bugaj 242,0

IPO 2

ipo2 tn

1 Engelaiz Qanazta Robert Lindström 220,0

IPO 3

ipo3 tn

1 Pibox Swedish Viking Mårten Lundh 236,0
2 Jipotimas Marziale Jill Mellström 220,0
3 Capone Von Pellefeld Ingela Nordahl 212,0

pdf Kompletta resultatlistot i PDF-format

Boxer-SM Söndagen den 17 augusti

Veteranparad kl. 09:00

Officiell utställning

Sekretariatet öppnar klockan 8.00

  • Domare: Liz Rallings Hanar & BIR
  • Domare: Nigel Rallings  Tikar, Bästa Veteran, Bästa Junior samt Grupper

Bedömningen börjar i båda ringarna kl. 10.00. Totalt 41 och 66 tikar

Senaste resultat från utställningen hittar härinternalLink!


 

SM-vinnare Lydnad

lydnad tn

Placering Hund Förare Poäng
1 Jipotimas Ulrika Knape Andrea Malmgren 169,5 / 8,47
2 Shirwalk's Discovery Susanne Löfström 164,0 / 8,2
3 Teamwork Vita É Magico Sandra Börjesson 163,5 /8,17

Resultat lydnadsprov 2014-08-15

Elit

Elit

Placering Hund Förare Poäng
1 Borderness Hi Fi Pia Albinsson 271,0
2 Shirwalk's Carmencita Ninni Johansson 194,0

LKL 3

Elit

Placering Hund Förare Poäng
1 Cultrix Calima Ingrid Trip 248,5
2 Teamwork Xplosio Maria Nilsson 176,0
3 Shirwalk's Canasta Kristin Halle 161,0

LKL 2

Elit

Placering Hund Förare Poäng
1 Jipotimas Ulrika Knape Andrea Malmgren 169,5
2 Shirwalk's Discovery Susanne Löfström 164,0
3 Teamwork Vita É Magico Sandra Börjesson 163,5

LKL 1

Elit

Placering Hund Förare Poäng
1 Albinsson's Avspända Alfred Jannice Printz 191,5
2 Albinsson's Arga Bulten Paula Albinsson 185,5
3 Boxillas Billy Jean Elisabeth Wessman 183,5

 

pdf Kompletta resultatlistor i PDF-format


 

Boxer SM lördagen den 16 augusti

Officiellt  Bruksprov  Spår & Sök, IPO, BSL & BH

  • Spår & sök: Samling vid SM-mässen kl 06.15
  • IPO & BSL : samling vid SM-mässen kl. 08.00
  • BH : samling vid SM-mässen kl. 11.00

Prisutdelning när tävlingarna är klara.

Valputställning

Bedömningen av valpar börjar kl. 15.00 hanar och tikar går i samma ring.

  • Domare: Nigel Rallings Hanar & BIR
  • Domare: Liz Rallings Tikar & Grupper

Totalt 23 st  valpar, 10 hanar och 13 tikar

Senaste resultat från utställningen hittar härinternalLink!

Kamratfest på lördag kväll  kl 20.00 i SM-mässen


 

Boxer-SM 2014 är nu invigt

Invigningen samlade i år många hundar och förare vilket naturligtvis är extra trevligt-

invigning tn

Boxer SM fredagen den 15 augusti

Invigning av Boxer-SM 2014 kl. 14.30

Samling vid Mässen kl 14.15 för invigningsparad för deltagare som finns på plats 

Officiellt lydnadsprov LKL I, II, III o Elit 

Samling Elit & klass III: 14:45 start 15.00 

Samling klass II & I: 16:15

Antal tävlande 37 st: Lydnadsklass: I: 23 st, II: 6 st, III: 5 st och Elit 3 st, startordning anslås på plats utom för elitklass som lottas på plats. 

Grillkväll för alla som vill. 


 

Schema Café och Grill - SM 2014

  07:00 - 09:15 09:00 - 11:15 11:00 - 13:15 13:00 - 15:15 15:00 - 17:15 17:00 - 19:30
Fredag     Café + Grill Café + Grill Café + Grill Café + Grill
      Jill Mellström 1 Jill Mellström 3 Jill Mellström 5 Eva Folkesson
      Jill Mellström 2 Jill Mellström 4 Inger Nordh Anette Andersson
      Dag Björnerud Johan Paulsson Anette Andersson Linnea Andersson
             
Lördag Café Café Café + Grill Café + Grill Café + Grill Café + Grill
  Ylva Brandt Millan Johansson Johan Paulsson Helena Westerlund Dag Björnerud KAMRATFEST
  Agneta Lundström Sofi Vilborg Erica Blomberg Annika Sjögren Barbro Haglund  
      Linnea Andersson Rikke Andersson    
        Inger Tireland     
             
Söndag Café Café Café + Grill Café + Grill Café + Grill Café + Grill
  Therese Fabricius Bernt Spång Helen Nilsson Malin Slåtteby Johan Paulsson Erica Blomberg
  Carina Simson Carina Simson Helena Andersson Dag Björnerud Erica Blomberg Veronica Frohlund
      Britta Karlsson Helena Hansson Carina Simson  
        Carina Simson    
        Rikke Andersson    
             

 

  • Dag Björnerud och Johan Paulsson tänder grillen kl 10:30 varje dag.
  • Innan du lämnar ditt pass ska du fylla upp, bre smörgåsar och brygga kaffe.
  • Bakar gör Elisabeth R, Barbro H, Helen N, Ylva B, Helena A, Eivy M, Annette D, Ann W och Jeanette D

 

Är det något i schemat som inte fungerar för dig? Kontakta då Erica 0706-96 23 11. 


 

PM Boxer SM 2014

Finns nu tillgängligt för nerladdning.

pdf PM Boxer SM

pdf PM bruks och lydnad


Domarna till lydnadprov är klara

Det blir...

Bo Isaksson (1LD) samt Patrik Ohlsson


 

Domarna för brukset är klara

Det blir...

Spår LKL,HKL,EKL:

Lennart Segerdahl samt Kjell Reikerås

Sök LKL,HKL,EKL:

Lotta Blomqvist och Kjell Blomqvist

 


 

Domare och figurant till IPO klart

Det är nu klart vem som blir domare och figurant till IPO:t. Det blir...

  • Domare: Peter Andreasson
  • Figurant: Peo Johansson.

Anmäll dig här externalLink


Hjälp behövs på Boxer SM

För att ett sådant här stort arrangemang skall fungera behöver vi hjälp!

Det som det behövs hjälp med är bland annat i kafeterian (även bakning), bära varor till ringar, städning etc. Visst kan du hjälpa? 

Anmäl ditt intresse till Erica Blomberg (ansvarig kafeteria ) Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller till: Elisabeth Wahlström, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Nigel Rallings

NigelRallingsI was brought up with boxers as both my parents and grand parents owned them as family pets. On marriage to my wife Liz we purchased our first boxer in 1977. 

Our first boxer introduced us to the world of showing, we registered our kennel name ‘Zenmaxkay’ with the English Kennel Club in 1979.

We have been actively involved in showing and breeding boxers since 1977. In the early years our showing was restricted to the UK but since the relaxation of the quarantine regulations we have also shown at the major European boxer shows. We have been fortunate to have had some success in the show rings with boxers owned and bred by us gaining there champion titles in a number of countries.

We have since 1981 yearly visited the major boxer European Jharresieger shows and Atibox and have imported boxers from Holland, Belgium and Italy & Russia. 

My judging career began in 1991 since when I have progressed through the English judges system to being approved to judge at Championship Shows I have had the opportunity  and pleasure to not only judge in the UK but also in a number of European countries including Boxer Jharessiegers and Atibox. 

I am also the Secretary and Treasurer of the Midland Boxer Club and have been since 1994. In this capacity I am involved in the organisation of boxer club championship shows.

I wish the organisation and exhibitors a successful and sporting show.

 


 

Elizabeth Rallings

Elizabeth RallingsMy life with boxers began in 1977 when with my husband Nigel we purchased our first boxer. Our first boxer introduced us to the world of showing, we registered 

our kennel name ‘Zenmaxkay’ with the English Kennel Club in 1979.

We have been actively involved in showing and breeding boxers since 1977. In the early years our showing was restricted to the UK but since the relaxation of the quarantine regulations we have also shown at the major European boxer shows. We have been fortunate to have had some success in the show rings with boxers bred by us gaining there champion titles in a number of countries.

My judging career started in 1991, since which time I have progressed through the English judging system to judge at Championship Show level. I have also had the pleasure of also judging in a number of European countries.

I very much look forward to meeting you and your boxers.

 


 

Kamratfesten

Välkommen till Kamratfesten lördag 16 augusti kl 20.00.

Vi i serverar i år en varmrätt som består av Fläskfilé Charlemange med gräddstuvade champinjoner, bearnaisesås, stekt potatis och grönsaker. Avslutar med kaffe, hallonmousse med mangosås.

Till detta ingår ett glas vin. Pris 260 kr.

Så avslutar vi kvällen med dans för de som önskar.

Anmälan direkt på detta formulär internalLink eller via epost till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  mail

Betalning till pg 271 09-8 och ange Kamratfesten och namn.

Sista anmälningsdag 7 augusti.

 


 

Boende i Vårgårda

Förslag på boende i Vårgårda

 


 

Anmälningsavgifter mm

Anmälningsavgifter för utställning

  • Valpar 180 kr
  • Vuxna 300 kr
  • Veteranklass 240 kr

Tänk på att anmälningsavgifterna är ändrade från förra året!

Sista anmälningsdag 26 juli 2014.

Anmälan till prov görs via SBK Tävling

Utländska utställare

Utländska utställare betalar in anm.avgiften på följande kontonummer:

IBAN: SE12 9500 0099 6042 0027 1098

BIC: (SWIFT): NDEASESS

Utländska utställare har även möjlighet att betala in anm. avgiften på plats.

 


 

Utländska utställare

För utländska hundar gäller att anmälan inte är giltig förrän kopia på stamtavlan skickas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  mailI de fall det behövs WCC skall även detta skickas till Malin Andersson!

 


 

Veteranparad

För hundar fyllda 8 år, inviger vi utställningen söndag morgon med en veteranparad. Ni som vill delta med er boxer, anmäl det till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  mail.

 


 

Rutin kring nr-lappar på SM

För att minska kontanthanteringen på SM kommer ingen "pant" att tas ut för utlämnade nr-lappar. För de ev. nr-lappar som inte lämnas in efter avslutat SM kommer en avgift på 150:- att faktureras innehavaren.

 


 

veteranparad

invigning sm 2013

BIR-valp

Korad LP1 SE UCH Twinbox P's Tiger Lily

Resulat Lydnadsprov Boxer-SM 2013

Lydnadsklass I

Resultat Hund och Förare
181,5 Swedbox Tillelit SE59748/2010 / Tommy Gråfalk
176,5 Exigor's Red Tindra S55933/2009 / Eva Axelsson Haraldsson
175,0 Honeybox Future Dream SE28244/2010 / Sofi Vilborg
173,5 Troica's Gaston S51725/2009 / Hannah Gabrielsson
172,0 Vuorman Catrin SE50138/2012 / Helena Winser
169,5 Tyegarth Pigassou SE51841/2011 / Marie Wikander
166,0 Valsängen's Urax S48677/2008 / Mildred Netzel
166,0 Candra av Vallhall-boxers NO44562/2010 / Camilla Weden
162,0 Swedbox Tnt SE59751/2010 / Karin Lehrman
154,5 Valsängen's Zoega SE41636/2011 / Madeleine Winberg
150,0 Teamwork Yazper SE45543/2011 / Susanne Håkansson
145,0 Swedbox Tex-Mex SE59749/2010 / Bernt Spång
145,0 Hälleviks Shona S69769/2008 / Sonja Lindeman
139,5 Dias V Rusticana S55879/2009 / Cecilia Thelin
131,5 Intense's Nina De Chaval SE18234/2012 / Sandra Watson
127,0 All About Belle Of The Ball S63604/2009 / Catarina källgren
121,0 Lislo Dundra SE40613/2010 / Petra Magnusson
113,0 Valsängen's Wiska S38028/2009 / Ellinor Nilsson
bröt Wellans Cross My Heart SE39104/2011 / Susanne Johansson

 

Lydnadsklass II

Resultat Hund och Förare
176,0 Hause Yksi S55633/2009 / Brittmari Jalmberger
169,5 Nuggets Sweet Stella S68729/2008 / Filippa Ek
162,5 Teamwork Xplosion SE42629/2011 / Maria Nilsson
146,5 Shirwalk's Discovery S66701/2009 / Susanne Löfström
118,0 Lyckovinstens Ettra SE45845/2010 / Helena Hansson
bröt Team Cozco Snorkfröken S66929/2007 / Helena Winser

Lydnadsklass III

Resultat Hund och Förare
220,5 Teamwork Savannah S56808/2005 / Malin Andersson
149,0 Engelaiz Valpolicella SE12095/2011 / Kristin Halle

 

 


 

Ny rutin kring nr lappar på SM

För att minska kontanthanteringen på SM kommer ingen "pant" att tas ut för utlämnade nr lappar. För de ev nr lappar som inte lämnas in efter avslutat SM kommer en avgift på 150:- att faktureras innehavaren.

/Styrelsen


Ny info ang avels- och uppfödarklass valpar

Sv Boxerklubben VU har idag 2013-08-07 beslutat att för BoxerSM 2013 gäller tre deltagande individer i avels- och uppfödarklass för valpar.

Anders Härnman/ordförande


Veteranparaden söndag morgon

För hundar fyllda 8 år, inviger vi utställningen söndag morgon med en veteranparad. Ni som vill delta med er boxer, anmäl det till Elisabeth Wahlström.

VÄLKOMMEN TILL 2013 ÅRS BOXER SM!!! 

 


 

PM till Boxer-SM 2013

Alla deltagare bör ha fått det skickat till sin epost-adress, om inte så finns det att ladda ner här pdf


Ändrad starttid för kamratfesten

Den nya starttiden är kl 19:30 


Utländska utställare

Glöm inte att maila kopia på stamtavlan och i de fall det behövs WCC till Malin Andersson på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. !


Ang. bekräftelse på anmälan 


Bekräftelse på anmälan till utställning så ska komma automatiskt när man har anmält. Anledning till att man inte har fått något kan t ex vara att man har uppgett fel mailadress (vilket är väldigt lätt att göra) eller att det hamnat i skräpposten.... Är du osäker så kontakta Ulrika Edgren så kan hon hjälpa dig!

Har du andra frågor som rör utställningarna på SM så hör gärna av dig till Malin Andersson på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .


Till våra utländska gäster som kommer att besöka Boxer SM


För våra utländska gäster som behöver avmaska sina hundar samt få det infört i passet kommer veterinär att finnas på plats för detta under helgen. Ta med egna tabletter.

OBS! tabletterna måste ges 24 timmar innan man åker tillbaka över gränsen!

 


 

Huvudsponsor Boxer-SM

boxer banner

fabrizio-censiFabrizio Censi, Italien

International Judge Specialyst of the II Group F.C.I., breeder and impassioned of the race, lives to Perugia (Italy) where breed his boxers "Augusta Perusia".

Deputy President of the Kennel Club Perugia (ENCI).

Judge of three World Championships Atibox of Beauty (editions 1997-2000 and 2009).

Judge of the European Championship F.C.I. 2007 in Croazia.

He has judged numerous National Championship Shows of Boxer Club Italy, and of the respective Boxer Clubs in France, Spain, Switzerland, Holland, Hungary, Serbia, Croazia, Slovenia, Estonia, Portougal.

Judge of the Championship Show 2003 of the Midland Boxer Club in Birmingham (Great Britain).

Judge of Monographic, Special and International Shows of various races of the II Group, in a lot of European Countries.

glazer gyorgy1Glazer Gyorgy, Ungern

In 1990 came the first boxers to us, the Pannon-box kennel was founded in 1992. By good friendships we accessed by males, which are represented at the highest level, while female lines are stabilized, which were very important, because the breeding is based on a reliable female population.

Today, there is hardly any Hungarian breeding, where the pedigree would not be discoverable in our bred or imported dog. Today, we have reached our dogs are the etalon Infinito Italian kennel to use in breeding, as well as a number of breeders from all over the world.

As boxer is a working dog, have always been considered important in the appearance, good working skills and good character, which is characterized by our dogs. Pannon-box working dogs can stand on their own, achieved considerable success in the show while working extremely well.

The Hungarian Boxer Club’s Annual Championship own breeding dogs awarder 27 Boxer of the Year titles and 6 years continuous between 2003 and 2008, won the Kennel of the Year Award.I was a board member in two cycles of the Boxer Club.

Success as a breeder, exhibitor and exhibition organizer with dogs I was able to see through all segments, which provide a good opportunity to judge my actions.

As judge I would like to carry on this approach, hopefully encouraging the kind of development in the right direction.

 

Anmälan till prov och utställning

Anmälningstiden har utgått!

Anmälningsavgifter för utställning:

  • Valpar 170 kr
  • Vuxna 300 kr
  • Veteranklass 240 kr

Tänk på att anmälningsavgifterna är ändrade från förra året!

Sista anmälningsdag 19 juli 2013.

Anmälan till prov görs via SBK Tävling  externalLink

 

Utländska utställare betalar in anm.avgiften på följande kontonummer:

IBAN: SE12 9500 0099 6042 0027 1098
BIC: (SWIFT): NDEASESS

Utländska utställare har även möjlighet att betala in anm. avgiften på plats.


 

Veteranparaden

 

 Veteranparad: söndag morgon kl. 9.00. För hundar fyllda 8 år. Anmälan till Elisabeth, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 

 

Preliminärt tidsschema

Fredag 9 aug

  • 14:30 Invigning
  • 15:00 Officiellt lydnadsprov
  • Afton: Grillkväll

Lördag 10 aug

  • 07:00 Officiellt bruksprov (Spår, Sök, IPO/BSL samt BH-prov)
  • 09:00 Valputställning (4-12 månader)
  • 19:00 Kamratfest

Söndag 11 aug

  • 09:00 Veteranparad
  • 09:30 Officiell utställning
  • 15:00 Avslutning

 

Obs! Klockslagen är ungefärliga


 

Kamratfest

Missa inte chansen till en trevlig fest!

Anmäl dig till kamratfesten på lördag kväll. För info och anmälan kontakta Kristin Bergström på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

 


 

 

Boende i Vårgårda

Förslag på boende i Vårgårda

 


 

 

Ansvariga Boxer-SM

SM-General Eva Jacobson
Utställning Elisabeth Wahlström, Malin Andersson, Nina Persson
Bruks-Lydnad Pernilla Sundberg, Elisabeth Rikinen
SBK Tävlingsansvarig Maria Nilsson
Katalog Ulrika Edgren
Kamratfest Kicki Bergström

 

AnnonsVälkomna till Uppfödarträffen

OBS! Tryckfelsnisse har varit framme! Sista anmälningsdag är 4 oktober!

24 - 26 oktober 2014, Herrfallet utanför Arboga.

Årets Uppfödarträff är fokus riktad på Boxerns Exteriör. Vi kommer grundligt presentera Boxerns rasstandard och anatomi. Lära oss lite om bedömningsteknik inför grupparbetena på söndagen. Grupparbeten kommer att ske genom praktisk bedömning av flera boxer och avslutas med gruppredovisning.

Utbildningen är ett led i att förbättra er kunskap i boxerns exteriör och framförallt skapa intresset för boxerns exteriör. Exteriören tillsammans med hälsa och mentalitet är av allra största vikt för boxern och för att ni ska lyckas som uppfödare.

Det är många av våra äldre uppfödare, exteriördomare och exteriörbeskrivare som påbörjat sin utbildning genom denna utbildning.

De uppfödare som deltager premieras i vårt uppfödarregister med en markering "Uppfödare som deltar på Boxerklubbens utbildningar". Se även Kommittéer->Exteriör->Boxerns exteriör i fokus internalLink.

Ni alla är välkomna, boxerägare, uppfödare och boxer fantaster.

Hoppas ni passar på och bokar denna helg för Boxerns Exteriör.

Exteriörkommittén

 


 

Uppfödarträff Ånnaboda 25 - 27 oktober


Ett stort tack för ert fantastiska engagemang på Uppfödarträffen. Ni gav oss många nya idéer för framtiden som kommer till nytta för Boxerklubben.

Vi som deltog;

Lola Södergård, Kerstin Herlitz, Yvonne Hasselberg, Erica Blomberg, Annette Andersson, Ylva Brandt, Johanna Sällberg, Elin Osbeck, Åsa Danielsson, Yvonne Hollingworth, Kristin Bergström, Elisabeth Wahlström, Rigmor Wahlström, Marianne Jessen, Anders Hammarqvist, Maritha Östlund Holmsten, Sven-Einar Holmsten, Marlene Mussawir, Anders Härnman, Therese Augustsson, Anna Günter, Jessica Hasselberg, Eva Jacobsson, Nicklas Eriksson, Agneta Lundström, Cecilia Strömstad och Line Orlund.

Anders Härnman

 

uppfödarträff1 uppfödarträff2

50yr

Välkomna till Uppfödarträff 25-27 oktober i Ånnaboda, utanför Örebro

Vi samlas på fredagkvällen och lär känna varandra med någon lätt, men intressant och angelägen, programpunkt.
Lördagen och söndagens programpunker är flera, bl.a. angelägna uppfödarfrågor med koppling till juridik, status och information om HD-index och mentalindex, föreläsning om friskvård för boxerns välbefinnande mm.
På programmet finns också Lathunden, ett verktyg som flera rasklubbar använder och som vi måste få bättre kunskap om.
Vi planerar också för Work shops med ämnen som SRD, Spondylos mm.

Hoppas ni passar på att boka denna helg för Uppfödarträffen.

>>> Annons <<<

Program

Fredagkväll

  • Nutrition  - Vikten av rätt utfodring Royal Canin

Lördag

  • Fertilitet och Al, dvs artificiell insemination - av och med veterinär Morten Nilsen
  • Juridik  - bla. om ansvars- och avtalsfrågor samt om hur långt uppfödarens ansvar sträcker sig, Anne Skogh SKK

Söndag

  • Lathunden (Per-Erik Sundgrens verktyg för/om SBK,s raser) - info om hur vi kan använda Lathunden och hur vi vill använda den i rasklubben? 
  • Breed Proflies - Agrias samlade statistik och Brenda Bonnets arbete med kart-läggningen av hundars hälsa. Barbro Olsson
  • Info Mentalindex 
  • Info om HD-index 
  • SRD (särskilda rasspecifika domaranvisning) - diskussioner om SRD i allmänhet och det som rör alla raser, samt om det som rör Boxer specifikt 
  • RAS (rasspeciflka avelsstrategier) - info om nuläget och diskussioner om hur revideringsarbetet ska fortskrida 
  • Grupparbeten

Anmälan

Anmäl dig direkt på denna anmälningsblankett. Anmälningstiden har utgått! Ni som inte har tillgång till dator kontakta gärna Kicki Bergström som hjälper till med anmälan.

Priser

Priset för konferens och måltider, exkl. boende, är 995:- och är bindande. Betalning på Pg: 271 09-8 Svenska Boxerklubben märk med ditt namn och Uppfödarträff.

I priset ingår:

Föreläsare och kursmateriel, "Fredagsmacka" med kaffe/te. Lördag; frukostbuffé, förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika och middagsbuffé på kvällen. Söndag; frukostbuffé, förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika.

Boende

Sker i rymliga 4-bäddstugor* 600 SEK /natt (=150:- per person) eller i 6-bäddstugor 900 SEK /natt (= 150:- per person)

*Önskar man bo färre antal personer i stugan blir priset per person högre. (Ex. 2 personer i en 4B-stuga = 300:- per person)

Gästerna tar själva med sig sänglinne, handukar etc, samt städning av stugan före avresan.
Meddela gärna om ni har önskemål om vem ni vill bo med.
Betalning för boendet görs senare när vi vet stugfördelningen.

Sista anmälningsdag fredag 25 september.

Information: Kicki Bergström, tel. 0708-129115, mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

annons

Annons 


 

 

Resultat SM 2015

Vi har äntligen fått ordning på problemen med att få ut resultaten ur SBK-tävling så att även bruksresultaten kan publiceras. Vinnarbilder läggs upp efterhand de kommer in.

Hittar du några fel så hör av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. !

prispall alla vinnare

Rasmästarna 2015: IPO Jill Mellström, BSL Jill Halve, spår Ninni Johansson

Spår Elitklass

Plac. Hund Förare Poäng  
1 Shirwalk's Destiny Ninni Johansson 530.25 Godkänd
- Engelaiz Valpolicella Kristin Halle 0  
- Cultrix Calima Ingrid Trip 0  

Prispall spår

Rasmästare Spår 2015 Ninni Johansson

Spår Högre klass

Plac. Hund Förare Poäng  
1 Swedbox Tnt Karin Lehrman 497,5 Uppflyttad
2 Incirias Honey-honey Pernilla Swartling 486,0 Godkänd
3 Queensie's Jizza Inger Nordh 466,25 Godkänd
4 Hausse Dryas Katarina Engevall 433,75 Godkänd

Prispall HKL spår

Spår Lägre klass

Plac. Hund Förare Poäng  
1 Albinsson's Aktiva Emil Ingegerd Wirén 478,75 Uppflyttad
2 Aglaia's Dundran Susanne Löfström 433,25 Godkänd
- Engelaiz Undercover Lisa Nolmark 0  

Prispall LKL spår

Sök Elitklass

Plac. Hund Förare Poäng  
- Hausse Znäckan Britta Karlsson 0  

Sök Högre klass

Plac. Hund Förare Poäng  
- Queensie's Harrick Elisabeth Rikkinen 0  

Sök Lägre klass

Plac. Hund Förare Poäng  
1 Vekters Luna Agneta Lundström 468,75 Godkänd
2 Engelaiz Xpectation Mia Ljung 466,75 Godkänd
3 Shirwalk's Emerson Marie Rand 422,75 Godkänd
4 Hausse Chess Tauno Rikkinen 412,0 Godkänd
- Heros Biscaya Johanna Rapp 0 Godkänd

Prispall LKL sök

IPO III

Plac. Hund Förare Poäng  
1 Blackneck's B'Bilsson Mathias Johansson 278,0 SG, Utbildningstecken
Certifikat
2 Jipotimas Marziale Jill Mellström 237,0 B, Utbildningstecken

Prispall IPO

Rasmästare IPO 2015 Jill Mellström

 BSL III

Plac. Hund Förare Poäng  
1 Jipotimas Chaconne Jill Halve 95,0 M

Lydnad Elit

Plac. Hund Förare Poäng  
1 Engelaiz Valpolicella Kristin Halle 164,5 0-pris

Lydnad III

Plac. Hund Förare Poäng  
1 Cultrix Calima Ingrid Trip 213,0 3:e pris
2 Teamwork Xplosion Maria Nilsson 170,5 0-pris

Lydnad II

Plac. Hund Förare Poäng  
1 Jipotimas Ulrika Knape Andrea Malmgren 173,5 1:a pris
2 Engelaiz Xpectation Mia Ljung 171,0 1:a pris
3 De La Pi's Supersalta Sasha Tone Melander 161,5 1:a pris
4 Queensie's Jizza Inger Nordh 152,5 2:a pris
5 Abinsson's Aktiva Emil Ingegerd Wirén 140,0 2:a pris
6 Determin's Pennylane Anette Spång 119,5 3:e pris

Prispall lydnad

Lydnad I

Plac. Hund Förare Poäng  
1 Aglaia's Dundran Susanne Löfström 171,0 1:a pris
2 Susumi Suum Cuique Susan Varg 169,0 1:a pris
3 Hausse Chester Robin Fahlån 157,0 2:a pris
4 Murbergets Mike Zimone Ivarsson 155,0 2:a pris
5 Murbergets Helena Micaela Iwarsson 118,0 3:e pris
6 Seneca Optima Grata Katarina Timglas 117,0 3:e pris
7 Intense's Bagheera Linn Leiderö-Palmlöv 104,0 3:e pris

Prispall lydnkl1

SvenskÅrsvinnare2015TeamworkSahara

Swedish Championship 2015

PriceCeremonySwedishJahressieger2015

Adults

BOB Teamwork Zahara

BOS SE UCH Boss Von Bispus

Puppies

BOB Hausse Goethe

BOS Hausse G-Hedda

 


 

BIR och BIM

BIR-Bim BoxerSM 2015

BIR

BIM

Teamwork Zahara

IPOI SE V-10 SE V-09 SE UCH Boss von Bispus

Boxer SM 2015

Ett Stort Tack till Er alla som gjort årets Boxer SM till ett så lyckat arrangemang.

Speciellt Tack till er som hjälpt till i det tysta med detta fantastiska arrangemang, från fredag t.om söndag. Utan Er insats hade det inte blivit något BoxerSM 2015.

Hoppas vi ses på Boxer SM 2016. 

Svenska Boxerklubben

Anders Härnman, ordförande

Invigning BoxerSM 2015

 

Veteranparaden

veteranparad600x400

Veteranparaden bjöd på många vackra "åldringar". På bilden ses ordförande Anders Härnman överlämna en boxernål till Ploy's Surprise Surprise.

 


 

 

Resultat Lydnad 2015

Resultaten från fredagens lydnadsprov finns att hämta som PDF

pdf ResultatLydnad2015.pdf

Schema Café och Grill - SM 2015

Fredag      
11:00 - 13:15 13:00 - 15:15 15:00 - 17:15 17:00 - 19:30
Cafe & Grill Cafe & Grill Cafe & Grill Cafe & Grill
Helena Andersson Gunilla Berg Malin Slåteby Natalie Andersson
Sofia Dunder Agneta Lundström Camilla Wedén Sara Bergstrand
Johan Paulsson Alexandra Bengtsson Jens Bengtsson Erica Blomberg
  Erica Blomberg    

 

Lördag    
09:00 - 11:15 11:00 - 13:30 13:15 - 16:00
Cafe Cafe & Grill Cafe & Grill
Millan Johansson Yvette Almstrand Kent Almstrand
Elin Osbeck Johan Paulsson Dag Björnerud
Erica Blomberg Kent Almstrand Camilla Wedén

 

Söndag        
07:00 - 09:15 09:00 - 11:15 11:00 - 13:30 13:00 - 15:15 15:00 - slut
Cafe Cafe Cafe & Grill Cafe & Grill Cafe & Grill
Erica Blomberg Jeanette Drevenhorn Elisabeth Rikkinen Hjalmar Hurtig Erica Blomberg
Agneta Lundström Katarina Engevall Britta Karlsson Emma Andersson Maria Sahlstedt
    Ylva Brandt Camilla Wedén  
    Dag Björnerud Jeanette Drevenhorn  
      Stefan Johansson  

 

  • Dag Björnerud och Johan Paulsson tänder grillen kl 10:30 varje dag.
  • Innan du lämnar ditt pass ska du fylla upp, bre smörgåsar och brygga kaffe.
  • Bakar gör: Ylva Brandt, Agneta Lundström, Hannah Gabrielsson, Lisbeth Palmqvist, Elisabeth Rikkinen, Anette Dahlström, Yvetta Almstrand, Brittmari Jalmberger, Solveig Dahl, Annika Hansson samt Ann Wanker.
  • Bidrar med briketter gör:  Erik Sundberg, Susanne Löfström, Malin Andersson och Erica Blomberg
  • Billig läsk och vatten bidrog Ingrid Anderson till

 

Det fanns många önskemål (bra!). Har jag missat, kontakta Erica (0414-20095 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. )
så fixar vi ny tid! 

 


 

PM Boxer SM

PM för Boxer SM finns nu tillgängligt för nerladdning

pdf Ladda ner

 


 

 Hanvalpar flyttade

På grund av lite ojämn föredelning så måste vi flytta på hanvalparna på utställningen på Boxer SM.

 Fördelningen kommer vara så här:

 Bolizar Velikov dömer tikvalpar och officiella hanar

 Josef Šuster dömer hanvalpar och officiella tikar

PM kommer inom kort!


 

Veterinär

För utländska utställare som behöver ge sina hundar avmaskningspiller innan hemfärd kommer det finnas en veterinär på plats. Lördag 16-17 vid sekretariatet, medtag egna piller och pass!

 


 

Debutant i ringen?

Är du ny i utställningsvärlden? Då är här en bra möjlighet.

debutant

Exteriörbeskrivning

Behöver du få din boxer exteriörbeskriven? Då har du chansen på BOXER SM!

När: Lördag den 8 augusti på Tånga Hed

Tid: Kl 11 (tiden kan justeras beroende på hur många hundar det blir)

Kostnad: 150 kr

Anmälan: Till Kristin Bergström på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  betalningen sätts in på pg:271 09-8

VÄLKOMMEN!

 


 

 

Din hjälp behövs!

Snart är det dags för årets Boxer-SM och då behöver vi hjälpas åt för att det ska bli en höjdarhelg igen !

Cafeteria / Grillen

Hjälp behövs till cafeterian och grillen som är öppen fre 12.00 - 19.30  lör 8.00 - 17.00  sön 7.00 - ca 18.00.

OBS ! Skriv när du kan (gärna fler alternativ). Det blir ett 2 eller 3 timmarsschema

Bakning

I år vill vi gärna ha mycket matbröd! Dessutom bullar, pajer och godbitar( förstås). Tänk på att anpassa bitarna om du skär upp. Allt kaffebröd kommer att kosta 5 eller 10 kronor. Meddela mig vad ni bakar, så jag vet vad jag ska köpa in! Självklart får du tillbaks för dina utlägg.

Grillbriketter

Kostnaden är stor eftersom grillen är i gång från 10.30 till sena kvällen.Så om du känner för att skänka briketter, vore vi glada.

Maila Erica Blomberg Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

BOXERKLUBBEN DET ÄR VI DET !!!

 


 

Förbeställning katalog

Förköp gärna SM-katalogen direkt på webben. Priset är 50 kr vid förköp och 75 kr vid köp på Boxer-SM.

Beställ här...


 

 

Kamratfest

Kamratfesten2015Missa inte Kamratfesten på lördagen 8 Augusti.

Grillbuffé med dryck samt kaffe och chokladtårta. Och naturligtvis mingel i baren!

Anmäl dig här internalLink

pdf Annons i PDF-format

 

Utländsk utställare till BoxerSM 2015

Här kan du läsa om hur du som utländsk utställare kan anmäla sig till Swedish Boxer Championship 2015.

Välkommen till BoxerSM 7 – 9 augusti 2015. Utställning 9 augusti 2015.

Anmälan: Du anmäler dig genom att fylla i det digitala anmälningsformuläret.

Kopia på stamtavla och eventuellt working class certifikat (WCC) mailas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Information: Elisabeth Wahlström,  tel +46 70 878 79 75,  e-mail Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Sista anmälningsdag: 24 july 2015.

Betalning för utländska utställare kan ske på plats vid ankomsten till utställningen.

  • Valpar 25 EUR
  • Vuxna 40 EUR
  • Veteraner 30 EUR

 

Valpar som inte fyllt 4 månader får inte vistas på utställningsplatsen.

I Sverige bedöms gula och tigrerade boxer tillsammans. Alltså ingen separat klass för gula - och tigrerade boxer.

För certifikat krävs provmerit

Utlandsägd hund som innehar Working class certificate (wcc) äger rätt att tävla om certifikat som utdelas i Bästa hanhunds- och Bästa tikklass. Dessutom har hund med Wcc rätt att deltaga i bruksklass.

SE UCh

Tilläggskrav för utländsk champion Hund som redan uppnått av SKK godkänt nationellt utställningschampionat i utomnordiskt land tilldelas titeln svensk utställningschampion:

  • Då hunden erövrat ett certifikat i Sverige tidigast när hunden uppnått åldern 24 månader och en dag för raser där provmerit krävs ska dessa vara uppfyllda enligt krav för SE UCh .
  • Betyget uppflyttad till högre klass vid SBKs bruksprov eller godkänd mentaltest vid korning eller tjänstehundcertifikat eller godkänd som draghund (DRH II) eller IPO I med betyget tillfredställande eller VPG I med betyget tillfredställande eller BSL 3 med betyget tillfredställande.

Kuperad hund

Öron- eller svanskuperade hundar födda före 2008-01-01 äger rätt att delta på utställningen under förutsättning att den är född i land där kupering var tillåten när den företogs.

Vaccinationer

Deltagande utländska hundar ska vara införda till Sverige i enlighet med svenska införselbestämmelser för hund avseende rabiesvaccination.

Dessutom ska deltagande hund ska vara vaccinerad mot valpsjuka enligt följande:

  • Hund under ett (1) års ålder: vid lägst tio (10) veckors ålder.
  • Hund över ett (1) års ålder: Hund ska vara vaccinerad vid lägst tio (10) månaders ålder.
  • Vaccinationen får inte vara utförd för mer än fyra (4) år sedan.
  • Förstagångsvaccination ska vara gjord minst fjorton (14) dagar före prov-, tävlings- och/eller utställningsdagen.

Införselbestämmelser till Sverige

Länder inom EU

  • Hunden ska vara id-märkt
  • Hunden ska ha en giltig vaccination mot rabies.
  • Hunden ska ha EU-pass för sällskapsdjur
  • Hunden ska anmälas hos tullen

Länder utanför EU (Ryssland, Vitryssland och Ukraina)

  • Hunden ska vara id-märkt
  • Hunden ska ha en giltig vaccination mot rabies.
  • Hunden ska ha godkänd mängd antikroppar mot rabies.
  • 90 dagars väntetid innan veterinärintyget får utfärdas.
  • Du ska skriva en djurägarförsäkran för sällskapsdjur.
  • Hunden ska ha ett veterinärintyg eller EU-pass för sällskapsdjur.
  • Hunden ska kontrolleras vid Entry Point

Kontroll av att gällande införsel- och vaccinationsbestämmelser följts kan förekomma.

Svenska Boxerklubben önskar alla utställare och besökare välkomna till en riktigt trevlig och spännande helg fylld med aktiviteter!


 

Dr. Bozhidar Velikoff

BozhidarVelikoffJag är född 1970 med akademisk utbildning i Veterinär Medicin, arbetar och bor i Varna. Min första boxer och boxerkull 1991 och sedan dess är jag förälskad i boxer. Sedan 1999 har jag varit aktiv i Bulgariens Boxerklubb och representerar Bulgariens Boxerklubb. År 2004 grundades och registrerades min boxerkennel “from Black Sea Kennel”. Jag är FCI domare för Boxer och Bostonterrier sedan 2006 och dömer både i Bulgarien och utomlands. Numera har jag en aktiv roll i Varna Kennel Society Board och Bulgarian National Kennel Society. Som medlem är jag också involverad för att uppmuntra, främja uppfödning och användning av renrasiga hundar genom att bl.a skriva artiklar för specialiserade magasin samt bidrag till andra media.

 

Tångahed

Tångahed är ett före detta svenskt militärt övningsfält ett par km utanför Vårgårda i Västergötland. Övningsfältet användes mellan åren 1862 och 1962 av Göta artilleriregemente och mellan 1963 och 1995 av Älvsborgs regemente. Numera finns det bland annat en camping på området och de gamla logementen är ombyggda till vandrarhem. På området finns även stora gräsytor vilka gör området mycket lämpligt för hundaktiviteter.

Inne i Vårgårda samhälle, vilket ligger på gångavstånd från Tånga, så finns det affärer, apotek, systembolag, veterinär och annat man kan tänkas behöva.

Hitta till Tångahed

Tånga Hed Campings webbplats externalLink

Vårgårda kommuns webbplats externalLink


Kamratfest

På lördagkväll kommer vi att ha  den årliga kamratfesten. Där kommer vi att äta gott och prata massa boxer. Bar kommer att finnas och musik kommer spelas.

Mer information ang. tid och kostnad kommer senare.

Alla är varmt välkomna!


 

Josef Šuster Slovakien 

JosefSusterJosef dömer tikar. 

Jozef Šuster föddes 1966 i Kosice i Slovakien, och bor fortfarande kvar där och föder upp Boxer under kennelnamnet Fender Edda, tidigare Edda. Det gör han tillsammans med sin fru Jana och sina döttrar Nikola och Dominika. 

Josef har varit aktiv med Boxer sedan 1983, och avel sedan 1989. Han är domare på boxer sedan 1991. 

Josef är även president i Slovakiska Boxerklubben och redaktör för en hundtidning i Slovakien. Har tidigare även publicerat Årsboken i Slovakien (Boxer). 

Han ser fram emot att komma till Sverige och döma på Boxer SM. Det är andra gången för Jozef, och han gillade Sverige och svenskarna så mycket att han ville komma tillbaka. 

 

 


 

Kataloger

I år går det bra att förbeställa katalog i samband med tävlingsanmälan. Förbokad katalog kostar 50 kr. Under SM helgen kostar katalogen 75 kr.

 


 

Rutin kring nr-lappar på SM

För att minska kontanthanteringen på SM kommer ingen "pant" att tas ut för utlämnade nr-lappar. För de ev. nr-lappar som inte lämnas in efter avslutat SM kommer en avgift på 150:- att faktureras innehavaren.

 


 

Boende i Vårgårda

Förslag på boende i Vårgårda

 


 

Dr. Bozhidar Velikoff

BozhidarVelikoffBorn in 1970 I graduated Veterinary Medicine and work and live in Varna. I first fell in love with the breed and had my first boxer and litter in 1991. Then in 1999 I participated in establishing the Bulgarian Boxer Club and have presided over it since then. In 2004 the FCI “from Black Sea kennel” was registered. I have been a FCI boxer and Boston terrier judge since 2006 and judged shows both in the country and abroad. Meanwhile I take an active part in Varna Kennel Society Board and the Bulgarian National Kennel Society. As their member I am also involved in encouraging and promoting breeding and use of purebred dogs writing articles for specialized magazines and contributing in other media.

Information for foreign exhibitors at the Swedish Boxer Winners show 2015

Below you are provided with details how to enter at the Swedish Boxer Winners Show 2015.

Welcome to the Swedish Winners Show August 7-9, 2015. The Winners Show is held on August 9.

How to enter: Please complete the online entry form internalLink.

A copy of the Registration/Pedigree document and, if appropriate, the Working Class Certificate (WCC) should be mailed to: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Information: Elisabeth Wahlström phone +46 70 878 79 75, e-mail Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.            

The Entries close on July 24, 2015.

Payment of the entry fee can be made at the show on arrival.

  • Puppies 25 euro
  • Adults    40 euro
  • Veterans 30 euro

Puppies less than 4 months of age are not allowed to the showgrounds.

In Sweden fawn and brindle boxers are judged together, i.e. there are no separate classes for fawn and brindle exhibits.

WCC required to compete for the Certificate

Foreign owned exhibits in possession  of a Working Class Cerificate (WCC) are eligible to compete for the Certidicate, which is awarded in the Best Male and Best Female Classes. In addition, an exhibit with a WCC can compete in the Working Dog Class.

Swedish Show Champion Title (SE UCh)

Requirements to be awarded a Swedish Show Champion title applicable to a foreign exhibit, which already has a SKK approved National Show Champion Title from a non-Nordic country:

  • Must have reached the age of 24 months and one day when awarded a Certificate in Sweden, and complied with any Working Trial and/or character testing requiremtns for breed in question.
  • SBK ’Upper Level’ Working Trial Qualification (’uppflyttad högre klass vid SBKs bruksprov’), or an approved Character Test (’mentaltest’) at a ’Korning’, or a Service Dog Certificate (’Tjänstehundcertifikat’), or a Sled Dog DRH II Qualification, or an IPO I Satisfactory rating, or VPG I Satisfactory rating, or a BSL 3 Satisfactory rating.

Cropped / docked exhibits

An exhibit with cropped ears or docked tail born before January 1, 2008 is eligble for participation, provided the dog is born in a country where the cropping/ docking was executed

Vaccinations

Participating foreign exhibits must have entered Sweden in accordance with the Swedish Entry Regulations applicable to dogs relating to Rabies vaccinations.

In addition, the participating exhibit must have been vaccinated against distemper as follows:

  • If aged less than 12 months: Vaccination at 10 weeks of age at the earliest.
  • If aged  more than 1 year:  Vaccination at 10 months of age at the earliest.
  • The vaccination must have been carried out within 4 years.
  • First vaccination must have been carried out no later than 14 days prior to the show.

Entry Regulations for Sweden

Countries within EU                                                                                                           

  • Must be ID-marked.
  • Must be vaccinated against rabies.
  • Must have an EU-Passport for pets.
  • Must be reported to the Customs when passing the Swedish border.

Countries outside EU (Russia, Belarus, Ukraina)

  • Must be ID-marked.
  • Must have a valid vaccination against rabies.
  • Must have an approved rabies antibody level
  • 90 days must elapse before the Veterinary Certificate is issued.
  • Animal ownership declaration for pets.
  • Must have an official Veterinarian Certificate or  an EU-Passport for pets.
  • Must be checked at border point of entry.

 

Control of compliance of applicable Entry and Vaccination Regulations may take place.

The Swedish Boxer Club wishes all exhibitors and visitors welcome to a truly pleasant and exciting weekend full of activities!

 


 

Tångahed

Tångahed is a former military training area a few km from Vårgårda. Vårgårda is located approx 70km NE of Gothenburg. The training area was used between 1862 and 1995. Nowadays there is a camp site on the premises and some of the old barracks are converted to youth hostels. There are also large lawn on the premises which makes it ideal for dog training, dog competitions and dog shows.

In Vårgårda village, which is in walking distance you will find shops, pharmacy, off licence, and  veterinary clinic and most of what you may need.

Find your way to Tångahed

Tånga Hed Campings website externalLink

Vårgårda muncipality website externalLink


Accomodation in Vårgårda

Some suggestions of accomodation in Vårgårda

 


 

En vecka på Boxerläger

Lägret startar med incheckning tidigt på söndag eftermiddag. Har man inte möjlighet komma då så får man be om kompis checka in eller själv leta reda på någon ur lägerkommittén när man anlänt.

Senare på söndag eftermiddag så är det obligatorisk samling vid grillen för en hamburgare och information. Efter detta så samlas man i respektive grupp för att planera veckan.

Måndag till fredag ser ungefär lika ut…

Frukost kl 7 i restaurangen för de som har köpt helpension eller på annat sätt för de som inte har. Kl 8 är det möjlighet för platsliggning med skott för de som önskar. Efter detta är det aktiviteter med gruppen fram till ca kl 17. Vilka aktiviteter har man själv bestämt inom gruppen. Vissa grupper kanske kör till Remmene hed för att träna spår eller sök, andra kanske stannar kvar på Tånga för att träna lydnad eller skydd. Men i alla grupper brukar man försöka variera vad man tränar från dag till dag. En dag i mitten av veckan brukar det vara halvdag så att hundarna får vila sig lite.

Kl 18 är det middag i restaurangen för de som köpt helpension och andra lagar själva till något.

Från ca kl 19 till ca 24 är det ”Öppen pub och grill”.  Varje kväll är det dessutom någon form av enklare aktivitet, typ quiz eller föredrag eller något mer festligt. På tisdagskvällen är det nämligen ”Bullens pilsnerkväll” (f.d. Tobbes Pubkväll) då det är tjo, tjim, färgglada drinkar, musik och dans och på torsdagskvällen ”Boscars”, vår festkväll med trerätters middag, dryck och kanske även sång, upptåg och dans för den hugade.

Lördagen ser ungefär ut som en av veckodagarna med den skillnaden att vi slutar till lunch och sedan säger ”tack, hej och vi ses nästa år…”.

Man får även räkna att behöva hjälpa till en del under lägerveckan. Det kan vara att lägga spår åt någon annan i gruppen, att agera sökfigurant eller att rasta instruktörens hund(ar). Allt för att det ska bli så bra som möjligt. Grupperna får även kväll då gruppen får ansvara för bar och grill.


 

Grupp Daniel-IPOdaniel

Trygghet – Självsäkerhet – Motivation, är några av ledorden för Daniels träningsfilosofi. 

”Hundar är olika mentalt konstruerade och träningen individanpassas för att få fram hundens egenskaper maximalt”. 

Upplägget är tävlingsinriktat med lydnad, spår och skydd och du bör ha lite erfarenhet av IPO.

Den som tränar med Daniel får lära sig att utnyttja de naturliga drifthöjarna och belöningssystemen som finns i våra hundar!

Daniel Nilsson började träna hund 1996. Det har alltid varit schäfer som gällt och han har fört upp hundar inom både svenskbruks och IPO och idag har Daniel flera hundar i aktiv träning. Daniel är utbildad SBK instruktör, utbildad tävlingsledare, MH-testledare samt provledare för IPO.  

 


 

sandorGrupp Sandor – IPO

Gruppen passar ekipage som har tränat IPO tidigare och är väl insatt i hur det fungerar. Upplägget är tävlingsinriktat med tyngdpunkt på lydnad och skyddsarbete. Gruppens instruktör har rest hit från Ungern och gruppdeltagarna kan se fram mot en spännande vecka!

Sipos Sandor arbetar heltid som professionell hundtränare i Budapest. Han har alltid haft egna boxrar och hans hjärta klappar varmt för boxerrasen. Sandor är en fantastisk hundtränare, han ger allt och hundarna älskar hans spännande action- och glädjefyllda träning.

 


 

 

 

lottaGrupp Lotta – Sök

Med Sökgrupp Lotta tillbringar man en härlig vecka i sökskogen och på lydnadsplanen tillsammans med en mycket erfaren och kompetent instruktör känd för sin stora ”verktygslåda”!  Gruppen passar alla som är intresserade av sök och brukslydnad och i Lottas grupp så inser man att sökträning är så mycket mer än den egna hunden - det är ett roligt grupparbete som alla förväntas delta i!

Lotta Andersson är ordförande i SBK:s Malmöavdelning, är tävlingsinstruktörslärare, har utbildat sig i hundars mentalitet hos Hundskolan i Sollefteå, har arbetat som instruktör i sök och lydnad och hon är också utbildad testledare och tävlingsledare. Sedan många år tillbaka driver Lotta ett hundtrim. Idag tränar och tävlar Lotta sin groenendael i spår, sök, rapport och lydnad. Hon har tävlat och tränat ett flertal raser, bland annat whippet, golden retriever, malinois, airedaleterrier, strävhårig foxterrier i höga klasser i olika grenar som skydd, spår, sök och lydnad. 

 


 

annaGrupp Anna – Sök

Anna Haeggblom Bjellå är ny som instruktör på boxerlägret och vi hälsar henne varmt välkommen! I Annas sökgrupp kan man se fram mot en härlig vecka på lydnadsplanen och i de fina skogsmarkerna runt Tånga Hed. Anna gillar att umgås med hundfolk och att tillsammans klura på problemlösningar, här får man tillgång till spännande idéer och många ”verktyg”. Det finns dessutom boxer i familjen, Annas man tävlar boxer i högre klass sök. För att lägerveckan ska bli den höjdpunkt alla hoppas på är det viktigt att alla i gruppen hjälper till och engagerar sig i ekipagen både som statist på lydnadsplan och som sökfigurant i skogen! Gruppen passar alla, nya som gamla, som är intresserad av sök och brukslydnad.

Anna är utbildad SBK-instruktör och lärare i allmänlydnad, bruks och tävlingslydnad samt spår. Hon är också utbildad domare för bruks och lydnadsprov. Anna har bruksprovschampionat i samtliga bruksgrenar och har tre lydnadschampionat. Hon har tagit två SM-brons i skydd samt brons i Nordiska Mästerskap i skydd. Nuvarande schäfern Oska är lydnadschampion, har cert i spår och tävlas i högre klass sök.

 


 

 

mortenGrupp Morten – Spår

Spår är temat i Mortens grupp men även brukslydnad tränas under en härlig vecka på Tånga Hed. Skogarna erbjuder varierande marker som är perfekta för spännande spårträning. I gruppen hjälps alla åt med att lägga spår för att utnyttja tiden rätt och för nyttig variation. Gruppen passar alla ekipage med spårintresse.  Mortens grupp kan se fram emot utvecklande pass där stor vikt läggs vid relationen mellan hund och förare. Andra nyckelord i samband med Morten är ”metodisk” och ”spårnoggrann”. 

Morten Hansen kommer från Spydeberg i Norge och har en schäfer, Ixx.

Ixx är en svenskfödd hund, Morten är så förtjust i Sverige att han var tvungen att få med sig något svenskt hem och köpte Ixx från kennel Tarriqs efter sitt första boxerläger 2014! Morten har haft hund nästan hela livet och förutom schäfer har han också haft rottweiler och golden retriever. Mortens meritlista är lång, han har jobbat i försvarets hundskola, är utbildad figurant och ledare för mentaltest, har haft en godkänd räddningshund, samt tävlat spår i höga klasser och dessutom har han hjälpt våra svenska boxrar med spår under två tidigare läger! 

 


 

 

piaGrupp Pia - Lydnad

Lydnad med tävlingsinriktning är innehållet i Pia Albinssons grupp. Under veckan tränas individanpassade moment i bruks- och lydnads-lydnad. ”Attityd med mycket glädje” är Pias träningsmotto och vad kan vara mer passande för våra boxrar? Gruppen passar för alla ekipage med tävlingsambition. En rolig vecka med träningsglädje väntas dig som får en plats i Pias grupp!

Pia tränar hund på heltid under namnet Pia Albinssons Hunderi. Hon föder också upp boxer under namnet Albinssons. Pia har tävlat flera hundar, bland annat boxer, briard, bordercollie och malinois i Elitlydnad och Elitklass spår. Hon har deltagit i flera Lydnads-SM och har tävlat för svenska landslaget i Nordiska Mästerskap. Idag har Pia fyra hundar, boxrarna Maja och Diva, bordercollien Hifi och malinoispojken Filur.

 


 

gbGrupp Gun-Britt – Spår

Den här spårgruppen har Gun-Britt Arthursson som instruktör och för er som har turen att få en plats kan vi utlova en härlig vecka med en rutinerade instruktör som älskar lägerlivet och nya möten med människor och hundar. Gun-Britt har deltagit i ett tiotal boxerläger genom åren och förutom schäfer är det boxer som hon har mest erfarenhet av. Gun-Britt brinner för relationen till hunden med tyngd på beteende och förståelse. Hon älskar att klura ut lösningar i ”omöjliga” lägen. Gruppen planerar tillsammans upplägget för skogs- och lydnadsarbete. Det är viktigt för utveckling och engagemang att alla hjälper till att lägga spår och agera statister på lydnadsplanen vid behov. Att se andra hundar i spår och lydnad är ett utmärkt sätt att lära mer! Den här gruppen passar för alla som är intresserade av spår och lydnad.

Gun-Britts hundliv började våren 1972 när hon köpte en omplaceringstik på 13 månader. Den schäfern hade redan haft sex olika hem och hade naturligtvis en del problem med sig men trots det blev hon två år senare SBCH och deltog i Bruks-SM spår. Det blev fler schäfrar i familjen och Gun-Britt har flera utbildningar och erfarenheter knutna till hund; FV- och SBK-instruktör, domare i bruks och lydnad, SBK-kontrollant, hon är utbildad mentalfigurant, testledare och mentalbeskrivare. Hon har också jobbat inom försvaret med att utbildat hundförare på Vaktplutonen. Gun-Britt har alltid haft schäfer som tävlats och som har blivit SBCH, LCH och hon har haft tjänstehundar i flygvapnet, försvarsmaktshund och hon har tävlat rapport i flera Bruks-SM och varit uttagen i landslaget och tävlat rapport för Sverige i Nordiska Mästerskapen.

 


 

tobbeGrupp Tobbe – IPO/BSL

Gruppen passar för dig som är intresserad och vill lära mer om IPO/BSL. Upplägget är tävlingsinriktat och gruppen kommer att få en inblick i lydnad, spår och skydd. Tobbe är en fantastisk inspiratör och vi kan utlova en spännande och rolig träningsvecka! Inga förkunskaper krävs. Gruppen passar både unga och äldre hundar men räkna med ett högt tempo vilket betyder att både förare och hund bör vara i normal kondition.

Torbjörn Johansson har haft boxer sen 1996 och föder också upp boxer under kennelnamnet Heros. Han är aktiv inom Svenska Boxerklubben och är utbildad allmänlydnadsinstruktör, testledare och exteriörbeskrivare. Tobbe har fina meriter, tillsammans med Hausse Utah ”Kaxe” har han vunnit Boxer-SM några gånger samt deltagit i flera Boxer-VM! Idag tränar Tobbe med unge Twinbox Valiant ”Valle” som har godkänt BH-prov i meritlistan.

 


 

 

lillemorGrupp Lillemor - Spår

Som titeln säger så är Lillemors grupp inriktad på bruksgrenen spår. Spårträningen kombineras givetvis med lydnad efter önskemål och upplägg inom gruppen. Det är viktigt att alla engagerar sig och hjälper till att lägga spår eller hjälper till vid lydnaden som till exempel grupp vid framåtsändande. Man lär sig dessutom otroligt mycket genom att se andra hundars spår och lydnadsarbete! Lillemor lägger vikten vid noggrannhet och lugn i inlärningen samt individuell anpassning för glädjefylld träning. Gruppen passar alla som har tävlingsambitioner eller redan tävlar.

Lillemor Arthursson önskade sig en boxer som barn men enligt traditionen är det schäfer som gäller i familjen. Lillemor har kompenserat det genom att vara instruktör för bästa rasen på tidigare boxerläger och gör alltså i år en efterlängtad comeback! 

Lillemor tävlar idag spår med sin schäfer Enduros Freda som blev Svensk Brukshundchampion i spår vid endast 3 år och 1 dag fyllda! 2015 hamnade de som femte reserv på Bruks-SM och i höstas kvalade de in till SM 2016 på bara två tävlingar! Med förra hunden Demonens Jänta tävlade Lillemor spår och rapport i elitklass samt tävlade SM i rapport två gånger med en silverplacering som bästa resultat.

 


 

TrippenGrupp Ingrid - Relation

I Ingrids grupp ligger fokus på relationen mellan dig och din hund.

Hur blir jag intressant för min hund? Varför kommer inte hunden när jag ropar? Hur blir vi ett team?

 

Tillsammans med Ingrid Trip och boxertiken Trippan fördjupar ni relationen och lägger grunderna för fortsatt glädjefylld träning. Under veckan blir det också tillfället till skogsarbete som spår och uppletande. Gruppen passar både valpen som den gamla hunden och den passar både dig som vill aktivera och ha roligt med hunden som ekipaget med tävlingsambitioner.

 

Ingrid har många års erfarenhet av boxer och har arbetat aktivt i både Svenska Boxerklubben och i sin hemmaklubb Elfsborgs BK. Idag tävlar Ingrid och Trippan i Elit spår samt är uppflyttad till Lydnadsklass Elit. Förmodligen har Trippan fått en ”lillasyster” när det är dags för årets läger!

 


 

Anmälan till Boxerläger 2016

Vi räknar med att kunna öppna anmälan till Boxerläger 2016 den 1 april. Precis som vanligt är alla är välkomna: Nybörjare som elit, unga som gamla. Hunden bör dock vara minst nio månader. 

Även i år använder vi till "först-till-kvarn". Applikationen bakom anmälningsformuläret håller reda på hur många som anmält sig till varje grupp. Detta innebär att du redan vid anmälningstillfället kommer få veta om du fick reserverat en plats i önskad grupp eller ej.

Om du fick en plats i önskad grupp så behöver du endast betala in anmälningsavgiften på 1 500 kr inom 10 dagar från anmälan för att behålla din reservation. Du måste naturligtvis även ha ett giltigt medlemsskap, så kontrollera detta i samband med anmälan. 

Avgifter

De planerade avgifterna är

Kursavgift 1 900
Boende
Enkelrum 1 700
Del i dubbelrum 1 250
Husvagn 1 pers 1 250
Husvagn flera pers 1 440
   
Mat
Helpension 1 600
Endast Boscars 350

 

Frågor

Har du några frågor angående lägret är så kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

Vi ses på Tånga Hed!

 


 

Tångahed

Tångahed är ett före detta svenskt militärt övningsfält ett par km utanför Vårgårda i Västergötland. Övningsfältet användes mellan åren 1862 och 1962 av Göta artilleriregemente och mellan 1963 och 1995 av Älvsborgs regemente. Numera finns det bland annat en camping på området och de gamla logementen är ombyggda till vandrarhem. På området finns även stora gräsytor vilka gör området mycket lämpligt för hundträning.

En knapp mil österut finns Remmende skjutfält där vi brukar vara för att träna spår och sök.

Inne i Vårgårda samhälle, vilket ligger på gångavstånd från Tånga, så finns det affärer, apotek, systembolag, veterinär och annat man kan tänkas behöva under lägerveckan.

Hitta till Tångahed

Tånga Hed Campings webbplats externalLink

Vårgårda kommuns webbplats externalLink


Facebookgrupp för Boxerläger 2016

Du vet väl att det finns en grupp på Facebook för Boxerläger 2016. Du hittar den här:

fb

 


 

 

 


 

Handlingar för Boxerfullmäktige 2017

Format: PDF Document (.pdf)

Storlek: 1,46 MB (1 533 027 bytes)

Länk för nerladdning pdf


 

kallelse

Informationen für ausländischer Aussteller bei der schwedische Boxer Jahressieger 2015

Hier können Sie sich informieren, wie Sie als ausländischer Aussteller sich bei der schwedische Boxer Jahressieger 2015 anmelden.

Herzlich Willkommen zu der schwedischen Boxer Jahressieger am 7-9 August 2015. Die Jahressieger Austellung findet am 9. August statt.

Meldung erfolgt über ein Online Meldeformular (in English).

Kopie des Ahnentafels/Registrierungsdokumentations und ggf. das Working Class Certificate (WCC) versenden Sie an: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Information: Elisabeth Wahlström, Tel +46 70 878 79 75, e-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Meldeschluss: 24 Juli 2015

Die Anmeldegebühr kann von ausländischen Ausstellern bei der Ankunft an die Ausstellung bezahlt werden.

  • Welpen: 25 Euro
  • Erwachsene 40 Euro
  • Veteranen 30 Euro

 

Welpen jünger als 4 Monaten dürfen nicht auf das Austellungsgelände mitgenommen werden.

In Schweden werden Gelbe und Gestromte Boxern zusammen gerichtet, d.h. es gibt keine separaten Klassen für Gelben und Gestromten.

WCC erforderlich für die Auszeichnung eines Zertifikats

Ausländische Hunde im Besitz eines Working Class Cerificates (WCC) sind zur Teilnahme im Wettbewerb des Zertifikates, welches in Best Rüde und Beste Hündin Klassen ausgezeichnet werden, berechtigt. Ausserdem, ist einem Hund im Besitz eines WCCs zur Teilnahme in Gebrauchshundklasse berechtigt.

Schwedische Champion Titel (SE UCh)

Folgende Voraussetzung gelten für die Vergabe des schwedischen Champion Titel an ausländische Hunde, die bereits eine von SKK zugelassene nationale Championtitel in einem nicht Nordischen Land besitzt:

  • Der Hund muss mindestens 24 Monate un 1 Tag alt sein bei der Vergabe des Zertifikats in Schweden und zusätzlich ggf. Erforderliche IPO/ Gebrauchshund Kvalifikationen erfüllen.
  • SBK ’Obere Klasse’ Gebrauchshundprüfung (’uppflyttad högre klass vid SBKs bruksprov’), oder Mentaltest bei Körung bestanden, oder ein Diensthundezertifikat , or Schlittenhunde DRH II Zertifikat, oder IPO I Befriedigend, or VPG I Befriedigend, oder BSL 3 Befriedigend.

Kopierten Hund

Hunde mit kupierten Ohren oder Ruten, vor 1. Januar, 2008 geboren, sind zur Teilnahme an der Ausstellung berechtigt, vorausgestezt der Hund ist in einem Land geboren, wo das Kupieren zur Zeitpunkt des Durchführens erlaubt war.

Impfungen

Teilnahmende ausländische Hunde sollten in Übereinstimmung mit den schwedischen Einfuhrbestimmungen nach Schweden bezüglich Tollwutimpfungen.

Ausserdem, sollten der teilnehmende Hund gegen Staupe wie folgt geimfpt sein:

  • Hund jünger als 1 Jahr: Impfung frühestens beim Alter von 10 Wochen
  • Hund älter als 1 Jahr: Impfung frühstens beim Alter von 10 Monate.
  • Die Impfung dürfen nicht älter als 4 Jahre alt sein.
  • Erstmalige Impfung darf nicht später als 14 Tagen vor der Ausstellung durchgeführt sein.

Bestimmungen für die Einfuhr von Hunden nach Schweden.

EU Ländern

  • Der Hund muss eine ID-Kennzeichnung haben.
  • Der Hund muss eine gültige Impfung gegen Tollwut haben.
  • Der Hund muss einen gültigen EU-Heimtierausweis haben.
  • Der Hund muss beim Zoll angemeldet werden.

 

Ländern ausserhalb EU (Russland, Weissrussland, Ukraina) Der Hund muss eine ID-Kennzeichnung haben.

  • Der Hund muss eine gültige Impfung gegen Tollwut haben.
  • Der Hund sollte eine zulässige Menge von Antikörpern gegen Tollwut haben.
  • 90 Tage Wartezeit vor der Veterinärbescheinigung ausgestellt werden.
  • Tiereigentumserklärung für Haustiere.
  • Der Hund muss einen gültigen EU-Heimtierausweis haben.
  • Der Hund muss beim Zoll kontrolliert werden.

Eine Kontrolle der Beachtung von den Einführungs- und Impfungsbestimmungen kann erfolgen.

Der Schwedische Boxer Klub wünscht allen Austellern und Besuchern herzlich Willkommen zu einem wirklich schönen und spannendes Wochenende voller Aktivitäten!!

 

 

Dr. Bozhidar Velikoff

BozhidarVelikoffIch bin im Jahr 1970 geboren, habe Veterinärmedizin absolviert, arbeite und lebe in Varna. Mein ersten Boxer undWurf im Jahr 1991 und seitdem bin ich in die Rasse verliebt. Dann im Jahr 1999 beteiligte ich mich mit der Gründung der bulgarischen Boxer Klub und präsidiere ihm seitdem. Im Jahr 2004 der FCI Zwingername "Vom Schwarzen Meer Boxer gegründet wurde. Bin FCI Boxer und Boston-Terrier Richter seit 2006 und habe soweit im In-und Auslandschauen gerichtet. Inzwischen habe ich eine aktive Rolle in Varna Kennel Gesellschaft Vorstand und der Bulgarischen Nationalen Kennel Society. Als ihr Mitglied ich bin auch in der Unterstützung und Förderung Zucht und Verwendung von reinrassigen Hunden das Schreiben von Artikelnfür Fachzeitschriften und Beiträge in anderen Medien beteiligt.

 

Tångahed

Tångahed ist ein ehemaliger Truppenübungsplatz nur wenige Kilometer von Vårgårda. Vårgårda ist ca. 70 km nordöstlich von Göteborg. Der Truppenübungsplatz wurde zwischen 1862 und 1995 verwendet werden, heute gibt es einen Campingplatz auf dem Gelände und einige der alten Kaserne an Jugendherbergen umgewandelt. Es gibt auch große Rasenflächen auf dem Gelände, die es ideal für die Hundeausbildung und Hundeausstellungen macht.

In Vårgårda Dorf, das zu Fuß erreichbar ist, finden Sie Geschäfte, Apotheke und Tierklinik und das meiste, was Sie benötigen, zu finden.

Finden Sie Ihren Weg zu Tångahed

Tånga Hed Campings website externalLink

Vårgårda Gemeinde website externalLink


Unterkunftf in Vårgårda

Einige Vorschläge für Unterkunft in Vårgårda

 


 

Veteranparaden

goyaVi kommer att anordna en veteranparad på boxer-SM för våra vackra lite äldre boxrar som fyllt veteran, 8 år. Veteranparaden kommer att vara på söndag ca. kl.13.00. Du anmäler din veteran genom att fylla i formuläret till veteranparaden. Vid frågor kontakta Kicki på  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Anmäl din hund här...

Vinnarbilder

elitsok

Britta Karlsson & Hausse Znäckan,
Sök Elit

hklsok

Mia Ljung & Engelaiz Expectation,
Sök Hkl

lydnad

Pia Albinsson & Albinsson's Alerta Krösamaja,
Lydnad II

bsl

Ingela Nordahl & Yara Vom Okeler Forst,
BSL III

ipo3

Jill Mellström & Jipotimas Marziale,
IPO III

 

elitspar

Ninni Johansson & Shirwalk's Destiny, Margareta Wertsberg & Jazztime von Donnerschwee, Karin Lehrman & Swedbox Tnt
Spår Elit

veteran

KORAD Swedbox Octopussy  & Maria Spång, Incirias Hanky-Panky & Christian Ekström
Bästa veteran

valp

Dejoyas Date With Destiny & Marita Westdahl, Swedbox Yo-Yo & Birgitta Sundquist / Fredrik Hagberg
Bästa Valp

birbim

Teamwork Abra Kadabra & Maritha Östlund-Holmsten, KORAD LPI SE UCH NO V-13 NORD V-14 C.I.B & C.I.E NORD UCH Honeybox Future Dream, Sofi o Joel Vilborg,Brottby
BIR/BIM

 

DejoyasDateWithDestiny

abraKadabra

Resultat IPO/BSL

IPO I

PlacBetygTotalABCEkipageRasKlubb
1 G 246 80 82 84 Ingela Nordahl & Nordteam´s Egon Elegant
(SE54708/2013)
Boxer Svenska Boxerklubben
2 M 228 89 66 73 Jeanette Drevenhorn & Hausse Freck
(SE10028/2014)
Boxer Göteborg-Mölndals BK
3 M 220 62 76 82 Malin Slåtteby & Enchanter´s Ettans Efter-Ett
(SE46542/2011)
Boxer Borlänge Brukshundklubb
0 M 152 73 79 0 Agneta Lundström & Vekters Luna
(SE51376/2012)
Boxer Solna-Sundbyberg BK

 

IPO II

PlacBetygTotalABCEkipageRasKlubb
1 M 230 80 66 84 Andrea Malmgren & Jipotimas Chomolangma
(SE33067/2011)
Boxer Österåkers BK
0 M 0 0 0 0 Susanne Håkansson & Teamwork Yazper
(SE45543/2011)
Boxer Kristianstads BK

 

IPO III

PlacBetygTotalABCEkipageRasKlubb
1 B 239 74 88 77 Jill Mellström & Jipotimas Marziale(S24105/2009) Boxer Österåkers BK
2 M 226 62 83 81 Jill Halve & Jipotimas Chaconne
(SE17579/2010)
Boxer Österåkers BK
3 M 223 67 77 79 Theresé Bergström & Jipotimas Cinderella Man
(SE13955/2012)
Boxer Svenska Boxerklubben

 

BSL III

PlacBetygTotalABEkipageRasKlubb
1 B 152 78 74 Ingela Nordahl & Yara Vom Okeler Forst
(S32208/2009)
Boxer Svenska Boxerklubben

Resultat bruksprov

Spår lägre klass

PlacPrisTotalLydnadSpecialHuvudEkipageRasKlubb
1 Godk 416.00 178.00 238.00 218.00 Åsa Perlefelt & Swedbox Unique
(SE52548/2011)
Boxer Fagersta BK
bröt Susanne Löfström & Aglaia´s Dundran
(SE61433/2012)
Boxer Örebro BK
bröt Carina Eriksson & Engelaiz Avicii
(SE53387/2013)
Boxer Norrköpings BHK

 

Spår högre klass

PlacPrisTotalLydnadSpecialHuvudEkipageRasKlubb
1 Godk 435.25 178.25 257.00 203.00 Inger Nordh & Queensie´s Jizza
(SE51388/2010)
Boxer Göteborg-Mölndals BK
2 Godk 407.50 178.50 229.00 190.00 Katarina Engevall & Hausse Dryas
(SE14439/2012)
Boxer Falu BK
bröt Maria Nilsson & Teamwork Xplosion
(SE42629/2011)
Boxer Kristinehamn BHK

 

Spår elitklass

PlacPrisTotalLydnadSpecialHuvudEkipageRasKlubb
1 Cert 543.25 238.25 305.00 245.00 Ninni Johansson & Shirwalk´s Destiny
(S66704/2009)
Boxer Nora BHK
2 Godk 520.75 200.75 320.00 290.00 Margareta Wertsberg & Jazztime Von Donnerschwee
(SE27381/2012)
Boxer Sjöbo BK
3 Godk 486.50 181.50 305.00 290.00 Karin Lehrman & Swedbox Tnt
(SE59751/2010)
Boxer Svenska Boxerklubben
bröt Kristin Halle & Engelaiz Valpolicella
(SE12095/2011)
Boxer Norge
bröt Brittmari Jalmberger & Hausse Yksi
(S55633/2009)
Boxer Eskilstuna BK
bröt Ingrid Trip & Cultrix Calima
(S35683/2007)
Boxer Elfsborgs BHK

 

Sök lägre klass

PlacPrisTotalLydnadSpecialHuvudEkipageRasKlubb
1 Uppfl 465.50 242.50 223.00 195.00 Carin Wilcken & Queensie´s Kiwi
(SE10924/2013)
Boxer Göteborg-Mölndals BK
2 Ej godk 244.00 107.50 136.50 136.50 Emelie Hillman & Swedbox Tilja Trolltyg
(SE59753/2010)
Boxer Enköpings BK
bröt Johanna Rapp & Heros Biscaya
(SE36568/2011)
Boxer Växjö BK
bröt Ingegerd Wirén & Albinsson´s Aktiva Emil
(SE60763/2012)
Boxer Grums BHK

 

Sök högre klass

PlacPrisTotalLydnadSpecialHuvudEkipageRasKlubb
1 Godk 359.00 136.00 223.00 208.00 Mia Ljung & Engelaiz Xpectation
(SE54346/2011)
Boxer Växjö BK
2 Ej godk 257.50 106.00 151.50 136.50 Towe Engdahl & Big Heart´s Limited Edition
(S46870/2009)
Boxer Karlskrona BK
bröt Marie Rand & Shirwalk´s Emerson
(SE32565/2012)
Boxer Årjängs BHK

 

Sök elitklass

PlacPrisTotalLydnadSpecialHuvudEkipageRasKlubb
1 Godk 369.50 194.50 175.00 145.00 Britta ´Karlsson & Hausse Znäckan
(S57076/2009)
Boxer Laholms BK

Resultat lydnadsprov

Lydnadsklass 1

PlacPrisPoängEkipageRasKlubb
1 1. pris 164.50 Tauno Rikkinen & Hausse Chess
(SE58591/2011)
MomentDomare 1Poäng
Platsliggande 10.00 40.00
Tandvisning 7.00 7.00
Linförighet 8.00 32.00
Läggande 8.00 16.00
Inkallande 7.00 14.00
Ställande 8.00 24.00
Apportering 6.00 6.00
Hopp över hinder 8.50 17.00
Helhetsintryck 8.50 8.50
Boxer Göteborg-Mölndals BK
2 1. pris 163.00 Zimone Iwarsson & Murbergets Mike
(SE36976/2014)
MomentDomare 1Poäng
Platsliggande 10.00 40.00
Tandvisning 7.00 7.00
Linförighet 7.00 28.00
Läggande 5.50 11.00
Inkallande 9.00 18.00
Ställande 8.50 25.50
Apportering 8.00 8.00
Hopp över hinder 8.50 17.00
Helhetsintryck 8.50 8.50
Boxer Hudiksvalls BHK
3 2. pris 149.00 Johanna Rapp & Heros Biscaya
(SE36568/2011)
MomentDomare 1Poäng
Platsliggande 8.50 34.00
Tandvisning 8.50 8.50
Linförighet 8.00 32.00
Läggande 8.00 16.00
Inkallande 7.00 14.00
Ställande 5.00 15.00
Apportering 6.00 6.00
Hopp över hinder 8.00 16.00
Helhetsintryck 7.50 7.50
Boxer Växjö BK
4 2. pris 147.00 Sofia Dunder & Hausse G-Hedda
(SE18472/2015)
MomentDomare 1Poäng
Platsliggande 8.50 34.00
Tandvisning 10.00 10.00
Linförighet 6.50 26.00
Läggande 7.00 14.00
Inkallande 6.50 13.00
Ställande 8.50 25.50
Apportering 5.00 5.00
Hopp över hinder 6.50 13.00
Helhetsintryck 6.50 6.50
Boxer Forshaga BK
5 3. pris 134.50 Pia Albinsson & Krokasmedens Filur
(SE54410/2014)
MomentDomare 1Poäng
Platsliggande 0.00 0.00
Tandvisning 7.00 7.00
Linförighet 8.50 34.00
Läggande 9.00 18.00
Inkallande 7.50 15.00
Ställande 7.50 22.50
Apportering 9.00 9.00
Hopp över hinder 9.50 19.00
Helhetsintryck 10.00 10.00
Belgisk vallhund/Malinois Arvika BHK

 

Lydnadsklass 2

PlacPrisPoängEkipageRasKlubb
1 1. pris 170.50 Pia Albinsson & Albinsson´s Alerta Krösamaja
(SE60767/2012)
MomentDomare 1Poäng
Platsliggande 10.00 40.00
Fritt följ 9.00 27.00
Läggande 8.50 8.50
Inkallande 8.50 17.00
Sändande med ställande 8.00 24.00
Apportering 6.50 13.00
Fritt hopp över hinder 9.00 18.00
Fjärrdirigering 7.50 15.00
Helhetsintryck 8.00 8.00
Boxer Arvika BHK
2 2. pris 158.00 Mia Ljung & Engelaiz Xpectation
(SE54346/2011)
MomentDomare 1Poäng
Platsliggande 10.00 40.00
Fritt följ 7.00 21.00
Läggande 9.00 9.00
Inkallande 8.50 17.00
Sändande med ställande 8.50 25.50
Apportering 7.50 15.00
Fritt hopp över hinder 7.00 14.00
Fjärrdirigering 5.00 10.00
Helhetsintryck 6.50 6.50
Boxer Växjö BK
3 2. pris 155.00 Marit Oppedal & Albinsson´s Artiga Ida
(SE60766/2012)
MomentDomare 1Poäng
Platsliggande 10.00 40.00
Fritt följ 7.00 21.00
Läggande 7.50 7.50
Inkallande 8.50 17.00
Sändande med ställande 5.00 15.00
Apportering 6.50 13.00
Fritt hopp över hinder 8.00 16.00
Fjärrdirigering 8.50 17.00
Helhetsintryck 8.50 8.50
Boxer Arvika BHK
4 2. pris 153.00 Elisabet Wessman & Boxillas Billie Jean(S48824/2009)
MomentDomare 1Poäng
Platsliggande 10.00 40.00
Fritt följ 6.00 18.00
Läggande 7.00 7.00
Inkallande 8.50 17.00
Sändande med ställande 6.50 19.50
Apportering 6.00 12.00
Fritt hopp över hinder 7.00 14.00
Fjärrdirigering 8.50 17.00
Helhetsintryck 8.50 8.50
Boxer Göteborg-Mölndals BK
5 2. pris 147.00 Stefan Olsson & Archimedes
(SE38533/2014)
MomentDomare 1Poäng
Platsliggande 9.50 38.00
Fritt följ 8.00 24.00
Läggande 8.00 8.00
Inkallande 9.00 18.00
Sändande med ställande 7.50 22.50
Apportering 0.00 0.00
Fritt hopp över hinder 5.50 11.00
Fjärrdirigering 8.50 17.00
Helhetsintryck 8.50 8.50
Riesenschnauzer, svart Trollhättan BHK
6 3. pris 137.00 Susanne Löfström & Shirwalk´s Discovery(S66701/2009)
MomentDomare 1Poäng
Platsliggande 9.00 36.00
Fritt följ 7.00 21.00
Läggande 8.50 8.50
Inkallande 7.50 15.00
Sändande med ställande 9.00 27.00
Apportering 6.00 12.00
Fritt hopp över hinder 0.00 0.00
Fjärrdirigering 5.00 10.00
Helhetsintryck 7.50 7.50
Boxer Örebro BK
7 0 97.00 Susanne Johansson & Wellans Cross My Heart
(SE39104/2011)
MomentDomare 1Poäng
Platsliggande 0.00 0.00
Fritt följ 7.50 22.50
Läggande 8.00 8.00
Inkallande 8.50 17.00
Sändande med ställande 0.00 0.00
Apportering 7.00 14.00
Fritt hopp över hinder 8.00 16.00
Fjärrdirigering 6.50 13.00
Helhetsintryck 6.50 6.50
Boxer Svenska Boxerklubben
8 0 89.00 Sofia Dunder & Dunderboxer´s Alfons
(SE15640/2011)
MomentDomare 1Poäng
Platsliggande 0.00 0.00
Fritt följ 6.50 19.50
Läggande 7.50 7.50
Inkallande 9.00 18.00
Sändande med ställande 5.00 15.00
Apportering 5.00 10.00
Fritt hopp över hinder 0.00 0.00
Fjärrdirigering 6.50 13.00
Helhetsintryck 6.00 6.00
Boxer Forshaga BK
bröt Ami Holmqvist & Engelaiz Alsace
(SE53385/2013)
Boxer Mälarö BK

 

Lydnadsklass 3

PlacPrisPoängEkipageRasKlubb
1 2. pris 235.50 Ingegerd Wirén & Albinsson´s Aktiva Emil
(SE60763/2012)
MomentDomare 1Poäng
Sittande i grupp 10.00 20.00
Platsliggande 9.00 18.00
Fritt följ vid sidan 7.50 30.00
Sättande 8.50 25.50
Inkallande med ställande 6.50 19.50
Sändande m lägg o inkall 8.50 34.00
Apportering o hopp över hinder 5.50 16.50
Apportering metall 6.00 12.00
Vittringsprov o apport 5.50 22.00
Fjärrdirigering 7.50 30.00
Helhetsintryck 8.00 8.00
Boxer Grums BHK
2 0 182.00 Andrea Malmgren & Jipotimas Ulrika Knape(S53372/2008)
MomentDomare 1Poäng
Sittande i grupp 10.00 20.00
Platsliggande 8.00 16.00
Fritt följ vid sidan 6.00 24.00
Sättande 9.50 28.50
Inkallande med ställande 7.00 21.00
Sändande m lägg o inkall 0.00 0.00
Apportering o hopp över hinder 0.00 0.00
Apportering metall 8.00 16.00
Vittringsprov o apport 6.50 26.00
Fjärrdirigering 6.00 24.00
Helhetsintryck 6.50 6.50
Boxer Österåkers BK
3 0 162.00 Towe Melander & De La Pi´s Supersalta Sasha
(SE42480/2010)
MomentDomare 1Poäng
Sittande i grupp 10.00 20.00
Platsliggande 0.00 0.00
Fritt följ vid sidan 6.50 26.00
Sättande 0.00 0.00
Inkallande med ställande 0.00 0.00
Sändande m lägg o inkall 6.50 26.00
Apportering o hopp över hinder 7.00 21.00
Apportering metall 7.00 14.00
Vittringsprov o apport 5.50 22.00
Fjärrdirigering 6.50 26.00
Helhetsintryck 7.00 7.00
Boxer Södertälje BK
4 0 148.50 Towe Engdahl & Big Heart´s Let´s Do It Again(S46867/2009)
MomentDomare 1Poäng
Sittande i grupp 9.00 18.00
Platsliggande 0.00 0.00
Fritt följ vid sidan 6.50 26.00
Sättande 0.00 0.00
Inkallande med ställande 7.00 21.00
Sändande m lägg o inkall 7.00 28.00
Apportering o hopp över hinder 5.00 15.00
Apportering metall 5.00 10.00
Vittringsprov o apport 6.00 24.00
Fjärrdirigering 0.00 0.00
Helhetsintryck 6.50 6.50
Boxer Karlskrona BK
5 0 138.50 Maria Nilsson & Teamwork Xplosion
(SE42629/2011)
MomentDomare 1Poäng
Sittande i grupp 9.50 19.00
Platsliggande 9.00 18.00
Fritt följ vid sidan 8.50 34.00
Sättande 0.00 0.00
Inkallande med ställande 0.00 0.00
Sändande m lägg o inkall 0.00 0.00
Apportering o hopp över hinder 6.50 19.50
Apportering metall 6.50 13.00
Vittringsprov o apport 0.00 0.00
Fjärrdirigering 7.00 28.00
Helhetsintryck 7.00 7.00
Boxer Kristinehamn BHK

 

Lydnadsklass Elit

PlacPrisPoängEkipageRasKlubb
1 1. pris 288.50 Pia Albinsson & Borderness Hi Fi(REGV1067/2011)
MomentDomare 1Poäng
Sittande i grupp 10.00 30.00
Platsliggande 10.00 20.00
Fritt följ 9.00 27.00
Stå, sitt och ligg under marsch 9.00 27.00
Ink med ställ och lägg 7.50 30.00
Sändande m lägg och inkall 9.00 36.00
Apportering med dirigering 8.00 24.00
Apportering metall o hopp över hinder 9.50 28.50
Vittringsprov o apport 10.00 30.00
Fjärrdirigering 9.00 36.00
Border collie Arvika BHK

Svenska boxerklubben tackar alla sponsorer som bidrar till Boxer SM 

TACK 10aug korr-16

PM Boxer SM 2016

Format: PDF Document (.pdf)

Storlek: 71,7 KB (73 554 bytes)

Länk för nerladdning pdf

 


 

PM bruks och lydnad 2016

Format: PDF Document (.pdf)

Storlek: 291 KB (298 936 bytes)

Länk för nerladdning pdf

 


 

Exteriörbeskrivning på SM

Det kommer det finnas möjlighet till exteriörbeskrivning på SM under lördagen. Anmälan till det sker via SBK tävling!

 


 

Anders HärnmanandersH

I mitt liv har det alltid funnits boxer. Den första boxern kom in i mitt liv när jag föddes! Riaa eller Lola som hon kallades var barnvakt till mig. Hon var ingen skönhet, men fantastiskt duktig på bruksplanen och framförallt en familjehund.

Mitt intresse för boxer stegrades under -60 talet och framförallt efter 1972 då jag blev delägare i Marions Kennel. Jag minns från utställningar de stora boxerprofilerna som den tyska domarauktoriteten Leo Helbig och naturligtvis den svenska auktoriteten Henning Fogelberg.

Jag har många gånger ställt ut för Axel Jacobsson och Einar Palmgren, två sanna boxerdomare! Einar var mest förtjust i tigrerade boxer, så det var inte lätt när man kom in i ringen med en gul boxer. En boxerprofil som jag hade ett stort förtroende för är också Sören Tiback som slutade döma alltför tidigt.

Mina uppdrag i Boxerklubben har varit olika genom åren, i Boxerklubben AS under ca 10 år och som ordförande första gången under perioden 1984 – 1987. Jag vet att jag att mina slutord då jag avgick som ordförande framhöll följande; "Det är viktigt att Boxer SM, Boxerlägret och Uppfödarträffarna blir permanenta. Då tillgodoser vi alla intresseinriktningar". Det är alltså 31 år tillbaka i tiden! Nu är jag inne på min andra period som ordförande och vi har verkligen uppfyllt dessa mål med att framförallt Boxer SM och Boxerlägret är ett måste för oss boxerälskare.

Auktoriserad exteriördomare blev jag 1987 och bland de första utställningarna jag dömde vid var Boxerklubbens utställning i Örebro och Finska Boxerklubbens 45 års jubileumsutställning. Sedan dess har jag dömt i många länder i Europa och även i Asien. Naturligtvis var ATIBOX 2006 i Lissabon roligast. Under min tid som ordförande nu, har jag legat lågt med att döma i Sverige men gör ett undantag för Boxer SM. Senare i höst kommer jag också vara en av domarna på Jahressieger i Ungern.

Nu blir det andra gången jag dömer Boxer SM, vilket jag verkligen ser fram emot!

Väl mött,

Anders Härnman

 

tommyDTommy Dahlström

Sedan tidig barndom har jag haft boxer omkring mig och redan som tonåring var mitt intresse för hundsporten i alla dess facetter väckt. Jag hade privilegiet att knyta vänskap med och lära mig mycket från dåtidens stora boxeruppfödare. Under 60- och 70-talen var jag en mycket aktiv medlem i Svenska Boxerklubben. Jag var med om att etablera, Boxerklubben i Göteborgs-regionen och under några år dess ordförande för Västra Lokalområdet. Dessutom var jag Boxerbladets redaktör under flera år. Under denna tid debuterade jag också som uppfödare med min första egna valpkull.

Mina studier och arbete förde mig till England, där jag kom i kontakt med den engelska boxer-scenen. Här lanserade jag den första riktigt internationella boxertidningen BOXERAMA. 1982 blev jag auktoriserad av Engelska Kennelklubben som "Championship Show"-domare för boxer. Under flera år tog jag också aktiv del i Witherford-Kenneln. 

Idag bor jag utanför Berlin i Tyskland, där jag har arbetat på ett internationellt läkemedelsföretag sedan början av 90-talet , tyvärr med lite tid över för mitt boxerintresse. Sedan min pensionering förra året har jag haft mer tid att engagera mig i boxervärlden; att följa med boxerns utveckling, besöka de stora utställningarna runt om i Europa samt då och då agera som domare. Naturligtvis är min "sambo" fortfarande en boxer!

Jag ser fram emot att få döma boxer i Sverige igen efter ett 15-tal år och det skall bli intressant att lära känna dagens svenska boxer.

 

Upplysningar

Utställning & Exteriörbeskrivning

Malin Andersson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
tel 070/792 37 47

Bruks & Lydnad, IPO/BSL/BH-prov

Pernilla Sundberg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
tel 070/947 98 58

Veteranparad & Kamratfesten

Kicki Bergström
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
tel 070/812 91 15 

Program

Fredag

  • Invigning
  • Lydnadsprov klass I-Elit
  • Grillfest

Lördag

  • Bruksprov Spår, Sök
  • IPO/BSL
  • BH-prov
  • Exteriörbeskrivning
  • Medaljutdelning
  • Kamratfest

Söndag

  • Veteranparad
  • Valputställning
  • Officiell Boxerutställning

 

Anmälningsavgifter mm

Utställning

t.o.m. 13 juli: Valpar 150 kr, Vuxna 325 kr, Veteranklass 260 kr
14-29 juli: Valpar 180 kr, Vuxna 400 kr, Veteranklass 290 kr
Obs! Utländska utställare ska bifoga kopia på stamtavla (registreringsbevis) samt i förekommande fall WCC (Working Class Certificate).

Anmälningsavgift Exteriörbeskrivning

150 kr

Anmälningsavgifter Lydnads- & Bruksklasser

Lydnadsklass I-II 200 kr
Lydnadsklass III-Elit 225 kr
Bruksprov 250 kr
IPO/BSL 250 kr

Sista anmälningsdag

Utställning: 29 juli • Lydnad: 21 juli • Bruks &IPO: 22 juli • Kamratfesten: 4 augusti

Betalning

Svenska Boxerklubben PG 271 09-8

 

Utställningsdomare

Tommy Dahlström, Sverige

Dömer: Tikvalpar, Hanar vuxna, Bästa junior, Bästa veteran, Uppfödargrupper och  Avelsgrupper (vuxna) samt BIR valpar

Anders Härnman, Sverige

Dömer: Hanvalpar, Tikar vuxna, Uppfödargrupper och Avelsgrupper (valpar) samt BIR vuxna

 

Kamratfest

Kamratfesten2016Missa inte Kamratfesten på lördagen 13 Augusti.

Lågtempererad karré, potatisstomp med sidfläsk örter, smörslungade primörmorötter samt reducerad rödvinssås

1 glas vin alt. 1 öl ingår

Avslutas med kaffe, rabarberpaj med sabayonne. Och naturligtvis mingel i baren!

Anmäl dig här internalLink

pdf Annons i PDF-format

 

Nu startar Boxerskolan 2018 och Boxerskolan Lägre 2018

Vill du börja tävla men inte vet hur du ska komma igång? Har du en boxer som du tycker har oändligt mycket att lära? Vill du hitta motivationen för er båda? Då är Boxerskolan 2018 något för dig!  Eller har du redan börjat tävla, då ska du spana in Boxerskolan Lägre. Syftet med Boxerskolan är att få fler boxerekipage att komma till tävling – kanske är det just du och din boxer!

Vad är Boxerskolan? 

Boxerskolan startade 2017 som ett tema i Boxerbladet där vi presenterade övningar för hur man kan träna in olika moment samt gav bra tips för träning. Men det var också en skola man kunde gå i, i form av facebookgruppen Boxerskolan. Nu har ett år gott och Boxerskolans första deltagare har gått i mål. Oavsett om målet att börja tävla har uppnåtts eller inte, så har träningsgruppen blivit en succé där tips, stöttning, peppning, träffar och gemenskap har hjälpt ekipagen framåt. Därför fortsätter vi nu med en ny “årskull” – Boxerskolan 2018.

Vem kan gå Boxerskolan 2018?

I Boxerskolan 2018 vänder sig till dig som inte kommit till tävling ännu (appell/startklass/ BH-prov), eller som bara tävlat någon enstaka gång med din hund. Vi koncentrerar oss på det som för många boxerekipage är den stora utmaningen – lydnaden. Du vill sätta upp målet att komma till tävling inom ett år och du är motiverad att lägga ner arbetet för att komma dit. För att vara med i Boxerskolan 2018s träningsgrupp på Facebook ska du också delta aktivt i gruppen. Det kommer att vara en sluten grupp där vi enbart ägnar oss åt träning. 

Hur ser Boxerskolan 2018 ut?

Vi kommer att ha två mentorer, Towe Melander och Karin Lehrman som vägleder träningsgruppen, men för att gruppen ska fungera bra krävs det att alla deltar med att ta del av varandras inlägg, kommentera och delge sin egen träning. Gruppen kommer att använda sig av Boxerskolans lektioner som finns publicerade i Boxerbladet och på klubbens webbplats. 

Jag vill gå Boxerskolan 2018, hur gör jag?

Först och främst - kasta dig in i Lektion 1 – Introduktion. Där kommer du få en uppgift att formulera en målbild för er träning. Fundera på den och skicka sedan din presentation av dig, din boxer och det tävlingsmål du vill sätta upp till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Skolan sätter igång nu på en gång och kommer hålla på ett år. För att gå Boxerskolan (d.v.s. vara med i träningsgruppen) ska du anmäla dig senast den 31 januari 2018.

Boxerskolan Lägre 2018

Ekipage från Boxerskolan 2017 bildar nu en ny träningsgrupp under namnet Boxerskolan Lägre 2018. Gruppen är öppen för alla som har gått Boxerskolan 2017 och för andra boxerekipage som har börjat tävla och som vill komma framåt i sitt tävlande. Gruppen är öppen för inträde under januari månad 2018 och du hitter den på Facebook under namnet “Boxerskolan Lägre 2018”. Vid inträdet kommer du bli ombedd att formulera ett SMART mål för årets träning, så ge dig i kast med Lektion 1 av Boxerskolan.

Frågor?

Skicka dina frågor till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Nu kör vi!

 

LOGO RGB

4.Läggande under gång & Hopp

Boxerskolans fjärde lektion handlar om hopp över hinder och läggande under gång. I båda momenten har ni nytta av att ni har tränat in stadga då momenten innehåller både en aktiv och fartfylld del men kräver också att hunden blir kvar. 

Ni som har tränat flitigt på ingångar med hjälp av pallen kommer vinna på raka ingångar efter hoppet. En annars rätt vanlig syn är att föraren svajar till lätt när den fartiga boxern sladdar in till sidan efter hoppet. Som tur är så är det aldrig försent att gå tillbaka till grunderna och vi hoppas att ni har stadig nytta av Boxerskolans tidigare lektioner. Ni kommer väl även ihåg att utvärdera er träning och uppdatera era mål!

Läggande under gång

Ett moment som kommer tidigt i klasserna är "läggande under gång" eller platsläggande. Det innebär att hunden från fotgående på kommando snabbt ska lägga sig ned och ligga kvar när föraren fortsätter framåt. Delarna som ska fungera är alltså:

  • Transporten fram till kommendering av nedläggande 
  • Ett läggande på stället
  • Stadga i ligga kvar

I appellen är momentet slut när föraren vänder upp mot hunden igen men tävlar du i tävlingslydnaden så ingår även ett uppsitt bredvid föraren.

Vi tränar som vanligt in delarna separat och i störningsfria miljöer. I det färdiga momentet kan det finnas en poäng i att ha ett annat kommando än "fot" för transporten fram till läggandet för att ge hunden en annan förväntan och förberedelse inför momentet.

Läggande

Själva läggandet innefattar en teknikdel där man kan tjäna på att hunden lägger sig bakåt som en fällkniv. Men det är individuellt hur mycket tid man vill lägga ned på själva tekniken. Teknikträningen tränas under lång tid och med många repetitioner för att det ska sätta sig i muskelminnet hos hunden och man kan få fram fällknivstekniken genom att lära hunden lägga sig genom att buga först eller backa innan den lägger sig ned. Här vill jag att hunden tänker lite bakåt i sin rörelse. 

Snabbhet

Om man vill ha höga poäng så är det dessutom viktigt att hunden lägger sig snabbt på kommando och inom en hundlängd. Även detta är baserat på hundens teknik men allt som oftast är det motivationen och förståelsen för uppgiften som är avgörande. Här behöver du vara tydlig med kriterierna för belöning. Om det räcker att lägga sig långsamt för att få en belöning så finns det ju ingen anledning att anstränga sig och lägga sig snabbt.

Ligga ned

Hela bröstkorgen och armbågar ska vara i marken för att det ska räknas som ligg. Det är mycket vanligt att våra boxrar gärna håller upp sin nakna mage från blöta och kalla underlag och då åker armbågar upp med noll poäng som följd. Ett tips är att blöta lite på magen innan man går in på plan så blir det inte så stor kontrast mot det blöta underlaget.

Gör så här: 

1) Oavsett vilken teknik man väljer att hunden ska lägga sig på, så vill jag att hunden erbjuder frivilliga läggande innan jag lägger på kommando och innan vi börjar röra oss framåt. 

Om du belönar hunden för att den lägger sig ned ett antal gånger och du märker att hunden upprepar rörelsen för att få sin belöning börjar du sakta backa ifrån hunden i baklängeskontakt. Förhoppningsvis är hunden så sugen på sin belöning att den sakta följer efter och lägger sig. Bingo! Superbelöning!

2) Nästa steg är att du gör samma sak framåt. Belöna hunden för att den frivilligt lägger sig vid din sida. Därefter provar du att sakta gå framåt och om hunden bjuder på ett läggande så belönar du massor! Belöna gärna nedåt mellan frambenen eller bakåt. Jag lägger på kommando när hunden självmant påbörjar läggandet och till slut belönar jag bara när hunden lägger sig på kommando och inte innan.

3) Läggandet är en aktiv och snabb rörelse som med fördel belönas med lek! När det är dags att börja kedja ihop de olika delarna till ett moment som innehåller både en snabb och aktiv rörelse med "ligg kvar" som är en stadgadel så hjälper jag hunden med omvänt lockande vid behov. De snabba läggandena är det jag tränar mest och belönar upp ordentligt separat. Var försiktig med att träna hela momentet för tidigt för då kan det bli oklart för hunden vad den belönas för och troligtvis börjar den den då lägga sig långsammare.

Alternativ: Ett alternativ är att använda de hjälper du behöver för att få hunden att lägga sig, tex stanna upp lite i steget och hukande visa med handen att hunden ska lägga sig ned. Fördelen är att hundar som inte är vana med att prova sig fram snabbt förstår vad som förväntas av dem. Nackdelen är att hjälperna måste bantas bort och eftersom hundar gärna väljer kroppskommandon före ord så kan vägen att banta bort hjälperna och ersätta med ordet bli onödigt svår. Dessutom sitter gärna dina hjälper kvar i ditt eget muskelminne och antydningar till dem ger stora poängavdrag.  Lycka till! Towe

 läggande

Hopp

Hopp är ofta ett självbelönande moment för hunden. Särskilt om vi lär in det på ett väldigt lekfullt sätt! Med de nya reglerna i appellen har hoppet förenklats betydligt då det numera endast är ett återhopp till föraren. Alltså inget uthopp som det var tidigare. Startklassens hopp ser precis likadant ut.

Momentbeskrivning:

  • Ställer upp på lämpligt avstånd i utgångsposition
  • Föraren lämnar hunden sittandes och ställer upp på andra sidan hindret.
  • Kommenderar hunden att hoppa och då ska hunden inta fotposition.

Delarna som hunden ska kunna är alltså: Sitta i stadga, hoppa på kommandeo och inta fotposition självmant. Det finns flera olika sätt att lära in hoppet på. Själv brukar jag göra det så enkelt och lekfullt som möjligt. Även om momentet, i den lägsta klassen, inte innehåller något uthopp, så är uthoppet det första jag lär mina hundar. Kan hunden hoppa ifrån mig på kommando, så vet jag att den har rätt ordförståelse för hoppet. Börjar jag inlärningen med att hunden ska hoppa mot mig, finns risken att hunden ser det som en inkallning med ett hinder i vägen. Att hoppa ut från föraren är ett svårare begrepp för hunden, om vi börjar där blir steget till nästa klass inte lika stort.

 

Gör så här: 

Hoppinlärning med retning

1 a) Ha lågt hinder till en början.

b) Håll hunden i halsbandet och gå sakta rakt mot hindret, se till att gå en sträcka på ca tre meter.

c) Kasta över en leksak/godis precis när ni närmar er hoppet.

d) Släpp hunden och låt den ta sin retning, spring runt själv och beröm.

Upprepa detta tills du känner i halsbandet att hunden börjar förvänta sig retningen och drar mot hoppet. Då är det dags för nästa steg.

2 a)Håll högra handen med retningen bakom ryggen när du går mot hoppet och hunden i halsbandet med vänstra handen.

b)  Släpp hunden som drar mot hindret, låt hunden hoppa.

c)  Kasta leksaken/godiset när hunden är i luften över hindret långt framför hunden, så det blir en förstärkning på att hunden tar ansatsen och hoppar själv utan retning. 

Än så länge har jag inte lagt på något kommando, det kommer när jag ser att hunden väljer att hoppa varje gång vi gör övningen. Då lägger jag på kommandot precis när hunden tar ansatsen till hoppet. 

Fungerar det här är det dags att sluta hålla i halsbandet. Jag går fortfarande mot hoppet och förstärker när hunden är mitt över hindret. Jag är helt tyst här, alltså inget beröm när hunden är i luften, då finns risken att hunden börjar vända sig om och ser att det är jag som kastar och på så vis tappar den sitt fokus framåt. Om hunden råkar se att vi kastar och börjar vända huvudet bakåt när den är över hindret, så kan man ha någon som hjälper en att kasta. Medhjälparen ska då stå på er vänstra sida, då är risken minimal att hunden ser var förstärkningen kommer ifrån. 

Det viktiga är att belöningen landar långt framför hunden när hunden är mitt över hindret (i luften) för att få fokus framåt. När jag känner att hunden vill hoppa innan vi kommer helt fram till hindret kommer nästa del av övningen.

3

a) Ta nu hunden i halsbandet igen och gå mot hindret.

b) Stanna till en kort sekund framför hindret, kommendera "Hopp" och släpp hunden.

c) Belöna som förut.

Var noga med att titta framåt själv och bara ge röstkommando så att du inte böjer dig framåt för att få hunden att hoppa. Blir hunden tveksam att hoppa då du stannar till, backa och gör den enklaste övningen för att sedan testa igen. 

Känner jag att det här fungerar utökar jag tiden vi står stilla innan jag kommenderar hopp. Försök att kommendera när hunden tittar utåt och inte på dig! Nästa steg är att du går mot hopphindret, sätter hunden och skickar när hunden har fokus framåt. När det här fungerar nio av tio gånger börjar jag träna startklassens och appellklassens moment, alltså återhoppet. 

En förutsättning för att kunna lämna min hund på ena sidan hindret och gå till andra sidan är att jag lärt min hund sitta i stadga separat. I början brukar jag kliva över hindret själv för att visa vägen. Om hunden hoppar över nu bryr jag mig inte om att hunden ska  ska gå in i fotposition utan jag belönar direkt vid min vänstra sida. Om hunden vill gå runt hindret trots att de första övningarna fungerar (uthoppen), visar jag hunden några gånger med handen över hindret samtidigt som jag säger hopp. När hunden klarar av att sitta i stadga och hoppa på kommando är det dags att hjälpa den in i fotposition. Fotpositionen tränar jag också in separat så att hunden kan gå in självmant i positionen innan jag kopplar ihop det med hoppet. 

Lycka till! Pia

hopp

LOGO RGB

5. Inför tävling & Att lyckas på tävling

Boxerskolan handlar om att lära sig nya saker, utvecklas, hitta motivation och att våga. Att tävla i en hundsport är ett sätt att samlas kring ett gemensamt intresse och det kan även vara en sporre att få till den där extra träningen som man innerst inne vet är nyckeln till utveckling och framsteg. 

Men steget från träning till tävling kan i bland upplevas allt för stort och där vill vi nu i Boxerskolans sista del fortsätta att göra er redo för start och dessutom ge er några konkreta verktyg att hålla i handen den dagen ni står där beredda att ta steget! 

Inför tävling

Att träna för tävling handlar om att träna på och vara förberedd på situationer som är så lika en tävlingssituation som möjligt. Träningen ska gå ut på att ge dig och boxern de bästa förutsättningarna som möjligt att klara av de extra störningar som en tävling kan ge och utveckla den uthållighet som ni båda behöver för att prestera och göra rätt på första försöket. På tävling kommer nya  störningar som:

  • Ny plats (om ni inte tävlar på hemmaplan)
  • Många hundar och människor i rörelse
  • Kommendering av tävlingsledare
  • Pauser mellan moment och tävlingsledare som ev gör fel
  • Tält och folk på planen
  • Andras apporter
  • Nervös förare

 

Koppla på superbelöningar

Gå inte för fort fram när ni börjar träna i en tävlingslik situation. Det kan vara frestande att "testa" vad hunden håller för  men börja inte med flera moment i taget de första gångerna. Försök istället lära hunden att i den tävlingslika situationen är det stor chans att superbelöningar ramlar in titt som tätt! Till en början kanske du väljer att bara gå in på planen och belöna att hunden söker kontakt.

Se till att ha en plan för när du ska belöna och hur du ska göra om hunden inte utför momenten nog bra.

Ganska snart kan du börja varva mellan täta belöningar och att göra flera moment innan belöningen kommer. Låt "tävlingsledaren" kalla in er, gå in tävlingsmässigt (inga synliga belöningar) och ställ upp. Oftast tar det en liten stund innan man blir kommenderad "framåt marsch" så vänta gärna en liten stund och låt hunden sitta i fokus innan ni sätter i gång. 

 

Tävlingsmässiga belöningar

Det är också viktigt att hålla ihop hunden mellan momenten. Se till att berömma/belöna hunden tävlingsmässigt efter varje moment och förbered sedan inför nästa moment. 

I boxerskolans tidigare lektioner har Pia skrivit om den sociala belöningen, den är väldigt användbar här! Om du har jobbat med den i din grundträning och varit noga med att hunden svarar på ett lämpligt sätt då du "bjuder upp" innan den riktiga belöningen kommer så har du ett jättebra verktyg med dig in på tävlingsplanen. 

 

Låtsastävla

Har ni chans att åka på tävlingsträningar så gör det. Åk gärna på riktiga tävlingar också och "låtsas" att ni ska tävla. Känn efter hur det passar er att värma upp och ladda inför att gå ut på tävlingsplanen.

 

Lycka till! / Karin

 

 

Att lyckas på tävling

När du nu har tränat för tävling genom att sätta mål, lära in delar, sätta ihop till moment och ni har tränat med och utan störningar så närmar du dig tävlingsstart. Du har också utvecklat hundens förmåga att jobba under en längre tid utan annat än tävlingsmässiga belöningar mellan momenten. Du vet med dig att sannolikheten att hunden lyckas på första försöket är hög och du har hittat strategier för att hålla dina egna nerver i sådan schack att ni kan leverera en plan A och en plan B. Grattis! Nu är ni väl ändå redo för tävling? Eller? 

Är det så att ni faktiskt, som de flesta av oss, inte har en aning om vad som kommer att hålla på tävling eller ej? Kanske krävs det en del tävlingserfarenhet för att kunna fundera ut en plan A och en plan B och att faktiskt fundera ut vad som är reella störningar för dig och din hund?

Att lyckas på tävling – vad betyder det egentligen och hur gör man? Nu knyter vi ihop säcken genom att citera delar av första lektionen i Boxerskolan:

 "Vill man lyckas med något så måste man sätta upp en målbild. Hur ska man annars veta om man har lyckats eller ej? Vad betyder överhuvudtaget att lyckas? Man kan lyckas med att starta i en appellklass men misslyckas med att få ett godkänt resultat. Man kan lyckas med ett godkänt resultat men ändå känna att känslan var fel. Det är alltså målet som bestämmer om man har lyckats eller ej. Så vad är ditt mål?

Alla mål handlar inte om resultat. De som tävlar framgångsrikt har ofta väldigt tydliga uppgiftsmål. Ett resultatmål som innebär ett 1:a pris i lydnadsklass 1 bygger på att man för sig själv och hunden har formulerat tydliga uppgiftsmål. Ett uppgiftsmål som tex är "hålla fokus på matte trots att en hund skäller bredvid" eller "när jag säger ligg – att hunden under rörelse lägger sig inom en hundlängd och ligger kvar".

Skillnaden på de två olika målsättningarna är i första hand att du kan påverka uppgiftsmålen genom att lägga upp träningen på ett effektivt sätt. Resultatmålen kan påverkas av en domare eller av konkurrenter."

 

Målet med den här sista artikeln i Boxerskolan är att du som vill tävla ska få några enkla uppgifter och verktyg att hålla i handen när du gör din resa mot den där behövliga erfarenheten som består av både upp- och nedgångar. Ju mer tävlingssugen du är kommer du förmodligen få en stor dos av dem båda. Om det finns en sak som jag vill att alla får med sig så är det detta:

Din hund har inte valt att tävla – det ditt val och därför ditt ansvar att det blir en bra dag för din hund oavsett vad som händer!

 

Eftersom det är så viktigt för mig att komma ihåg detta så är det första jag gör efter att jag anmält till en tävling att skriva ett kontrakt till min hund. Ett exempel kan se ut så här: 

Jag åtar mig att göra det till en positiv och rolig dag för Berry oavsett vad som händer!

För att lyckas med det ska jag ge honom mycket tid på den nya platsen i lugn och ro.

Sedan ska vi värma upp med lätta övningar och tokroliga och goda belöningar.

 

Det här är ett exempel från en förstagångstävling och för mig ett otroligt lyckat exempel på en toppendebut med min då 2-åriga boxerkille och det fanns inte utrymme för negativa känslor.

 

Ladda med musik

Ett sätt att hamna i rätt sinnesstämning är att tillägna en låt som symboliserar en känsla eller ett budskap som man vill ska genomsyra dagen. Lyssna på den innan tävlingen och koppla gärna ihop det med en inre bild av hur det ser ut när ni presterar som bäst tillsammans. 

Några av mina pepplåtar är "Best day of my life",  "Dance like no one watching", "Cheerleader" och "The man".

 

Planeringslistor

Ok, nu har jag varit lite djup och fokuserat på det mentala så nu kan jag bli lite mer praktiskt. Min planeringslista!

Den är så detaljerad så inget lämnas till slumpen. Men den är också knuten till de mentala förberedelserna. Läs din lista innan och under tävlingsdagen och du kommer att märka att det underlättar att fokusera på enkla konkreta uppgifter som du kan påverka. Här kommer ett urval ur min lista:

PLANERINGSLISTA:

VECKAN INNAN:

Motivationshöjande enkel träning

 

DAGEN INNAN:

Packa bilen

Ställ fram termos

 

PÅ TÄVLINGSDAGEN:

Kom i tid

Lägg iordning alla saker i bakluckan innan samlingen (handskar, spårlina, sele, godisburkar, vattenflaska, midjeväska)

 

VID SPÅRET:

Sätt upp håret

Kontrollera skosnörena

Sätt på magväska

Sätt igång spårappen

Lek med spårpinne i snöre

 

I SPÅRET:

Håll emot

Räkna steg

Ge inte upp

Låt tiden gått ut

 

PÅ LYDNADSPLAN:

Gör min intränade startrutin

Förbered hunden inför varje moment

 

EFTER PRESTATIONEN:

Belöna hunden lika länge som den har jobbat för dig! 

Gör tiden direkt efter prestationen till en stor del av tävlingsdagen!

Uppdatera störningslistan! 

 

En annan lista är min "störningslista". På den står allt som min hund kan tycka är en störning och som jag antingen har eller ska lägga ner tid på att träna på. 

Du kommer förmodligen bli överraskad av nya störningar som dyker upp som ni inte varit tillräckligt förberedda på men dessa skriver du bara upp på din störningslista för fortsatt träning. Det är ett superbra tips att ha bakhuvudet. Så fort det händer något under tävlingsdagen är det bara att släppa och ta det som en ny utmaning att lösa, en annan dag. 

 

Under hela tävlingsdgen, var fokuserad på din hund och tänk att ni gör det här tillsammans. Ni har tränat för att ni har roligt när ni tränar. Att tävla ska vara lika roligt men självklart lite mer pressande och krävande för dig. Vill du ha en hund som älskar att tävla med dig år efter år – låt den få känna att ni har lyckats oavsett vad du har lagt in i betydelsen "att lyckas".

Jag vill avsluta med ett av mina favoritcitat och en uppmaning: Ge inte upp!

 

"Many of life's failures 

are people who did not realize 

how close they were to success 

when they gave up." 

                  Thomas A. Edison 

  

Lycka till! / Towe

 

BILDTEXT TILL FOTO AV MARIA NILSSON: Vilka sociala belöningar kan du ta med dig in på plan som gör att din hund ställer upp och presterar, moment efter moment innan slutbelöningen kommer? Att träna på dem är lika viktigt som momenten i sig.  

 

LOGO RGB

3. Stadga och framförgående 

Framförgående är ett ganska klurigt moment som ingår i brukslydnadens appell och lägre klass. Nytt med de nya reglerna från 1 januari är att framförgående bara sker åt ett håll i appellen.

För att lyckas med framförgående är det en nyckel att träna stadga. Här får du flera bra tips på övningar i stadga och sedan en metod för att träna in ett klockrent framförgående. 

Stadga

Att ha en hund som ligger, sitter eller står kvar tills annat kommando ges är helt avgörande i de flesta moment oavsett gren. Även i vardagen är det ibland livsavgörande om det finns ett väl intränat kommando för att bli kvar, tex om det kommer en bil och hunden är en bit ifrån dig. 

Skillnaden mellan vardagsstadgan och tävlingsstadgan är att det kan ge stora avdrag om hunden flyttar en tass eller byter ställning trots att den "blir kvar" på sin plats. Den positiva skillnaden är dock att det inte innebär någon livsfara för varken hund eller omgivning. Värt att komma ihåg när man ibland grämer sig över retliga poängavdrag.

Så om vi håller kvar vid känslan att ingen kommer dö om det blir fel men ändå lägger upp träningen på ett mycket tydligt och konsekvent sätt med hög procent rätt i träningen så kommer hunden ganska snart uppskatta och eftersträva att frysa som is i den position som momentet kräver.

Till vår hjälp har vi "omvänt lockande" och en tydlig och inlärd frisignal. Så vi börjar alltid med att träna in det innan vi börjar med momentträning.

Frisignalen är A och O. För om vi inte vill att hunden ska lära sig att ta egna beslut under en sådan här viktig övning så är det ju ojust att glömma bort att tala om när övningen är slut! Och när övningen är slut så är det kalas! Du vill få hunden att aktivt vänta på din frisignal. Överträna genom att du lika aktivt försöker få hunden ur balans, tex genom att dra lite försiktigt i kopplet, putta lite i sidan, kasta en köttbulle framför. Om hunden är med på noterna och du inte har gått för fort fram så kommer du få en hund som envist (som en boxer) ska överbevisa dig om vad som leder till belöning. Stadga!

HÄR BEHÖVER DU STADGA I LYDNADEN

Startklass:
"sitt kvar"  innan inkallning
"sitt kvar"  när föraren går ett varv runt
"sitt kvar"  i fjärrdirigering
"ligg kvar"

Appellen:
"sitt kvar"  innan inkallning
"stå kvar" innan framförgående
"ligg kvar"  i läggande under gång
"sitt kvar" innan återhoppet
"ligg kvar" i platsliggningen

Övningar

Omvänt lockande

Ett av de bästa verktygen att lära hunden och sig själv är det som kallas "omvänt lockande". Det handlar om att få hunden att aktivt ta ansvar för och förstå vad det är som lönar sig. Till sin hjälp har vi ett enkelt kommunikationssystem med hunden som är: Öppen handflata = RÄTT och Stängd handflata = FEL.

I praktiken handlar det om att hunden ska fortsätta med det den gör så länge handflatan är öppen och ifall hunden "glömmer bort" eller "missar" ska den komma på sig själv om handen stängs och då återgå till "rätt beteende". Just inom övningar som har med stadga och fokus är detta en helt suverän övning som ni verkligen bör prova.

Börja med att väldigt tydligt bestämma vad som är "RÄTT" och vad som är "FEL" och var medveten om att vägen till snabb inlärning i systemet hänger främst på din egen förmåga att öppna och stänga handen med tätt tajming och belöna hunden för lagom svåra framsteg.

Gör så här: 

1) Sätt hunden framför dig och ha något väldigt gott godis i din hand. Hunden ska verkligen vilja ha det du har och får gärna försöka krafsa och gnaga sig in i handen. Visas inget intresse så är godiset inte tillräckligt gott eller så kanske hunden inte vågar ta för sig. Uppmuntra hunden att försöka men försök var så tyst du kan. Vi ska nu kommunicera med hjälp av handrörelsen så då gör vi det enklare om vi inte pratar samtidigt.

II) Öppna handen försiktigt, men stäng den så fort hunden försöker sno åt sig godiset. Öppna handen igen och var uppmärksam för MINSTA tendens till att hunden avvaktar. Belöna genom att plocka en godis ur handen och ge. 

Fortsätt och ställ högre och högre krav på att hunden verkligen avvaktar när du öppnar handen. Går det inte alls så kan du ta ett något mindre gott godis eller hålla handen lite längre från hunden.

IMG 6361 boj

Här utmanar jag Sasha genom att locka med godis i min öppna hand, Sasha vet vad som gäller för att få godiset och står stadigt.

III) Vi använder konceptet och utgår alltid från att den ställningen hunden är i ska den hålla. Sitt eller ligg är ganska enkelt, medan stå är svårare att börja med. Så försätt hunden i en ställning innan du börjar med övningen och börja nu locka hundeingen och börja nu locka hunden ur position med din öppna godishand. Minsta tassrörelse så stängs handen, men sitter hunden kvar så är handen öppen och du belönar hunden med godiset i handen. Fortsätt att vara tyst så kommer hunden snabbare uppfatta din kommunikation med handens rörelse.

För att komma framåt så är 80% regeln bra att ha i huvudet. Har du 10 godisar i handen som du ska ge under ett 1-minuterspass omvänt lockande så ska hunden inte "misslyckas" mer än 2 gånger, då har du ställt kriterierna för högt. Har du 100% rätt så gör du det svårare. Att hunden hinner hindra en rörelse när du stänger handen är ett mycket bra kvitto på att hunden börjar förstå er nya effektiva kommunikation.

Exempel på kriterier: Sitt, stå eller ligg stilla med blicken fokuserad på handen. Det finns fördelar med att i den övningen inte belöna just ögonkontakt utan blicken mot godishanden ska vara det som öppnar handen och ger belöning. När hunden kan konceptet så kan man styra även hundens blick med hjälp av omvänt lockande. Tänk, stadga i hela kroppen. Tittar hunden rakt fram i början så är det blicken rakt fram som ska hållas oavsett lockelse. Tittar hunden på dig så är det som ska hållas stadigt.

Andra övningar: Håll en apport utan tugg=RÄTT–öppen hand som ger belöning. Tugg eller släpp= FEL – stängd hand, utebliven belöning.

Plattformsträning

Ett användbart verktyg för stadgeträning är att använda sig av någon form av plattform. En plattform ska vara lite upphöjd och anpassad efter din hunds längd och bredd så att hunden precis kan stå rakt upp och ned och att den inte ska kunna vända sig på den. Syftet är att det på ett tydligt sätt blir väldigt konkret för hunden att om den flyttar på en tass så trampar den av från plattformen. Det sätter sig snabbare i muskelminnet. Plattformen fungerar också som en magnet om du är duktig på att belöna att hunden går upp på den och att den står kvar. Kombinera gärna med omvänt lockande.

Du använder plattformen till stadga, i tex stå kvar, ställande under gång, framförgående eller olika positionsträningar där du kan förflytta dig till olika positioner och belöna dem med större framgång eftersom hunden med större sannolikhet står kvar där du ställt den med hjälp av plattformen.

Gör så här: 

Använd en plattform som är mellan 10-20 cm hög, tex hård byggfrigolit eller byggd av trä eller hårdplast. Om du gör en själv så mäter du hundens längd och bredd från yttersidan av tassarna och ökar på så lite som möjligt.

IMG 6276-plattformfront

Anpassa storleken på plattformen till din hund. Sashas plattform är något stor.

Belöna att hunden går upp på plattformen, antingen genom att belöna frivilliga ansatser eller genom att locka hunden upp plattformen. Fördelen med att använda frivilliga beteenden är att man inte riskerar att gå för fort fram och eventuellt skrämma hunden samt att magnetfunktionen blir mer befäst om du inte behöver locka upp eller kommendera upp hunden.

Belöna hunden som vanligt för att den står kvar när du tex börjar gå ifrån eller gå runt hunden. Kliver hunden ner kan du antingen göra övningen lite lättare och vara snabbare med att belöna eller med hjälp av omvänt lockande stänga handen och visa att det var fel. Om du har valt att använda något annat felkommando kan du förstås använda det.

Hunden kommer oavsett mycket snabbare märka i hela kroppen vad det var som var fel till skillnad mot om den står direkt på marken.

IMG 6338 bakom

Här kopplar vi nu ihop plattformen, det omvända lockandet och en position som vi använder vid inlärning av framförgående.

Framförgående

Trots att många av oss har problem i vardagen med att hunden drar i kopplet, är det inte helt självklart att vi får till just detta moment. Och framför allt inte att vi får till det så snyggt att det ger högsta betyg! 

Det finns olika sätt att lära in framförgående på och här kommer jag ta upp en metod. Jag börjar inlärningen utan några synliga hjälper/retningar, då jag redan här tänker långsiktigt och vill kunna ha nytta av momentet längre fram inför framåtsändandet.

IMG 9057 före

Övningar

Framförgående i 12 steg

 1)Träna in stadga 

a)Ställ dig framför hunden och använd dig av omvänt lockande för att få hunden att STÅ STILLA. Ge belöningssignal när hunden koncentrerar sig och står helt fryst med tassarna och ge godisbiten direkt till munnen. Försök få hunden att stå stden att stå stilla även vid belöningen, så du snabbt kan upprepa några gånger.

Använd inga kommando då hunden ska stå eftersom vi på sikt vill att hunden ska röra sig framåt på våra rörelser. Och om vi har gett ett ståkommando behöver vi sedan ge ett frikommando. 

b) Prova nu att du RÖR DIG BORT från hunden, med öppen hand som retas lite lugnt. Om hunden står kvar – för den öppna handen mot hunden – ge belöningssignal och belöna direkt till munnen igen. 

Upprepa och försvåra retningen. Om hunden följer efter den öppna  godishanden – stäng snabbt handen och börja om från 1a.

c) Rör dig nu i SIDLED FRAMFÖR hunden. Belöna på samma sätt som tidigare om hunden står låst med sina tassar. Än så länge bryr vi oss inte om vart hunden har blicken, utan fokuserar på att den står stilla med alla fyra tassarna.

d) Nu är det dags att försöka kunna gå och ställa oss BAKOM HUNDEN! Börja som ovan med steg 1a-c. När du gått ut i sidled så rör dig mot hunden så du kommer upp parallellt bredvid hunden. Står hunden stilla – ge belöningssignal och droppa nu godisbiten precis framför hunden på marken. Upprepa och försvåra ända tills du kan stå bakom hunden och den väljer att stå kvar med låsta tassar. Om hunden snurrar med eller rör tassarna så stäng godishanden och börja om. 

2)Shejpa in låst blick framåt!

Nu är det dags att börja fokusera på BLICKEN FRAMÅT! Om hunden står och tittar bakåt mot dig så ge belöningssignal vid minsta rörelse av huvudet framåt och droppa godisbiten precis framför hunden. Kan vara smart att droppa med vänster hand här då de oftast vrider huvudet åt höger där de är vana att gå med kontakt. Upprepa och vänta ut mer och mer framåtvridning av huvudet och blicken. 

3)Förläng tiden på blick framåt

Nu har hunden förstått att den ska ha blicken framåt, så nu är det dags att FÖRLÄNGA TIDEN att titta framåt! Använd dig av samma schema som första fokusövningen i första lektionen för att förlänga tiden. 

4)Lägg in störning

Nu är det dags att lära hunden ha låst blick framåt oavsett vad som sker! Så nu lägger vi in STÖRNING bakom hunden. 

Hunden tittar framåt – Klappa lätt med ena handen på din höft. Om hunden vrider på blicken, sluta med klappandet. Vänta ut tills hunden tittar framåt igen. Belöna utan ny störning. Lägg på samma störning igen och upprepa tills du ser att hunden klarar av störningen. Den kanske vickar på öronen men behåller blicken framåt – BELÖNA!! 

Tänk på att stå stilla själv med fötterna, så du inte börjar trampa som störning, då vi snart ska börja lägga in rörelse framåt med hjälp av att vi trampar med fötterna. 

5) Börja gå framåt

Nu kommer en av de svårare delarna! Att få hunden att GÅ FRAMÅT FRÅN STADGAN. Här får man ofta trixa lite och prova sig fram. Ställ dig lite längre bak bakom hunden, gå med lite tydligare fotsteg fram mot hunden. Om hunden ändå står stilla, backa och pröva på nytt. Ibland får man upprepa denna procedur många gånger innan hunden rör någon tass. Minsta rörelse av tass – ge belöningssignal och kasta godiset framför. 

En del hundar blir helt låsta, då kan du samtidigt som du trampar lite extra kasta godisbiten framför hunden och ge belöningssignal då hunden börjar röra sig efter godisen. Upprepa detta några gånger och prova sedan om du kan få hunden i rörelse bara av att du trampar bakom. 

6) Förläng sträckan

Hunden har nu börjat gå framåt på bara din rörelse. Dags att FÖRLÄNGA STRÄCKAN. Var nu noga med att hunden inte får starta rörelsen framåt förrän du börjar gå framåt. Här är vanligt att hunden tycker att den förstått vad uppgiften går ut på och då börjar den gärna starta bara du är bakom den, om du inte är observant och noggrann. Variera tiden du står stilla bakom innan du börjar röra dig framåt. 

När vi nu förlänger sträckan är det vanligt att hunden börjar öka i tempot eller tappa riktningen på linjen. Viktigt att vi bestämmer oss för vilket tempo hunden får gå med, så vi inte fortsätter att belöna snabbare och snabbare tempo som vi sen inte vill ha. Då det är svårt för hunden att förstå om vi "felar" den för tempo, lägger jag hellre upp träningen så att den lyckas. 

Ser jag att hunden ökar tempot säger jag lugnt "stanna", går fram och ställer mig framför hunden och gör l hunden ökar tempot säger jag lugnt "stanna", går fram och ställer mig framför hunden och gör lite omvänt lockande. Upprepar 2-3 gånger med omvänt lockande framför innan jag går bakom och ställer mig igen. Börjar åter trampa så hunden får starta rörelsen framåt och stoppar hunden på samma sätt när den ökar tempot. Här är det tålamod som krävs! 

Var också noga med att räkna hur många steg du tar innan du stoppar hunden, så det inte blir efter exakt samma antal steg! Oregelbundenhet skapar en strävan att fortsätta anstränga sig och du undviker att hunden stannar upp av sig själv i förväntan på stopp på samma ställe på sträckan. Om hunden börjar stanna ofta av sig själv, belöna då mera rörelse! 

Nöt på tills du får en stadig lång sträcka på 35-40 meter minst. Då har du säkrat de 25 meter som hunden ska klara på tävling. 

7)Stanna

Nu är det dags att träna på att få hunden att stanna på kommando med riktningen rakt fram! Precis innan du säger "stanna" så lägg på lite störningsljud på samma sätt som ni gjorde i början på inlärningen. Det hjälper hunden att komma ihåg stadgan. Stannar hunden med riktningen och blicken framåt, belöna genom att kasta godisbiten över huvudet.

8)Gå upp vid sidan

När hunden lärt sig stanna i rätt riktning så börja träna att du kan gå upp och ställa dig i jämnhöjd bredvid hunden. Var då tydlig och gå ett steg åt höger innan du går framåt. Annars kommer hunden tro att den ska röra sig framåt när du börjar trampa. Använd dig av störningsljud när du går framåt för att påminna om stadgan i stå. Belöna på samma sätt som tidigare!

9) Utgång med target

Då har vi själva utskicket från fotpositionen kvar att lära hunden. Här kan man lära hunden att gå ut till en target, tex en musmatta. Här vill vi att hunden ska gå på targeten och behålla den riktningen i kroppen och även blicken. 

Ett enkelt sätt är att lägga ut en target. Ställ dig grensle över hunden och håll i  halsbandet precis framför targeten. Släpp halsbandet och när hunden sätter första tassen på targeten, ge belöningssignal och droppa en godis framför näsan. Upprepa på nära håll tills du känner att hunden medvetet kliver på targeten och har blicken rakt fram. De kommer troligtvis att känna igen sig från tidigare stadgeträning. Backa sedan ut från targeten så att ni ökar avståndet till den. 

När du kan släppa hunden ca 1,5 m ifrån targeten lägg på det kommando du vill ha på utskicket. Börja nu också att skicka hunden från utgångspositionen vid sidan. Hunden står vid din vänstra sida. 

10)Target och tramp

Koppla nu ihop utskicket till targeten och att du börjar trampa när hunden stannar till på den. Hunden kommer troligtvis att känna igen situationen att du trampar bakom och börjar röra sig framåt. Belöna då när hunden börjar sin rörelse från targeten. 

11)Ta bort targeten

Börja med targeten och belöna några utskick. Var kvar på samma plats men ta bort targeten när hunden tar sin droppade godis. Prova att kommendera hunden att gå ut, belöna även om hunden ser lite frågande eller osäker ut vid minsta rörelse framåt. 

12) Kedja ihop

Nu först lägger vi in första transportsträckan fram till utskicket. En del hundar kan ha svårt att lämna fotpositionen om vi säger "fot" – så med fördel kan man använda sig av ett "här"-kommando så hunden slipper få konflikt. 

Om hunden tjuvar ut från transportsträckan – fela den inte! Då kan det lätt bli låsningar och försvårar för hunden att våga gå ut igen. Gör hellre en snabb helomvändning utan att säga nåt. Och var noga med att ge kommandot när hunden väljer att hålla sig till din sida. Man kan få upprepa de här vändningarna flera gånger, då de gärna blir lite ivriga när de väl förstått uppgiften.

 

LOGO RGB

2. Fotgående & Apportering

FOTGÅENDE

Nu är det dags för Boxerskolans andra lektion som handlar om linförighet/fritt följ och apportering. Två moment som innehåller många delar och som kan upplevas som svåra att komma i gång med. 

Med Boxerskolans hjälp hoppas vi att du tycker att det ska kännas motiverande och lätt att komma i gång så att du håller i och fortsätter träna ihärdigt. 

Fotgående

Pia3 fotoAnnaGrahnAtt få till ett flashigt fotgående med hög precision är nog de flestas dröm! Det innebär många träningstimmar med filande hit och dit. 

Det finns många metoder och olika synsätt hur vi bäst bör träna för att nå vårt mål. Jag kommer här förklara hur jag tränar för att nå min MÅLBILD. Vet du hur Din målbild ser ut? Om vi vet själva vad vi strävar efter i träningen, är det alltid lättare att lägga upp en träningsplan för att nå målet. Då vet vi vad vi ska förstärka, var vi ska placera vår belöning – under förutsättning att vi analyserar vår träning och utvärderar vad som gick bra respektive mindre bra – och om vi behöver förändra något i träningen. 

Är du villig att göra ett försök? 

Fotgåendet innehåller många olika delar och jag är noga med att dela upp momentet i de delar som finns att lära in.

ÖVNINGAR

Raksträckor

I) Det första jag lär min hund är att kunna följa mig baklänges med ögonkontakt och med ett högt engagemang en riktigt lång sträcka, minst 30-50 meter. Och för att lära hunden detta använder jag mig av "baklängeskontaktschemat" som vi beskrev i lektion 1, då det är lättare för hunden att följa med kontakt än att gå bredvid med kontakt. 

Jag väljer en belöning som får igång min hund med rejält tryck. Min filosofi är att träningen ska kännas enkel för min hund och har jag lyckats lära den att det är häftigt att följa mig på en lång raksträcka, är det sen inga problem att lägga in vinklar, halter, helomvändningar, stegförflyttningar och olika tempoväxlingar som jag lär in parallellt för sig.

II) Har jag redan kommit så långt som att hunden villigt och glatt följer mig baklänges denna sträcka, börjar jag lägga in att gå framåt. Och det gör jag genom att först backa några steg och när hunden följer efter så som jag vill med rätt engagemang och kontakt, så går jag helt enkelt rakt fram direkt från backandet. 

Det är då hunden som vänder runt och när den tittar upp på mig efter vändningen är jag snabb att ge belöningssignal "japp" eller klickar för att sedan ta fram handen med förstärkningen som jag håller på ryggen, till den plats där jag vill att hundens huvud/kontakt ska vara. 

Sen backar jag igen och gör om samma procedur och arbetar fram längre och längre sträcka enligt samma teori som "baklängeskontakten".

Oregelbunden belöningsfrekvens är det som triggar hunden att fortsätta kämpa för sin belöning! Och här är viktigt att man räknar sina steg för att inte slentrianmässigt belöna efter samma antal steg. Här är jag noga med att pausa hunden efter 5-7 direktbelöningar från handen med social belöning. Jag höjer hundens attityd och glädje, samtidigt som den får en vana att få min tävlingsmässiga belöning efter några fokusövningar. På så vis blir inte min hund chockad när den kommer på tävling och bollen/godiset aldrig kommer. Den är då van att ibland får den bara belöning i form av en tokig matte.

Fokustapp: Har jag redan en hund som går med mig framåt i fotpositionen men som kanske tappar fokus på sträckorna av olika anledningar, arbetar jag också separat med långa sträckor på detta sätt. Om den tappar fokus är det viktigt att ta sig en funderare på varför den tappar fokus. Har jag för dålig förväntan på belöningen? Behöver jag byta ut till en bättre godis/leksak? Behöver jag förändra sättet jag serverar belöningen på? Är det miljön som påverkar? Har min hund lätt för att bli utstörd och i så fall, vad är det som stör ut min hund? 

Här är det väldigt vanligt att vi under inlärningen haft belöningen framme i handen eller i armhålan tex och när vi väl inte har det, så förstår inte hunden att det är samma uppgift. Den har alltså lärt sig att en synlig godis eller leksak betyder kontakt, istället för att om jag tittar på matte/husse så tar hon fram min förstärrstärkning.

IMG 2123 kloss FOTO ANNAGrahn

Kloss


Ett bra sätt att få hunden att uppmärksamma sin bakdel, är att lära den gå runt på en kloss/pall med framtassarna på pallen/klossen. Mixed element/text selection

Tack vare höjden på pallen/klossen känner hunden lättare sina muskler och på så vis kan vi lära hunden att lättare svänga in sin bakdel i svängar och vänsterhalter. Vi kan också ha nytta av den när vi tränar ingångar till startposition.

Bräda

Den här övningen bygger på samma princip som pallen, men här lär vi hunden att gå i sidled istället för runt. Övningen är bra inför stegförflyttningar samt om vi har en hund som har svårt att vara nära sin förare. Den lär sig att följa efter när vi flyttar oss åt höger på brädan. Vi strävar efter att hunden går parallellt bredvid oss.

IMG 2124 plankan fotoAnnaGrahn

Torrgå–viktigare än man tror! 

Det är bra att ha en plan för hur du sätter dina fötter under fotgåendet! Om  Du inte vet själv hur du går, hur ska då hunden kunna känna igen vad ditt rörelsemönster betyder? Jag har valt att ha min vänster fot som en "joystick". Dels för att det är lätt för mig att hålla reda på men också för att det är det benet som är närmast hunden och på så vis känner min hund lättare vad vi ska göra.

Jag startar fotgåendet med vänsterfoten och jag avslutar med den när jag kliver in i en halt. Jag sätter den i en 90 graders vinkel åt vänster när jag gör vänstersvängar och vänster om halt. Ska jag vinkla en sväng åt höger, sätter jag den 90 grader åt höger och jag gör likadant  vid en höger halt. Helomvändningarna är lite klurigare. Här kan jag välja att göra dem både åt höger och vänster. Oavsett vilket håll jag vänder är jag noga med att sätta fötterna väldigt tight och att jag går tillbaka på samma linje som jag kom ifrån.

Har du inte funderat på hur du går, så är det hög tid att ta dig en  funderare och sen är det bara att torrgå! (torrgå=träna att sätta fötterna rätt utan hund bredvid).

Lycka till!

/Pia

APPORTERING

Sasha FotoMariaNAtt apportera, som betyder ”bära tillbaka,” finns med i många moment i både lydnad och bruks. Nytt för 2017 är dock att apporteringsmomentet inte finns kvar i appellklass och har fått ett helt nytt utförande i första lydnadsklassen "Startklass". 

I högre klasser dyker apporteringen upp i olika varianter både i form av slät apportering med trä-, metall- och tungapport eller som apportering över hinder. Apporteringskunskapen provas även i bruksmomentet uppletande och valfritt i spåret eller som vittringsapportering i lydnaden. 

Många hundar tycker om att hämta saker men alla är inte lika glada över att lämna dem. Lite beroende på vilken personlighet din hund har kan man behöva koncentrera träningen olika mycket till de olika delarna och upplägget för inlärning kan skilja sig mycket åt. Här kommer din målbild in, hur ser den apportering ut som du strävar efter? Vilka poäng strävar du efter? Att få 10 poäng i apporteringmoment kräver en annan form av träning än om det räcker med en 7:a eller 8:a. Men med tanke på att det finns många apporteringsmoment så skadar det inte lägga en bra grund. 

Att gripa ett föremål är något som hundar har naturligt i sig. Men HUR hunden griper är kopplat mycket till hundens syfte med gripande. Det är kopplat till jaktinstinkten att gripa och faktiskt döda ett byte. Om vi nu byter jakten till en tävlingssituation så vill vi fortfarande ha kvar det snabba gripandet av ”bytet” men helt utan dödabeteendet. Vi vill också att den normalt själviska instinkten att leka, döda och sen äta upp bytet ska ersättas med ett snabbt avlämnande i perfekt position och utan lek och tugg. Och alla vet väl hur kul det är att först stampa några gånger på apporten, sen jonglera med den i luften och sen kanske efter något ärevarv komma och släppa apporten på förarens tår!

Konsten att träna in en bra apportering är att ta till de olika motivationerna lagom mycket och vid behov men framförallt väldigt tydligt visa vilka delar som verkligen leder till belöning.

Vi kommer gå igenom fem viktiga delar som tillsammans bygger en bra apportering: Gripa–Hålla–Släppa–Komma in i fotposition–Springa med föremål i munnen. 

I vilken ordning man ska börja med de olika delarna är helt beroende på vilken sorts hund du har och det finns mängder av sätt att motverka att skapa problem och andra metoder att ta till om man måste lösa dem.

Gripa

Hunden ska gripa apporten snabbt och sen inte släppa innan kommando. Under tiden så ska greppet hållas stadigt oavsett om hunden springer, hoppar eller sitter i fotposition. 

GRIPA fotoMariaN RGB

Att belöna gripande är svårt att få till med rätt tajming. Att hunden griper ett föremål är ganska lätt att se men det är inte alltid lika lätt att se när hunden börjar släppa. I värsta fall är det just släppandet som du hinner belöna. Så visst är det bra att börja träningen med att belöna att hunden plockar upp föremål från marken men ganska snabbt så ska du säkerställa att det är ett stadigt gripande du får och det känner man lättast om man själv håller i föremålet som hunden griper i. Du kan då också lättare utnyttja viljan att jaga ifatt ett föremål utan att riskera att få med mindre önskvärda beteenden som att hunden slår på föremålet med tassarna.

Gör så här:

Håll i föremålet som hunden ska gripa i. Till en början kan du använda en mjuk men stadig leksak, tex en mindre bitstock. Håll föremålet ganska högt och backa från hunden. Belöna gripandet genom att ge belöningsordet när hunden griper och lek därefter med ett annat föremål. 

Stanna inte för länge i stadiet att hunden griper och släpper utan försök få hunden att hålla kvar genom att dra lite i föremålet, backa hela tiden bort från hunden. Du vill ha ett fast gripande men inte en kamp. Gå vidare genom att göra samma övning med en apportbock i trä. Fördelen med att hålla i apportbocken (eller ett annat föremål) och backa är att det underlättar för hunden att gripa lite längre ut i munnen samt att du känner om hunden håller ett stadigt grepp.

Hålla

Genom att gå baklänges blir det också lönsamt för hunden att följa dig med föremålet och om hunden släpper föremålet kan du tjuva det och retas och se om viljan att hålla ökar. 

Utveckla hållandet genom att låta hunden sitta framför dig och knacka lite på apportbocken med fingrarna. Blir hållandet stadigare så belöna, gör om ifall hunden släpper. 

Fungerar detta så testar du med hunden sittandes bredvid dig och gör samma sak. Här har man nytta av att innan träna in två grundfärdigheter, den ena är ”omvänt lockande” och den andra är ”nosfrys i handen”. Läs mer om det på Boxerskolans webbplats (på boxerklubben.org). Vi vill alltså att hunden ska associera din hands rörelse mot apporten till att hålla stadigare och inte släppa.

Släppa

Under all träning med apportbocken så ska hunden hålla stadigt ända tills belöningsordet kommer. Då först är det fritt fram att släppa. 

För att lära in ”loss” eller ”tack” lägger du in det kommandot direkt efter belöningsordet och då kommer det ganska snart få samma betydelse.

Komma in i fotposition

När du har kommit så långt att hunden kan gripa en apportbock från handen och även från marken och den kan sitta framför dig och bredvid dig i fotposition med ett stadigt hållande så kan ni prova att gå lite fritt följ med apportbocken i munnen. 

Nu kan det vara dags att lära in den sista delen som är ingångar till fotposition. 

Gör så här:

Sätt hunden framför dig och ge den apportbocken. Backa ett par steg och säg “fot”. Nu är det raka ingångar som ska belönas så det förutsätter att hunden kan det redan utan apportbock. Det blir helt plötsligt en ny upplevelse för hunden så stegra kriterierna för belöning och använd eventuella hjälper igen. Har du tränat med pall tidigare så kan det vara en idé att ta fram den. 

Belöna några ingångar och öka sedan avståendet genom att sätta ner hunden, ge den apportbocken, lämna och kalla in. Var noga med vad det är du tränar på och vad du belönar. Nu har du börjat kedja till ett moment och då är det viktigt att de olika delarna är tränade var för sig.

 

Springa med föremål i munnen

Nu har hunden fått springa med apporten i munnen och lärt sig komma in med den i fotposition. NU testar vi om vi har ett färdigt moment! 

Vi sätter hunden i fotposition, lämnar hunden, lägger apporten efter ca 5 meter mellan er, går ca 8 meter, ställer upp och kallar in hunden med ordet ”apport”. Med lite tur kommer viljan att gripa apporten och komma in i fotposition vara hoplänkade och ni har eremålet kan du tjuva det och retas och se om viljan att hålla ökar. 

Utveckla hållandet genom att låta hunden sitta framför dig och knacka lite på apportbocken med fingrarna. Blir hållandet stadigare så belöna, gör om ifall hunden släpper. 

Fungerar detta så testar du med hunden sittandes bredvid dig och gör samma sak. Här har man nytta av att innan träna in två grundfärdigheter, den ena är ”omvänt lockande” och den andra är ”nosfrys i handen”. Läs mer om det på Boxerskolans webbplats (på boxerklubben.org). Vi vill alltså att hunden ska associera din hands rörelse mot apporten till att hålla stadigare och inte släppa.

Släppa

Under all träning med apportbocken så ska hunden hålla stadigt ända tills belöningsordet kommer. Då först är det fritt fram att släppa. 

För att lära in ”loss” eller ”tack” lägger du in det kommandot direkt efter belöningsordet och då kommer det ganska snart få samma betydelse.

Komma in i fotposition

När du har kommit så långt att hunden kan gripa en apportbock från handen och även från marken och den kan sitta framför dig och bredvid dig i fotposition med ett stadigt hållande så kan ni prova att gå lite fritt följ med apportbocken i munnen. 

Nu kan det vara dags att lära in den sista delen som är ingångar till fotposition. 

Gör så här:

Sätt hunden framför dig och ge den apportbocken. Backa ett par steg och säg “fot”. Nu är det raka ingångar som ska belönas så det förutsätter att hunden kan det redan utan apportbock. Det blir helt plötsligt en ny upplevelse för hunden så stegra kriterierna för belöning och använd eventuella hjälper igen. Har du tränat med pall tidigare så kan det vara en idé att ta fram den. 

Belöna några ingångar och öka sedan avståendet genom att sätta ner hunden, ge den apportbocken, lämna och kalla in. Var noga med vad det är du tränar på och vad du belönar. Nu har du börjat kedja till ett moment och då är det viktigt att de olika delarna är tränade var för sig.

Springa med föremål i munnen

Berry RGBNu har hunden fått springa med apporten i munnen och lärt sig komma in med den i fotposition. NU testar vi om vi har ett färdigt moment! 

Vi sätter hunden i fotposition, lämnar hunden, lägger apporten efter ca 5 meter mellan er, går ca 8 meter, ställer upp och kallar in hunden med ordet ”apport”. Med lite tur kommer viljan att gripa apporten och komma in i fotposition vara hoplänkade och ni har ett färdigt moment i Startklass! 

I annat fall tränar ni vidare på separata delar som behöver förstärkas. Ett sätt att dela upp detta är att lämna hunden, lägga ut apporten, ställa upp, kalla in och backa bakåt och belöna att hunden kommer mot dig i bra fart. När det fungerar så lägger du på ingången igen.

I övriga apporteringsmoment ska hunden kunna sitta kvar när du kastar apporten minst 10 meter, den ska gripa, vända och komma tillbaka. Har du lagt upp träningen som ovan så brukar det inte vara några problem oavsett om apporten redan är utlagd eller om den blir utkastad.

Lycka till!

/Towe

 

 

 pdf Ladda ner PDF...

LOGO RGB

Belöningssignaler

Här en film på hur jag använder mig av olika belöningssignaler när jag tränar fotgående. Jag får be om ursäkt för att det är fel ras men min lilla Vilda har inte lärt sig detta än. Men har som mål att filma det, så ni även får se en boxer. 

Jag tycker det är viktigt med olika signaler för olika sätt att belöna. I det här fallet höjer det koncentrationen på mina hundar och jag väljer belöningsplacering utefter hur hunden jobbar just där och då! Kom gärna med frågor om ni inte förstår hur jag menar på filmen!

   

LOGO RGB

Litteratur- och planeringstips

av Towe

Lydnadsträning i teori och praktik
- från grundfärdigheter till tävling

av Cecilie Kosts och Morten Eftvedt

Den här boken är en bibel. Bygger på klickerträning, är väldigt teoretisk, otroligt lärorik men lite tung att ta sig igenom. Rekommenderar den om man är väldigt intresserad och det är man ju! Eller kan i varje fall bli.

Med sikte på 10:an - Belöningsträning för Lydnadsklass I - Elit.

av Niina och Kenth Svartberg

Den här boken är väldigt praktisk och går igenom hur man tränar från Lydnadsklass 1 till Elit.

Träningsguide 1 & 2

av Niina och Kenth Svartberg

Hör ihop med Sikta på 10:an Här kan man bocka av vilka delar man har börjat träna och hur långt man har kommit och den hjälper att bestämma när man kan börja kedja ihop ett moment.

Från valp till stjärna - del 1 Grundträning

av Maria Brandel

Den bok som jag rekommenderar mest av allihopa. Den tar upp grundträningen och grundträningen är a och o. Den är beskriver på ett lättförståeligt sätt, talar om mål och framför allt om hur man gör träning effektiv. Den har dessutom en studieplan som bara den är värd hela priset för boken. Till studieplanen hör dessutom häftet checklistor, med hjälp av dem kan man checka av alla framsteg. Det tycker jag är väldigt bra. Rekommenderas starkt.

Träningsdagbok

t ex Träningsdagbok för tävlingslydnad (förlag Bellsebubs) eller ett anteckningsblock

En bok med planering, scheman och plats för anteckningar som hjälper att planera och strukturera din träning

Lyckas på tävling

av Nina Svartberg

Läste den från pärm till pärm. Lätt att ta till sig och den har hjälpt mig. Det handlar mycket om det mentala och vad jag tänker och kan göra. Och framför allt att det ska vara roligt både för hunden och för dig.

LOGO RGB

Fokusövning

Här får ni se filmklipp på första fokusövningen del 1 och 2. Vilda är väldigt lite tränad, så ni kommer få se hur vi börjar och fortsättningen. Jag använder mig av Japp som belöningssignal för rätt beteende, för att sedan belöna med godis. 

Jag är noga med att ge belöningssignal innan jag tar fram godishanden. Om jag ger belöningssignal och samtidigt tar fram handen, får vi ofta hundar som fixerar sig på handen istället för på uppgiften. Jag väljer att hålla godishanden på ryggen, då jag inte vill att godis i handen ska betyda kontakt. Utan jag låter valpen själv komma på att om hon söker spontant kontakt (jag lockar inte utan är helt tyst) ger jag belöningssignal och Sen förstärkning med godis. 

Om ni studerar filmen nog så kan man se att Vilda blir lätt frustrerad när jag håller inne på belöningen när jag utökar svårigheten, i det här fallet tiden att hålla kontakt. Hon frustar lite, rör sig och ibland provar hon annan ställning. Här är jag noga inte belöna frustrationen, men är väldigt snabb att belöna så fort hon "lugnar" sig och bjuder på kontakt. Sen gör jag några snabba belöningar för att inte skapa frustration. 

Jag kommer gå långsamt fram i träningen så att hon känner sig trygg och för att undvika denna känsla som jag inte vill ha. Jag kommer träna några korta pass varje dag i en vecka och sedan kommer ni få se resultatet! Hundar visar sin frustration på olika vis, många ser ut att ge upp, går iväg, tittar bort, börjar lukta på marken etc. 

Var observant på eran träning om detta uppstår, då kanske ni gått för fort fram. Vill gärna se filmer då ni tränar detta med era vovvar! Ni väljer själva om ni har hunden framför er eller i fotposition. Beroende på vart ni är i träningen! Lycka till!!

 

LOGO RGB

Fotgående

Här får ni se lite hur jag jobbar med fotgåendet på mina hundar! Här Vilda 8,5 mån. Jag jobbar otroligt mycket med hundarnas attityd och vill att de ska ha hög svansföring och rejält tryck i stegen. Jag har jobbat utefter fokusmodellen "baklängeskontakt", som jag skrev om i förra boxerbladet, vid inlärningen. 

Jag lär alltid mina hundar att kunna fokusera långa raksträckor innan jag överhuvudtaget blandar in svängar och halter. De jobbar jag med parallellt för sig. Om min hund inte har rätt fokus, som innebär ihängande kontakt hela tiden, eller rätt intensitet/motivation, så går jag heller inte framåt. Då brukar jag tänka till om jag behöver förändra något, kanske byta uppvärmningsätt, byta leksak, godis etc. För att se vad som triggar min hund bäst att hålla fokus och att vilja med GLÄDJE följa mig med kontakt! 

Har jag rätt fokus/attityd och hunden ändå släpper för en störning, ger jag felsignal direkt och på den här hunden så retas jag "positivt" med leksaken, för att påvisa att om man inte anstränger sig så förlorar man sin belöning. Alla hundar "köper" inte denna variant, speciellt inte lite utåtriktade hundar som måste ha kontroll på allting runtom för det mesta. Då kanske man måste ge en TYDLIGARE felsignal i form av ”Nej”, peta till hunden eller vad som nu krävs för att hunden ska förstå att det inte är ok att släppa fokus. Men det under förutsättning att hunden vet sin uppgift. 

Om jag måste ge tydligare felsignal så är jag väldigt snabb med att belöna upp hunden socialt så fort den tittar tillbaka på mig. Jag lyfter alltså upp hunden till samma glädjenivå som innan. Jag vill inte att hunden ska lära sig obehag eller att den ska känna sig misslyckad. Så får jag upp attityden igen, så börjar jag om och belönar när hunden gör rätt igen! 

Jag har också olika sätt för att belöna positionen och attityden. Som ni ser på den här filmen så skiftar jag mellan att ha leksak i höger hand och i armhålan. Jag aktar mig för att ha den för mycket i armhålan, då det är väldigt lätt att man lurar sig själv till om hunden har förstått att gå där med kontakt eller om den bara går där för att det finns en leksak att följa. Däremot använder jag den där för att få till en snygg position på Vilda. Och som ni ser jobbar hon på fint även när jag har leksaken i högerhanden, med samma attityd, fokus och position. Jag kör också alltid några sträckor med ingenting framme i händerna eller i armhålan på samma pass, för att hon ska lära sig att jobba ändå. Och när jag kör utan sak framme så belönar jag socialt med mig själv (springer runt och klappar i händerna och ser allmänt fånig ut, innan jag rycker fram leksaken ur fickan. För det är ju så det blir på tävling! 

Då min MÅLBILD är en ganska sprallig hund med högt tryck i, ska utstråla härlig energi och glädje, är det det jag ser till att belöna. Och jag jobbar mindre med detaljer och stadga i fotgåendet än så länge, då jag vet att det gärna dämpar hundens attityd. Däremot ser jag till att ge rätt belöningsförväntan, så precisionen faller på plats ändå i det här stadiet! Jag kommer fortsätta att träna på uthållighet och attityd ett tag till, utan att blanda in svängar och halter. De ska jag ta tag i att jobba med separat!

 

 

LOGO RGB

Tips

Filma

Ett bra tips är att inhandla ett trebenstativ som man kan ställa på upp på ett bord eller klämma fast vid en stolpe. Jag filmar mina träningspass rätt så ofta och då ställer jag upp mobilen på en stol etc. 

Vad använder jag filmerna till då? Ofta till att utvärdera hur min tajming är och vad det är jag sysslar med (ni vet hur mycket lättare det är att sitta på läktaren och ha åsikter) men ibland klipper jag ihop de där sekunderna av perfektion och bara sitter och njuter och tycker att vi är jättebra! :)

Skapa målbilder

Samla bilder som påminner dig om en känsla eller en uppgift som du strävar efter. Beskriv gärna bilden med några ord. Spara bilderna och titta på dem ofta. Bilden behöver inte vara på er själva.

LOGO RGB

Dagens fråga

av Towe

Lite då och då slänger vi ut en fråga med syfte att få i gång reflektioner och att vi kan samlas kring något specifikt ämne. Frågorna brukar kommenteras flitigt av deltagarna och sen kan det summeras av någon av mentorerna. Vi presenterar frågorna på webben så att även ni kan reflektera men i de fall det hänvisas till någon deltagare i facebookgruppen i sammanfattningen så står det xx. I övrigt är texten direkt tagen från facebookgruppen.

Dagens fråga: När du tränar, tänker din hund på uppgiften eller belöningen? 

Towe kommentar: Ska se om jag kan sammanfatta. Första av allt är det ju inte lätt för oss att veta vad hunden ser som belöning och vad den ser som uppgift. Spår t ex är ju ganska självbelönande och det kan ju agility också vara. Många moment är roligare än andra osv. Vad jag är ute efter är om hunden rent träningsmässigt har kommit på att vägen till belöningen är att FÖRST göra en specifik uppgift och att fokusen ligger på att verkligen anstränga sig att göra uppgiften tillräckligt bra för då kommer utdelningen. Att t ex i fotgåendet ha en hund som tänker "nära benet, nära benet" istället för "får jag bollen, får jag bollen". 

Som xx skrev ser hon skillnaden i fotgående och i övningar på avstånd. Några av er gav exempel på externbelöningar etc. Med lite träning kan vi få hundarna att jobba för belöningen men under tiden den jobbar släppa tanken på själva belöningen och koncentrera sig på uppgiften. Laborera med olika heta belöningar och fundera hela tiden på om det är en hjälp, stjälp eller en belöning. Väckte det några nya tankar? Eller frågor?

Dagens fråga: Vad motiverar dig att träna? Vad är ditt bästa tips när motivationen tryter? 

Towe kommentar: Träna för tävling är en stor motivation för mig, däremot vet jag inte riktigt vad det är i själva tävlingsmomentet som gör det så lockande. Jag tror därför att det är måluppfyllelsen i sig som är motiverande, att bygga små pusselbitar som sedan blir till någon helhet och som går att bygga vidare på... luddigt kanske? Sen tycker jag väldigt mycket om att se glädjen hos min hund och jag tycker väldigt mycket om att träna tillsammans med mina träningsvänner och att instruera mina kursare. Jag tycker jättemycket om att se andra uppfylla sina mål också! Men utan tävlingsmålet skulle jag inte träna lika mycket och inte heller på samma sätt. i perioder när jag inte har någon tävling i sikte eller om jag har fått längre förhinder på en av hundarna pga tex hälsoproblem då tappar jag motivationen för ordentlig träning. DÅ tar jag fram kalendern och börjar sätta nya eller andra mål men kalendern måste fram för att motivationen ska komma tillbaka :)

Dagens fråga: Har er hund något speciellt standardbeteende som den tar till oftare än andra? T ex lägger sig, sätter sig framför eller i fotposition? 

Om den har det, varför tror du att det är just det den tar till och är det ett önskvärt beteende?  

Towe kommentar: Min hane slänger sig ofta ned i ligg både från sidan och framifrån och tycker att han är bäst i världen. Min tik slänger sig in i fotposition så fort jag ställer mig upp rakt. Jag har mer nytta av det sistnämnda. Självklart har jag mig själv att skylla i båda fallen då det är något jag har belönat mycket och bra. 

Ibland kan det vara bra att ha särskilda beteenden som de bjuder på som standard men balans är ett nyckelord även här. Om min hund jättegärna strävar efter t ex ögonkontakt för att det är det som har lönat sig mest och bäst under en lång tid så kan det finnas en extra tröskel att ta sig över för att göra ett beteende som t ex inte sker rakt framifrån. Men att ha ett fint och användbart beteende som hunden kan använda för att starta upp en träning tycker jag är bra att ha i alla fall.

Dagens fråga: Om det blir fel vad gör du då? Definiera gärna vad som menas med att det blir fel också, alltså ta med några konkreta exempel.

Towes kommentar: Den här frågan var lite klurig tror jag. Gör om och gör rätt har flera sagt och det passar ofta bra vid inlärning då man inte vill att hunden ska börja tveka. Att bara belöna det man vill ha mer av helt enkelt. I andra fall när hunden börjar kunna tex ett moment men väljer att ignorera eller inte ta i så mycket som man vet att den kan eller slarvar kanske man lägger in något felkommando och snuvar hunden på belöningen, retas lite med den och ser om det är vägen till att hunden anstränger sig bättre nästa gång. Man måste prova sig fram för att bygga ett system som passar för hunden. Blir hunden bättre eller sämre när något har blivit fel? Blir du bättre eller sämre? Igen så ska lydnad vara kul både för dig och hunden och det kan vara schysst att hitta ett system som är tydligt för er båda. Vi kommer återkomma till detta så fortsätt fundera.

Dagens utmaning: I dag kommer ingen fråga utan mer en utmaning, eller kanske en uppmaning. I de filmer som ni gör formulera då tydligt VAD det är du tränade eller ville uppnå under klippet. 

Exempel: idag tränade jag på gripande av apportbocken (istället för idag tränade jag på apportering), eller exempel 2; i den här filmklippet tränar jag på position i fria följet (istället för idag tränade vi på fritt följ). Om det är tydligt för dig så blir det också tydligt för hunden och du vet enklare VAD du ska belöna. Som en bonus kommer både du själv och träningskamrater lättare kunna analysera i detalj och ge bra feedback.

 

LOGO RGB

Träningsupplägg

  • Mål, sätt ett SMART resultatmål och börja arbeta fram SMART:a uppgiftsmål, dvs delmål under vägen. Skapa en tydlig målbild (enligt lektion 1)
  • Utvärdera och planera, använd någon av modell 1 eller modell 2 (se ”Utvärdering och planering” under Extra övningar) eller en egen. Jag föredrar modell 1 för att den lyfter upp det positiva och konkretiserar vad jag ska jobba vidare med. Det blir utvärdering och plan i ett. Prova gärna båda.
  • Praktisera/träna. Börja med grunden oavsett vilken nivå du ligger på; fokusövning och baklängeskontakt. Vad ska du belöna och hur vet hunden när den gör rätt? Använd belöningsord, markör, och utnyttja belöningsplacering som en bonus. Går det bra? Gör det svårare, lägg till störningar. Går det inte bra? Fundera på om du ger rätt förutsättningar, är belöningarna tillräckligt bra? Är övningen för svår eller för otydlig? Hur är din tajming?
  • Filma och analysera dig själv och analysera även dina kamrater. Man lär sig massor på att ge feedback till sig själv och andra genom att sätta ord på vad man ser och vad man vill uppnå.

 

LOGO RGB

Boxerskolans träningsgrupp på Facebook

Anmälningstiden har nu gått ut för att delta i Boxerskolans träningsgrupp på Facebook. Anslutningen har varit helt fantastisk och den 1 november hade hela 31 boxerekipage anmält sig, alla med målet att komma till sin första tävling inom ett år. Våra boxerekipage bor spridda från Pajala i norr till Luxemburg i söder och det råder full träning i Facebook-gruppen. Gruppen är hemlig, för att alla som är med ska känna sig trygga att dela med sig av med- och motgångar. Vi kommer självklart att berätta om vad som händer i träningsgruppen i Boxerbladet och här på Boxerklubbens webbplats. Framför allt hoppas vi att alla som är intresserade av att träna och aktivera sin boxer kan hitta mängder av bra tips, inspiration och kunskap här i Boxerskolan!

 

LOGO RGB

 

 

Utvärdering/planering

utvardering

Träningsupplägg

traningsupplagg

Tips

tips

Fokusövning

fokusövning

Belöningssignaler

beloningssignaler

Fotgående

fotgaende

 

LOGO RGB

Utvärdering och planering

Ett effektivt sätt att utvärdera och planera träningen är att efter varje träningspass skriva någon form av träningsdagbok. Det finns många bra träningsdagböcker och appar där man kan få hjälp att planera och hålla koll på delar, moment och träningskedjor men det minsta du kan göra är att kanske använda dig av någon av dessa två sätt att utvärderar dina träningspass.

Modell 1

Lista ”dagens positiva” och ”dagens jobba vidare med” i ett litet anteckningsblock

3 positiva saker med dagens pass

  1. Lexi höll kontakten i utgångställning i 10 sekunder
  2. Jag fick till tajmingen med belöningsordet
  3. Lexi bjöd på frivilliga läggande 

3 saker att jobba vidare med efter dagens pass

  1. Lägg till enkla störningar och se om Lexi kan hålla oavbruten kontakt i 5 sekunder i utgångsställning
  2. Jag ska prova lite andra belöningar som Lexi kanske svarar bättre på
  3. Jag ska sätta kommando på läggandet som Lexi bjuder på

Modell 2

Ett annat sätt är att skriva en + och – lista. Jobba vidare med minuslistan och känn dig glad och nöjd över pluslistan. Fundera på hur pluslistan ska bli längre och ställ lagom med krav på dig och din hund. Det ska vara kul att träna och tävla!

Exempel:

+ Tog belöning trots störande miljö
+ La sig snabbt på kommando
+ Kom snabbt vid inkallning

– Sätter sig snett vid ingångar
– Jag vrider på överkroppen 
– Tuggar på apporten

Målbild och uppgiftsmål

Nu kommer du ha nytta av att ha en tydlig målbild av vad det är du eftersträvar. Leder dina ”jobba vidare med” och sättet du gör det, dig närmare din målbild eller inte?

Är dina kriterier tydliga för din hund och belönar du det som du vill se mer av? Behöver du sänka eller öka kriterierna för att komma vidare? 

Första uppgiften:

Sätt upp ett enkelt träningspass. Fundera på vad du ska träna på och vad du ska belöna. Utvärdera utifrån en av modellerna. Lämna in på facebook  (för er som går i Boxerskolan).

LOGO RGB

Championatet web

LOGO RGB

 

Nu startar Boxerskolan

Vill du börja tävla men inte vet hur du ska komma igång? Har du en boxer som du tycker har oändligt mycket att lära? Vill du hitta motivationen för er båda? Då är Boxerskolan något för dig!  

Boxerbladet har under ett par års tid haft temat “Boxrar Kan” där vi har fördjupat oss i olika arbetsuppgifter för en boxer. Nu tar vi ett nytt grepp och introducerar Boxerskolan. Syftet med Boxerskolan är att få fler boxerekipage att komma till tävling – kanske är det just du och din boxer!

Vad är Boxerskolan? 

Boxerskolan är ett tema i Boxerbladet där vi kommer presentera övningar för hur man kan träna in olika moment samt ge bra tips för träning. Men det är också en skola man kan gå i, i form av facebookgruppen Boxerskolan. 

I Boxerskolan vänder vi oss till er som inte kommit till tävling ännu - vare sig det gäller dig själv eller bara din hund och vi koncentrerar oss på det som för många boxerekipage är den stora utmaningen - lydnaden. Självfallet kommer skolans tips vara bra för dig som redan tävlar eller som vill träna utan att tävla. Boxerskolan är för alla!

Hur kommer Boxerskolan se ut?

Boxerskolan kommer finnas med i Boxerbladet under fem nummer framåt. Skolan kommer så klart inte kunna presentera övningar till varje moment i detalj men målet är att gå igenom den lydnad som finns i appellen, startklass (den nya lägsta lydnadsklassen fr.o.m. 2017) samt BH-provet som är första steget i IPO/BSL. 

Boxerskolan finns också på klubbens webbplats (boxerklubben.org) tillsammans med extramaterial och är öppen för alla tränings- och tävlingsintresserade boxermänniskor.

Sist men inte minst kommer det alltså finnas en träningsgrupp på Facebook. Där kan du och dina träningskompisar stötta varandra och du får också hjälp av skolans mentorer/instruktörer. Du kan alltså gå Boxerskolan. Målet med skolan är då att du och din boxer ska komma till tävling om ett år.

Vem kan gå Boxerskolan?

Boxerskolan vänder sig till dig som ännu inte har tävlat i appellen/startklass/ BH-prov eller som har en hund som ännu inte kommit till tävlingsstart. Du vill sätta upp målet att komma till tävling inom ett år och du är motiverad att lägga ner arbetet för att komma dit. För att vara med i Boxerskolans träningsgrupp på Facebook ska du också delta aktivt i gruppen. Det kommer att vara en sluten grupp där vi enbart ägnar oss åt träning. 

Vilka håller i Boxerskolan?

Våra instruktörer Pia Albinsson och Towe Melander kommer att skriva i Boxerbladet och också att fungera som mentorer i FB-gruppen, självfallet i mån av tid. Vi vill nå himmelen, men i praktiken så jobbar vi alla ideellt. 

Jag vill gå skolan, hur gör jag?

Först och främst - kasta dig in i Lektion 1 - Introduktion på nästa sida. Där kommer du få en uppgift att formulera en målbild för er träning. Fundera på den och skicka sedan din presentation av dig, din boxer och det tävlingsmål du vill sätta upp till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

När börjar Boxerskolan?

Skolan sätter igång nu på en gång och kommer hålla på drygt ett år. För att gå Boxerskolan (d.v.s. vara med i träningsgruppen) ska du anmäla dig senast den 1 nov.

Frågor?

Skicka dina frågor till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Nu kör vi!

 

LOGO RGB

mail Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Anmälan till Boxerskolan

Det här krävs för att du ska kunna delta i Boxerskolan:

  • Du och din boxer har inte tävlat tidigare i appellklass/lydnadsklass 1/BH-prov.
  • Du har målet att komma till tävling i appellklass/startklass/BH-prov inom ett år.
  • Du deltar aktivt i Boxerskolans träningsgrupp på Facebook.
  • Du är självklart medlem i Boxerklubben.

Det här får du som går Boxerskolan:

  • Du får övningar och lektioner som presenteras i Boxerbladet samt på Boxerklubbens webbplats där även mer material läggs upp.
  • Du deltar i skolans Facebookgrupp, en grupp som är hemlig och där alla tryggt kan dela med sig av sina frågor, framgångar och motgångar.
  • Du får stöttning av dina träningskamrater på Facebook och förhoppningsvis nya träningskompisar. 
  • Du får coachning av skolans mentorer i Facebookgruppen och de lägger bland annat upp filmer på övningar som ges.
  • Det kanske kan bli träningsträffar - allt är upp till skolans deltagare!
  • Om ett år hoppas vi att du tillsammans med dina kamrater kommer göra debut på tävlingsplanen!

Så här anmäler du dig:

  • Du skickar ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. där du presenterar dig själv, din hund och beskriver vilken målsättning du har med din träning. Ta hjälp av Lektion 1 där du lär dig att sätta ett SMART resultatmål.
  • Anmälan ska ske senast den 1 november 2016.
  • Så snart du har gjort din anmälan bjuds du in till träningsgruppen på Facebook, träningen kan börja!

 

Välkommen!

 

LOGO RGB

Boxerskolans instruktörer

Våra instruktörer i Boxerskolan är Pia Albinsson och Towe Melander. Förutom att utforma lektioner och övningar fungerar de som mentorer för de som går Boxerskolan.

Pia Albinsson: 

Jag älskar all sorts hundträning och har numera förmånen att jobba som instruktör på heltid i Albinssons Hunderi. Jag har tränat och tävlat med boxer sen 20 år tillbaka men då jag älskar nya utmaningar och har stor nyfikenhet så tävlar jag också border collie och mallenois. Har även tävlat briard. 

Attityd med mycket glädje är mitt motto i samarbetet med hunden! Metoden anpassar jag efter individen och jag jobbar mycket med känslan.

Towe Melander:

Hundträning och framför allt grundträning ligger mig varmt om hjärtat. Jag älskar att tävla och det har blivit många tävlingar med mina tre boxrar, främst i rallylydnad i mästarklass samt i lydnad upp till klass 3. Har också tränat sök i flera år. Jag är utbildad instruktör via SBK.

Prestigelös, målinriktad och positiv personlighet tror jag är värdefulla egenskaper för såväl en tävlingsförare som för en instruktör.

Pia RGB

Towe RGB

LOGO RGB

1. Introduktion

Att börja tävla med sin boxer kan vara lika lockande som skrämmande. Ibland är nervositeten det största hindret och ibland är det bara så att man inte vet hur man ska börja. 

Första steget är att bestämma sig för lägga ner tid och engagemang för att sikta mot tävling. På köpet får man många roliga och utvecklande timmar tillsammans med sin bästa vän och garanterat några nya vänner också. Efter introduktionen hoppas vi att du är en av de som har bestämt dig!

Mål

Vill man lyckas med något så måste man sätta upp en målbild. Hur ska man annars veta om man har lyckats eller ej? Vad betyder överhuvudtaget att lyckas? Man kan lyckas med att starta i en appellklass men misslyckas med att få ett godkänt resultat. Man kan lyckas med ett godkänt resultat men ändå känna att känslan var fel. Det är alltså målet som bestämmer om man har lyckats eller ej. Så vad är ditt mål?

Alla mål handlar inte om resultat. De som tävlar framgångsrikt har ofta väldigt tydliga uppgiftsmål. Ett resultatmål som innebär ett 1:a pris i lydnadsklass 1 bygger på att man för sig själv och hunden har formulerat tydliga uppgiftsmål. Ett uppgiftsmål som tex är ”hålla fokus på matte trots att en hund skäller bredvid” eller ”när jag säger ligg – att hunden under rörelse lägger sig inom en hundlängd och ligger kvar”.

Skillnaden på de två olika målsättningarna är i första hand att du kan påverka uppgiftsmålen genom att lägga upp träningen på ett effektivt sätt. Resultatmålen kan påverkas av en domare eller av konkurrenter. 

SMART-metoden

En känd och bra metod för att sätta mål är SMART-metoden. Här är ett exempel på ett SMART Uppgiftsmål:

S står för Specifikt. Exempel: Min hund ska gripa och hålla en apportbock utan tugg.

M står för Mätbart. Exempel: Jag kan konstatera att målet är uppfyllt för att apporten ligger stadigt i munnen och inte har några tuggmärken

A står för Accepterat. Exempel: Det här är ett mål som jag själv har valt att det är viktigt för det resultat jag satsar på.

R står för Realistiskt. Exempel: Min hund har förutsättningarna och jag har kunskapen och tiden att lägga ner på att träna in det.

T står för Tidsbestämd: Exempel: Det ska vara klart om tre månader. Och om tre månader ska jag enkelt kunna svara på om jag uppnått målet eller ej. Så SMART är det!

Här är ett exempel på ett SMART Resultatmål:

S står för Specifikt. Exempel: Vi ska ha över 160 poäng i lydnadklass 1.

M står för Mätbart. Exempel: Jag kan konstatera att målet är uppfyllt för poängen står på mitt protokoll.

A står för Accepterat: Exempel: Det här är ett mål som jag själv har valt att det är viktigt och jag är beredd att satsa på att få det.

R står för Realistiskt: Exempel: Min hund har förutsättningarna och jag har kunskapen och tiden att lägga ner på att träna in det.

T står för Tidsbestämd: Exempel: Det ska vara klart om sju månader. Och om sju månader ska jag enkelt kunna svara på om jag uppnått målet eller ej. Så SMART är det!

Båda målen är SMARTA och båda behövs. Försök bara att inte hamna i resultatjakten så att du missar att glädjas åt uppgiftsmål på vägen. Det är de som leder fram till resultaten!

Hur börjar jag?

Läs reglerna! (de finns upplagda på Boxerskolans sida på boxerklubben.org). I alla hundsporter finns det redan beskrivet HUR ett moment ska utföras. Skapa en visuell målbild. Titta på duktiga ekipage på tävlingar eller på Youtube. Vad är det specifikt som du gillar och vill ha som målbild? Sätt ord på det. Istället för att säga, hunden ser pigg och glad ut och går ett perfekt fritt följ så gör det mer specifikt: En hund som stadig bibehåller sin bog vid förarens vänstra lår och med viftande svans och alerta rörelser går ett fritt följ. Och NU kommer vi till det roliga! HUR får man hunden att få samma tydliga målbild? DET går vi igenom i Boxerskolan. Häng med!

Uppgift

Första uppgiften är alltså att formulera ett tydligt resultatmål som gärna får vara högt ställt och som ska kännas både utmanande och realistiskt. 

Fortsätt sedan att skapa en visuell målbild. Arbeta vidare med att att skapa delmål och uppgiftsmål. Konkreta exempel och verktyg för att nå målen får du i Boxerskolans övningar.

 

Övningar

Här följer några bra grundövningar:

oneFokusövning - Del 1

  1. Låt hunden bjuda på spontan kontakt, locka inte på hunden - ge belöningssignal i form av ord (”japp”, “rätt” etc. helst inte "bra" då vi använder det mycket i vardagen utan att ge förstärkning i form av godis/leksak) eller klicker – för att sedan sekunden efter förstärka med godis/leksak. För att få flera snabba upprepningar i övningen är riktigt gott godis att föredra. Var noga med att hunden söker ögonkontakt och inte händerna.
  2. Gör 5 snabba upprepningar
  3. Bryt koncentrationen och höj motivationen genom att ge social belöning (beröm från dig, spring runt och gör dig livlig och klappa i händerna). Viktigt att hunden visar glädje och hoppar runt tillsammans med dig. Blir hunden väldigt het och på – gör leken lite lugnare. Förstärk med leksak när hunden har den attityd du vill!
  4. Upprepa nr 2
  5. Upprepa nr 3

vildakontakt1 RGBI detta stadium är det första kontakten hunden bjuder på som vi belönar! Spelar ingen roll om hunden sitter i fotposition eller framför dig. När hunden börjar bjuda snabbt på kontakten varje gång ni tränar är det dags att tänka vidare, så ni får utveckling.

 

 

 

 

 

twoFokusövning – Del 2

Nu är det dags att förlänga övningen och lära hunden stanna kvar i kontakten. När hunden tittar upp, vänta en sekund innan du ger belöningssignal och förstärkning. När man utökar svårigheten (i det här fallet tiden) är det viktigt att variera tiden innan man ger belöning. Oregelbunden belöningsfrekvens höjer motivationen att kämpa!

Exempel:

  1. Belöna direkt när hunden tittar upp
  2. Belöna efter 1 sekund
  3. Belöna efter 2 sekunder
  4. Belöna direkt hunden tittar upp (denna är viktig att backa till ofta)
  5. Belöna efter 2 sekunder
  6. Belöna efter 4 sekunder
  7. Belöna efter 2 sekunder
  8. Lös upp koncentrationen med social belöning för att höja motivationen igen. Väldigt viktigt för att inte våra boxrar ska tröttna!
  9. Belöna direkt när hunden tittar upp
  10. Belöna efter 3 sekunder
  11. Belöna efter 1 sekund
  12. Belöna efter 5 sekunder
  13. Belöna efter 7 sekunder
  14. Belöna efter 2 sekunder
  15. Avsluta med tokig social belöning!

Var noga med att verkligen räkna sekunderna tyst i huvudet så du inte belönar efter samma tid för många gånger.

Vad gör du om hunden släpper kontakten innan du tänkt själv? Lägg på en felsignal som "Oj, fel" samma sekund som hunden släpper blicken och retas lite med godiset framför näsan och börja sedan om från steg ett. Får du inte utveckling i antal sekunder trots detta, så borde du leta efter en bättre belöning som triggar hunden mer att kämpa.

twoBaklängeskontakt

vildabaklangeskontakt RGBEtt steg till mot det framtida fotgåendet. Varför träna baklängeskontakt? Jo, för att det är enklare för hunden att följa med kontakt än att gå bredvid med kontakt. Och varför jobba i motvind när man kan plocka isär momentet i mindre delar och göra det lättare så vi får flera belöningschanser!? För ska hunden förstå att vi vill ha ihängande kontakt utan flera släpp, så gäller det att just belöna det beteendet. Man får vad man förstärker!

Här är det noga med belöningsplacering utifrån din egen målbild. Det är en stor fördel att använda godis i början av inlärningen, för snabba upprepningar.

 

 

 

Exempel:

  1. Stå mitt emot hunden.
  2. Ha godis i vänster hand som du gömmer bakom ryggen, så det blir enklare för hunden att söka ögonkontakt istället för att fokusera på godishanden.
  3. Ge belöningssignal direkt när hunden tittar upp och belöna på din vänstra sida intill benet. Hunden står då fortfarande mot dig vid belöningen.
  4. Upprepa några gånger så du känner att hunden "är med".
  5. Börja backa baklänges. När hunden följer efter och bjuder på första kontakten, ge belöningssignal och sekunden efter belöning på din vänstra sida nära benet. 
  6. Upprepa nr 5) ca 5-6 ggr.
  7. Bryt koncentrationen med social belöning på samma sätt som vid fokusövningen.
  8. Backa baklänges och ge belöningssignal och sekunden efter belöning vid din vänstra sida.
  9. Försök vänta 2 steg när hunden tittar upp innan du belönar. Viktigt att bara belöna om du har ihängande kontakt om hunden ska förstå att det är det du vill ha!
  10. Istället för att räkna sekunder som på fokusövningen, gör du nu ett likadant schema fast räknar antal steg hunden håller kvar kontakten i följaövningen. Och tappar hunden kontakten, lägg på en felsignal och retas med godiset. Och börja från steg ett igen.

Har du svårt att få upp engagemanget och kontakten, prova att byt till annat godis eller använd dig av leksak istället. Var noga med att inte ta fram belöningshanden innan belöningssignalen. Gör du båda samtidigt belönar du hunden att titta på handen istället för i ögonen.

Lycka till!

Anmälan

Anmäl dig till Boxerskolans träningsgrupp på Facebook.

[Information om hur du anmäler dig]

 

 pdf Ladda ner PDF...

LOGO RGB

mail Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Om Boxerskolan

Lektioner

Extra övningar

Mer läsning


Nu startar boxerskolan

nuStartarBoxerskolan

pdf Ladda ner PDF...

 

Våra instruktörer

instruktorer

 

Anmälan

anmalan

 

Boxerskolans träningsgrupp
på Facebook

faceBook

  

1. Introduktion

lektion1

pdf Ladda ner PDF...

2. Fotgående & Apportering

lektion1

pdf Ladda ner PDF...

3. Stadga &
framförgående

lektion3

pdf Ladda ner PDF...

Utvärdering och planering

planeraOchUtvardera 

Träningsupplägg

traningsupplagg

Tips

tips

Fokusövning

fokusövning

Belöningssignaler

beloningssignaler

Fotgående

fotgaende

Vägen till championatet

Championatet tn 

pdf Ladda ner PDF...

När lydnad är lycka 

narLydnadArLycka

pdf Ladda ner PDF...

Dagens fråga

dagensFraga 

Litteratur och planeringstips

litteratur 

LOGO RGB

 

Nu startar boxerskolan

nuStartarBoxerskolan

Våra instruktörer

instruktorer

Anmälan

anmalan

Boxerskolans träningsgrupp
på Facebook

faceBook

  

LOGO RGB

 

1. Introduktion

lektion1 

2. Fotgående & Apportering

lektion1

 

3. Stadga och framförgående

lektion1

 

LOGO RGB

 

Vägen till championatet

Championatet tn 

När lydnad är lycka 

narLydnadArLycka

pdf Ladda ner PDF...

Dagens fråga

dagensFraga 

Litteratur och planeringstips

litteratur 

Sökgrupp Carina

carinaEn veckas härlig träning med Carina innebär arbete både i sökskogen och på lydnadsplanen. Gruppen passar alla som är intresserad av sök och brukslydnad. Det är viktigt att man är införstådd med att det krävs ett engagemang i gruppen, alla hjälper till med att figga, valla eller fungera som statister på lydnadsplan. Carina gillar lägerliv och har varit instruktör på flera andra rasläger!

"Jag heter Carina Sehlin och ska hålla i sök och lydnad.

Tävlar och tränar aktivt, är utbildad Sbk instruktör, mental figurant, domare i lydnad och har gått en hel del special hundinriktade kurser inom belöningsträning, pedagogik och mental träning.

Jag har tre stycken hundar. En malinois, Lei-Anns Baqqi som är 11 år och har cert i spår, sök och 25 st 1:a pris i elitlydnad. Min aktiva tävlingshund, en malinois, Bruksviljans Amaroq som är 5 år, tävlar elitsök, elitspår, har cert och är lydnadschampion. Sist men inte minst en chodsky pes, Best Wishes Annia'q som är 1 år och är under utbildning. Tidigare har jag tävlat groenendael och hollandse herdershond i lydnad, sök, spår, viltspår och räddning.

Jag har tävlat lydnads SM och VM i lydnad för Belgiska Vallhundar.

Jag älskar att peta i detaljer och har alltid en genomtänkt träningsplan inför varje pass, min träningsfilosofi bygger på: Attityd – Glädje – Motivation

En hund kan inte fejka de här tre viktiga 'byggstenarna' och för att få hunden att hålla en hel tävlingsdag måste byggstenarna vara väl förankrade i ett gott samarbete – ett teamwork!

Varje hund skall tränas individuellt, ingen hund eller förare är den andra lik. Det viktigaste av allt är hur jag är som förare, min attityd mot hunden, att jag är ärlig i min lek, träning och belöning och att det jag gör kommer från mitt hjärta. Det kan ingen annan påverka, det är mitt jobb att göra varje träning till en fest för min hund!"

 

 

Info till de som inte anmält tidigare

Anmälan öppnar 1 april och anmälningsformuläret finns i menyn till vänster.

Platserna till de mest populära grupperna brukar gå åt väldigt snabbt, några få minuter bara...

Vilka som kommer bli mest populära vet vi ju inte i förväg. Är du ute efter någon speciell instruktör är det alltså bara att hänga på låset kl 00.00 den 1 april!

Du bör ha koll påföljande info när det är dags för anmälan:

  • Ditt namn
  • Ditt medlemsnr
  • Ditt personnr 
  • Din adress, postnr och postadress 
  • Ditt telefonnr (helst mobil)
  • Din epost-adress 
  • Hundens namn samt tilltalsnamn
  • Vilken grupp du anmäler till
  • Vilken boende 
  • Om du vill ha helpension eller ej

Om gruppen är full så går den inte längre att välja. Om gruppen fyldes under tiden du knappade får du ett felmeddelande som berättar detta och det är bara att välja en annan grupp...

Personnr ska skrivas med 10 siffror (ååmmddnnnn) och valideras. Anledningen till att vi vill ha ditt personnr är att vi samarbetar med studiefrämjandet och de kräver detta. Utländska deltagare skriver 1212121212 (vilket är ett korrekt format för ett personnr :) ).

Medlemsnr ska skrivas med 6 siffror. Är du t ex medlem i hundungdom kan det hända att ditt medlemsnr ser annorlunda ut. Skriv då de sex första siffrorna i ditt personnr. Skulle anmälningsformuläret ha synpunkter på att ditt medlemsnr inte verkar vara giltigt så är det bara en varning. Anmälan går igenom ändå.

Skulle något bli fel i din anmälan eller om du t ex ändrar dig vad gäller boende eller helpension hör av dig. Vi kommer göra vårt bästa för att ändra efter dina önskemål.

 


 

Anmälan till Boxerläger 2017

Vi räknar med att kunna öppna anmälan till Boxerläger 2017 den 1 april. Precis som vanligt är alla är välkomna: Nybörjare som elit, unga som gamla. Hunden bör dock vara minst nio månader. 

Även i år använder vi till "först-till-kvarn". Applikationen bakom anmälningsformuläret håller reda på hur många som anmält sig till varje grupp. Detta innebär att du redan vid anmälningstillfället kommer få veta om du fick reserverat en plats i önskad grupp eller ej.

Om du fick en plats i önskad grupp så behöver du endast betala in anmälningsavgiften på 1 500 kr inom 10 dagar från anmälan för att behålla din reservation. Du måste naturligtvis även ha ett giltigt medlemsskap, så kontrollera detta i samband med anmälan. 

Avgifter

De planerade avgifterna är

Kursavgift 1 900
Boende
Enkelrum 1 700
Del i dubbelrum 1 250
Campingtomt 1 pers 1 250
Campingtomt flera pers 1 560
   
Mat
Helpension 1 700
Endast Boscars 350

 

Frågor

Har du några frågor angående lägret är så kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

Vi ses på Tånga Hed!

 


 

IPO-grupp Erik

erik tnVäljer du en plats i Eriks grupp väntar en spännande vecka med tävlingsinriktat upplägg! Fokus kommer i första hand ligga på skyddsarbete och lydnad. Gruppen passar ekipage som har tränat IPO tidigare och som är väl insatta i hur IPO fungerar.

”Mitt namn är Erik Lagerström och jag bor i Västerås med min sambo. Vi har fyra stycken hundar, en schäfer och tre stycken mallar. Jag började med IPO 2010 och det är den formen av hundsport som ligger mig närmast om hjärtat. 

Det som jag tycker är allra viktigast när det gäller hundträning är att man aldrig kan drifta sin hund för mycket!  I skyddet så är bettet det allra viktigaste, det är a och o för en bra IPO-hund. Jag är auktoriserad tävlingsfigurant. 

Jag ser fram emot en vecka med rolig hundträning!”

IPO-grupp Daniel

daniel tnOm man väljer Daniels grupp kan man se fram mot en spännande vecka med träning av grunderna i IPO; spår, lydnad och skydd. Daniel visar hur man utnyttjar de naturliga drifthöjarna och belöningssystemen som finns i våra hundar. Gruppen passar nybörjare som vill prova på samt lära mer om IPO/BSL.  

Daniel: "Jag heter Daniel Nilsson och jag började träna hund 1996. Det har alltid varit schäfer som gällt och jag har fört upp hundar inom både svenskbruks och IPO och idag har jag flera hundar i aktiv träning. Jag är utbildad SBK instruktör, utbildad tävlingsledare, MH-testledare samt provledare för IPO. 

Hundar är olika mentalt konstruerade och jag individanpassar träningen för att få fram hundens egenskaper maximalt. Trygghet, självsäkerhet och motivation är några viktiga ledord i min träningsfilosofi."

IPO-grupp Robert

robert tnDe som har förmånen att få en plats i Roberts grupp kan se fram mot en härlig vecka med tävlingsinriktad träning! Robert har haft boxer i flera år och tränar både yrkesmässigt och för tävling. Gruppens passar ekipage med tidigare erfarenhet av IPO.

"Robert Lindström heter jag och har vid det här laget hunnit bli 50 år gammal. Jag är uppvuxen med hund men hundintresset kom på allvar igång 1995 då den första boxern från Kennel Engelaiz gjorde entré. Jag har sedan dess varit rasen trogen.

Våren 1997 utbildade jag mig till hundföraren inom polisen och sedan följde 11 roliga år som patrullhundsförare i Västra Götaland, alltid med en boxer bak i bilen. Under denna tid fick jag även möjlighet att utbilda mig till polisiär hundinstruktör, besiktningsman samt skyddsfigurant, både inom jobbet men även som svenskskyddsfigurant via SBK.

Sedan 2008 jobbar jag idag heltid på dressyrplatsen Råhult i Region Väst där jag huvudsakligen fungerar som stöd till andra instruktörer, mental/lämplighetstestar blivande polishundar och väktarhundar samt tyvärr även en del omhändertagna så kallade farliga hundar. Utöver detta håller jag en del hundrelaterade utbildningar, kvalitetssäkrar hundekipage samt ansvarar för inköp av på både hundar och utrustning.

Jag fått förmånen att få figurera på väldigt många tävlingar och mästerskap t.ex. 6 stycken Polis SM, 1 Nordiskt Polismästerskap samt 3 civila SM i svenskskydd mm. Detta har gett en ganska stor erfarenhetsbank, men också kostat på vad gäller skador och slitage.

Vid sidan av tjänsten har jag hela tiden försökt tävla civilt med mina hundar. Mina tre sista tjänstehundar tävlade alla i elitklass spår med några bra placeringar på Boxer SM och även något cert. Med Acke kom jag även 2:a på polis SM i spårhundsklassen.

Jag har under senare år blivit mer nyfiken på IPO delen och har långsamt växlat över helt till detta idag.

Jag har för närvarande två tikar hemma. Asta som hunnit fylla 9 år och numera är pensionerad från tävlandet men tidigare tävlat elit spår, elit sök, högre skydd samt IPO 2. Dessutom har hon hunnit haft två valpkullar ur vilken bland annat min andra hund

Dundra är inte så gammal ännu och vi har bara hunnit göra ett BH-prov, men tanken är att vi ska försöka oss på att tävla lite IPO längre fram.

Genom åren har jag många gånger fått frågan att medverka som instruktör på Boxerlägret men aldrig riktigt hittat tiden förrän nu när barnen blivit lite äldre. Därför tycker jag det ska bli väldigt roligt och spännande att träffa både nya och gamla bekantskaper med hundträningen i centrum.

Som instruktör har jag ingen fast modell som jag slaviskt följer utan jag tror på en individanpassad dressyr basserad på mål, förkunskap och mentalitet. Grundtänket är ändå att arbeta med glada arbetsvilliga hundar där man delar upp moment och prickskjuter på problem och hela tiden belönar upp bra beteenden."

Polishund SM 2015 externalLink

Best of Bruks/IPO SM 2014 externalLink

Spårgrupp Tina

tina tnMed Tina Lorentzon som instruktör kan gruppens deltagare se fram mot en härlig vecka i skogen och på lydnadsplan. I gruppen hjälps alla åt med att lägga spår och agera statister i ett gemensamt engagemang. Tina drivs av klurandet och problemlösningen för varje enskild individ, oavsett vad det är man tränar. Hon menar att i hundträningen utvecklas man och lär sig nya saker hela tiden!

Gruppen passar alla som är intresserade av spår och lydnad. 

Tina skriver: 

"1985 skaffade jag min första hund och sen dess har jag varit fast i att träna. Efter hand kom även ett stort intresse för att tävla. Sedan början av 90-talet har jag tävlat på elitnivå i spår, sök och lydnad samt kört upp tjänstehundar i räddning och bevakning. Jag har deltagit i flera SM i räddning samt lydnad och har ett drygt 20-tal cert i spår. I nuläget har jag två hundar av rasen golden retriever;

Kuling 6 år- godkänd högre spår samt godkänd räddningshund.

Zinus 10 år- bruksschampion i spår, godkänd räddningshund och uppflyttad till lydnadsklass elit.

Jag är utbildad SBK-instruktör samt hundtjänstinstruktör. När jag inte tränar hund jobbar jag med socialt arbete samt utbildning inom skolan. I grunden är jag lärare. För mig är den viktigaste ingrediensen att hund och förare har roligt på träning! När det sen blir lyckat på tävling eller i tjänst, vilket är mitt mål, så är det pricken över i!"

 

Sökgrupp Lotta

lotta tnI Lottas sökgrupp tillbringar man en härlig vecka i sökskogen och på lydnadsplanen tillsammans med en mycket erfaren och kompetent instruktör känd för sin stora ”verktygslåda”!  Gruppen passar alla som är intresserade av sök och brukslydnad och i Lottas grupp så inser man att sökträning är så mycket mer än den egna hunden - det är ett roligt grupparbete som samtliga engagerar sig i.  Med andra ord så hjälper alla varandra och man ska vara beredd på att det kan bli långa dagar tillsammans när alla ska få bra träning!

Lotta berättar: "Jag har tävlat och tränat med raserna Whippet, Golden, Airedale, Riesen, Str.h.fox, Malinois. Jag har tävlat upp en Sv. Brukschampion, tävlat SM skydd 2007, har fått cert i spår och sök samt är uppflyttad elit lydnad. Idag tränar jag en Groenendale i spår, sök, rapport och lydnad.

Jag är tävlingsinstruktörslärare, har genomgått utbildning vid Hundskolan i Sollefteå avseende hundars mentalitet, arbetat som instruktör i sök och lydnad på diverse läger genom åren, är testledare (ej aktiv), tävlingsledare och driver ett eget hundtrim sen 1975 samt har arbetat som handler för olika kennlar."

 

Socialisering & Äventyrsgrupp Lisa

lisa tnEtt härligt äventyr väntar deltagarna i Lisa Nolmarks grupp där fokus ligger på att utveckla samvaron mellan hund och förare. Lisa har jobbat med socialträning av hundar i flera år och utvecklat ett bra fungerande program. Gruppen kommer att vistas både på lydnadsplan samt i skog och mark. Gruppen passar alla som vill ha en god relation till sin hund, känna ”teamkänsla” samt förbereda och grunda inför eventuella tävlingar i framtiden! ”Med tillit som grund kan vi bygga katedraler” är en av Lisas nyckelmeningar.

Lisa skriver: "Vi hoppas på en blandad skara boxrar i olika åldrar, erfarenheter och ambitioner som ska ”göra lumpen” med ”Furir” Tarraz i spetsen!

I vår grupp kommer vi att utveckla samvaron mellan hund och förare. Tillit till varandra behövs såväl i vardags- som i tävlingslydnad. Vi kommer att jobba med socialträning mellan hundarna. Öva dem att koppla av och koncentrera sig på sin matte/husse trots alla andra hundar runt omkring. Vi går igenom belöningsteknik, fokuserar på stadga och ”på- & av-knapp”. Roliga lydnadslekar med syfte att öka kontakten, som är bra inför all lydnad och för gå fint i koppel. Vi kommer att göra äventyr i skog & mark. Aktiviteter som skapar mental stimulans för både förare och hund samt grundläggande övningar för skogsarbete och bruks. 

Boxern Tarraz & jag tävlar tillsammans med husse Ulf i Elit Rapport och deltog i Bruks-SM 2016. I familjen finns också unga boxern Tzar som är son till Tarraz."

 

Spårgrupp Annika

annika tnGruppen har Annika Hansson som instruktör och kan se fram mot en härlig vecka i skogen och på lydnadsplan. Att har roligt i träningen är viktigt och ett par av Annikas nyckelord för en bra träning och en god relation är glädje och motivation!

Det är viktigt att alla engagerar sig och hjälper till att lägga spår eller agerar statister på lydnadsplanen vid behov. Gruppen passar alla som är intresserade av spår och lydnad.

"Jag heter Annika och bor tillsammans med min man Ronnie och våra tre schäfrar Papaya, Dante och Lyx i Landvetter utanför Göteborg.

När jag var i 15-årsåldern skaffade mina föräldrar vår första boxer. Han hette Tiger och var alldeles gudomlig och kärleken till boxern föddes.

1995 flyttade min allra första egna boxerhane hem till mig och mitt bruksintresse väcktes. Efter honom kom Kalle, min andra boxer, och vi tävlade bland annat rapport och elitspår. 

Samtidigt tävlade jag och Ronnie hans schäfertik Jazza i rapport och vi deltog på 4 SM och ett Nordiskt mästerskap med henne. Hon var en fantastisk hund och jag tog en valp efter henne som heter Papaya. Papaya är en underbar kompis och hon älskar att träna och göra roliga saker. Med henne har vi kvalat och deltagit på 5 SM i rapport och har haft förmånen att få vara med i landslaget och representera Sverige 4 gånger på Nordiska mästerskapen där vi har tagit 2 guld, 1 silver och 1 brons. Papaya är sedan i höstas pensionerad från rapporten och vi tävlar nu i elitspår.

Ronnie tränar sin Dante i svenskskyddet och min yngsta schäfertik som heter Lyx är bara ett år gammal och kommer förhoppningsvis att bli en rapport och spårhund.

Jag tycker SBK är en fantastisk förening att få vara med i och jag är utbildad tävlingsledare och tävlingsinstruktör i bruks/lydnad."

Lydnadsgrupp Malin

malin tnMalin Erlandsson tränar och friskvårdar hundar under namnet Malins4tassar. Hon är utbildad diplomerad hundinstruktör och hundmassör. Vill du ha en glädjefylld träning på lydnadsplanen är det här en grupp för dig! Malin tycker framför allt att man ska ha kul tillsammans med sin hund, förtroende, samarbete, attityd och teamkänsla är nyckelord i hennes träning. 

I gruppen kommer man under veckan att fokusera på följande viktiga delar: 

- Fotgående/Fritt följ 
- Störningsträning/Fokusbubbla 
- Apportering 
- Stadga   
- Bakdelskontroll 

Gruppen passar alla som tränar med inriktning att tävla.   

Malin berättar: "Att få jobba med hundar är en dröm som gått i uppfyllelse. Hundintresset fanns redan som liten men det tog 13 år av övertalning innan jag fick en egen hund. Idag bor jag och min sambo utanför Göteborg tillsammans med våra fyra hundar som jag bland annat tränar i lydnad, rallylydnad, bruksspår och IPO. Vi har Jason – Blandras, Kira – Schäfer, Casca och Sheeva - Malinois"

 

Spårgrupp Morten

morten tnSpår är temat i Mortens grupp men även brukslydnad tränas under en härlig vecka på Tånga Hed. I gruppen hjälper man varandra med att lägga ut spår eller ställer upp som önskad statist på lydnadsplan. Gruppen passar alla ekipage som är intresserade av spår och lydnad.

Deltagarna i Mortens grupp kan se fram emot utvecklande pass där stor vikt läggs vid relationen mellan hund och förare. Andra nyckelord i samband med Morten är ”metodisk” och ”spårnoggrann”. Mortens meritlista är lång, han har jobbat i försvarets hundskola, är utbildad figurant och ledare för mentaltest, har haft en godkänd räddningshund, samt tävlat spår i höga klasser och dessutom har han tränat boxerekipage under tre tidigare läger! 

”Hei. Jeg heter Morten Hansen og kommer fra Spydeberg i Norge og  jeg har gleden av å bli invitert som instruktør til Boxerlägeret i Sverige. Jeg har stort sett hatt hund hele livet (og det begynner å bli langt). Vesentlig har jeg hatt Schäferhunder som jeg har konkurrert med i bruks, nordisk program, men også vært innom rasene Rottweiler, som også var godkjent redningshund, og Golden Retriever. Idag her jeg Schäfern Ixx som kommer fra kennel Tariq i Sverige. Jeg ser frem mot nok en uke sammen med trivelige hundemennesker hvor vi setter relasjon mellom hund og fører som høyeste prioritet.

Hilsen Morten”

 

En vecka på Boxerläger

Nästan en hel veckas hundträning och umgänge med boxerfolk verkar vara långt tid, men icke! Dagarna brukar försvinna i rasande fart. Det kan vara skönt att vara förberedd för att kunna utnyttja tiden maximalt. Här finns en beskrivning på hur en vecka kan se ut. Mer exakt info om incheckning och annat viktigt kommer som PM ett par veckor före lägerstarten.

Lägerdagarna startar med en frivillig platsliggning med skott klockan 8.00 på Kanonplan. Du som vet med dig att du har en hund som inte klarar platsen eller som är berörd av skott bör tala med din instruktör för att få hjälp om hur du ska hantera platsen. Det går till exempel bra att lägga hunden på något ställe en bit ifrån. 

Efter platsen är det samling i respektive grupper för transport till skog eller träningsplan. Aktivitetsupplägget gör respektive grupp tillsammans med instruktören. Lunchen serveras i lådor som går att äta på Tånga eller att ta med ut i skogen. Gruppen planerar och ordnar själv med dagens kaffekorg till samtliga deltagare och till instruktören. Kaffe och dricka samt hembakat kaffebröd brukar vara populärt! Eftersom en stor del av träningen i de flesta grupper sker på olika ställen är bil med hundbur är nödvändigt. Om du inte har tillgång till bil måste du själv i god tid innan lägret ordna samåkning med någon annan. Träningsdagen brukar avslutas runt 17.

Klockan 18.00 serveras middagen i Matsalen för de som beställt helpension. Övriga äter i barack eller egen husvagn.

Klockan 20.00 slås porten upp för pubkväll i Matsalen, då tänds även grillen där man kan köpa korv eller hamburgare (vegetariskt alternativ finns också). Grupperna hjälps åt att sköta pub och grill och har en kväll tilldelad att ansvara för.

Det brukar bli någon form av aktivitet ett par av kvällarna, till exempel föreläsning, tipspromenad eller quiz. På torsdagskvällen har vi Boscarsgala. Då äter vi gott på vita dukar, dansar och applåderar åt utdelningen av Boscars som tilldelas nominerade lägerdeltagare och hundar. Ett tips är att redan från dag ett fundera på olika sorters nomineringar. Morgonen efter brukar de flesta grupper komma överens om att ha en sovmorgon på någon extra timme!

Många har varit på flera boxerläger tidigare men vi har varje år en del helt nya deltagare. Se till att alla känner sig välkomna! Det är också viktigt att man från början inser att det här är gruppträning, det innebär att vi hjälper och engagerar oss i varandra. Vi vallar, lägger spår, fungerar som olika sorters figuranter och peppar varandra. Alla har olika hundar med varierande kunskap och historia, ta hänsyn till dina gruppkamraters träning genom att till exempel vara uppmärksam på om det är lämpligt att ha hund ute under pågående träning eller om det finns andra individuella önskemål för att alla ska få goda träningsmöjligheter. Var noga med att fördela träningstiden rättvist.

Har du frågor? 

Kontakta 

  • Cecilia 070-2282613 
  • Ingrid 070-5847655

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 


 

Tångahed

Tångahed är ett före detta svenskt militärt övningsfält ett par km utanför Vårgårda i Västergötland. Övningsfältet användes mellan åren 1862 och 1962 av Göta artilleriregemente och mellan 1963 och 1995 av Älvsborgs regemente. Numera finns det bland annat en camping på området och de gamla logementen är ombyggda till vandrarhem. På området finns även stora gräsytor vilka gör området mycket lämpligt för hundträning.

En knapp mil österut finns Remmende skjutfält där vi brukar vara för att träna spår och sök.

Inne i Vårgårda samhälle, vilket ligger på gångavstånd från Tånga, så finns det affärer, apotek, systembolag, veterinär och annat man kan tänkas behöva under lägerveckan.

Hitta till Tångahed

Tånga Hed Campings webbplats externalLink

Vårgårda kommuns webbplats externalLink


Facebookgrupp för Boxerläger 2017

Du vet väl att det finns en grupp på Facebook för Boxerläger 2017. Du hittar den här:

fb

 


 

 

 


 

Några bilder från prispallen vid utställningen 2017

1

2

3

4

5

6

7

PM Boxer-SM

PM för utställningen på Boxer-SM 2018 kommer snart - på sidan med Boxerspecialer.

 

PM Lydnad Bruks & Ipo-BSL Boxer SM 2017

Ladda ner PM

 

Spårmottagare efterlyses!!!

I år kommer vi att kunna erbjuda ännu fler spår än vad vi gjort tidigare år. MEN - Vi saknar fortfarande väldigt många spårmottagare, snälla alla ni som kan hjälpa till, hör av er till mig, Pernilla Sundberg på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Man behöver inte lägga spåret utan bara ta emot den tävlande vid spårslutet,notera tid och antal pinnar med sig in, inget krångligt alltså.

Lottning kommer att ske inom kort så det är bråttom med att få in funktionärer. 

 

Annonsera i SM-katalogen

Vill du visa upp din kennel, fina hanhund eller något annat du vill göra reklam för? Ta chansen att göra lite reklam och ha en annons i SM katalogen. Helena Fredriksson kan hjälpa dig med annonsen.

AnnonseraSM-katalogen

DanijelDanijel Boros Djevi

I was born on the third of August, 1968 in Belgrade. I have three sons. By profession I am a mathematician.

In 1999 I established my private company, "Continental Sped" I got my first dog as a gift in 1982. It started all from Entoni, and he is the one responsible for my love for the German boxers. On the third of February 1989 I registered my kennel "od Djevija" (FCI 2552). 

In addition to many successful dogs I am most proud of the Hella od Djevija and 2014 ATIBOX World Champion Ugo od Djevija in Wroclaw 2014 who is six generations my breed. I must also mention that I am the owner of Ypsilon della Cadormare. I am an International kinological judge from 10.03.2001. So far I was judging on many international and specialized exhibitions in Europe and I was especially glad to judge Atibox in Hungary 2010. 

I am one of the founders of the Boxer Club of Yugoslavia which after the breakup of Yugoslavia became Serbia Boxer Club.

Hjälp behövs i caféet

Hej på er alla boxervänner runt om i landet

Det börja närma sig planeringen runt serveringen under årets Boxer-SM. 

Så för att kunna erbjuda våra deltagare och alla andra boxerintresserade lite fika under de tre dagar SM:et pågår så behövs det medlemmar, släkt och vänner som kan hjälpa till med försäljningen av fika, korv och hamburgare. Så vi söker dig som vill och kan göra något runt serveringen under Boxer-SM.

Vi måste fylla bemaningen i serveringen, så även i år har vi satt upp 2 timmars pass från fredag kl 11:00 tom söndag 15:00. Vi tar även tacksamt emot allt som kan bakas i form av matbröd, bullar och annat kaffebröd. Eller kanske det är något annat som just du kan bidra med?

Kan du hjälpa till i cafeét eller med att baka eller bara undrar över något så kontakta Annika Johansson på tel: 0707-47 52 02 eller via mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 


 

Veteranparaden

goyaVi kommer att anordna en veteranparad på boxer-SM för våra vackra lite äldre boxrar som fyllt veteran, 8 år. Veteranparaden kommer att vara på söndag ca. kl.12.00. Du anmäler din veteran genom att fylla i formuläret till veteranparaden. Vid frågor kontakta Kicki på  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Anmäl din hund här...

Anmälan kamratfest

Tryckfelsnisse har varit framme i annonsen! Lördagen är naturligtvis den 12:e och inget annat!

 

Glöm inte att anmäla dig till kamratfesten. 

Anmäl dig här

 

annonsKamratfest2017

Anmälan till Boxerläger 2018

Vi räknar med att kunna öppna anmälan till Boxerläger 2018 den 1 april. Precis som vanligt är alla är välkomna: Nybörjare som elit, unga som gamla. Hunden bör dock vara minst nio månader. 

Även i år använder vi till "först-till-kvarn". Applikationen bakom anmälningsformuläret håller reda på hur många som anmält sig till varje grupp. Detta innebär att du redan vid anmälningstillfället kommer få veta om du fick reserverat en plats i önskad grupp eller ej.

Om du fick en plats i önskad grupp så behöver du endast betala in anmälningsavgiften på 1 500 kr inom 10 dagar från anmälan för att behålla din reservation. Du måste naturligtvis även ha ett giltigt medlemsskap, så kontrollera detta i samband med anmälan. 

Avgifter

De planerade avgifterna är

Kursavgift 1 900
Boende
Enkelrum 1 700
Del i dubbelrum 1 300
Campingtomt 1 pers 1 300
Campingtomt flera pers 1 700
   
Mat
Helpension 1 700
Endast Boscars 350


Frågor

Har du några frågor angående lägret är så kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

Vi ses på Tånga Hed!

 


 

Gustav  - IPO

gustavI Gustafs grupp väntar en vecka med tävlingsinriktad träning med fokus på skydd och lydnad. Gruppen passar de som tidigare tränat IPO och som är väl insatta i vad som krävs av hund och förare. Max tio deltagare i gruppen där vi tänker oss vissa självständiga pass av spårarbetet i halvgrupp där vi tar hjälp av varandras kunskap och erfarenheter.

"Jag heter Gustaf Ebers och jag ser fram emot en spännande vecka fylld med hundtrning.En del kanske känner igen mig då jag de senaste åren har fått möjligheten att figurerar på olika träningar, tävlingar och mästerskap båda nationellt och internationellt. Jag har i nuläget dedikerat min fritid till min familj och till att hjälpa andra med sina hundar inom alla kategorier i IPO. 

Jag själv blev introducerad till IPO 1997 när jag bodde i Tyskland. Den introduktionen ihop med utvecklingen av sporten fram tills idag har gett mig en bred kunskap inom hundträning som gör att jag gärna möter nya människor och tränar hund.   

Inom alla sporter eller idrotter är träning det självklara och det viktigaste redskapet för att nå framgång. För mig är det viktigt att träna hunden utifrån dess talanger och dagsform samt att inte låta sig drivas av för höga ambitioner för tidigt.

Framförallt ser jag nu fram emot att lära känna boxerrasen och självklart alla dess ägare!"

 

Linda - Brukslydnad & Uppletande

lindaDet här är ett nytt gruppkoncept för er som vill träna lydnad och uppletande under en rolig lägervecka i skog och på appellplanen. Gruppen tränar alltså ingen av specialdelarna spår, sök eller rapport utan fördelar tiden mellan brukslydnad och uppletande. Träningen är tävlingsinriktad. 

"Jag heter Linda Segerdahl och jag bor med mina hundar i Göteborg och arbetar där som legitimerad djursjukskötare.  Jag är född och uppvuxen med schäfer men när jag fick min första egna hund -97 var det en bordercollie. Vi testade på lite av varje men roligast då var agility och lydnad. 

När jag -03 köpte min andra bordercollie, Myzan hade intresset för bruks, vallning och tävling blivit mycket större. Vi tävlade elit sök, elit lydnad, högre spår och vallning. Hon var en riktig stjärna. -07 fick jag Wip (son till Myzan) och vi satsade i första hand på lydnad (elit) men tävlade även i spår och sök.

Idag har jag två malinois, Dizza och Cnas.  Dizza, 12.5 år har jag tränat och tävlat lydnad, spår, sök och skydd tillsammans med men som idag är hon glad pensionär. 

Cnas är 2 år och min nya stjärna. Vi tränar sök, spår, lydnad och lite skydd. Vi har tävlat appell spår och hoppas på både lägre och högre i år. 

Som instruktör tycker jag att det är viktigt att läsa in hela ekipaget och att kunna hjälpa utifrån olika förutsättningar och mål. Det ska kännas "rätt" för mig och min hund och det allra viktigaste är att vi har roligt tillsammans! 

Jag ser fram emot att lära känna era stjärnor i sommar!"

 

Desirée – Lydnad

desireeI Desirées grupp blir det en härlig lägervecka med inriktning på tävlingslydnad. Gruppen passar de som tränar  med tävling i sikte. Desirées främsta mål som instruktör är att hund och ägare ska komma närmare varandra genom ömsesidig förståelse.

”Jag heter Desirée Vilhelmson och är ansvarig för lydnads- och bruksdelarna på Stockholms Hundsportcentrum. 

Jag har en fil.kand. i beteendevetenskap med pedagogisk inriktning från Stockholms universitet. Sedan 47 år har jag haft hund, och har dessutom varit aktiv medlem i Svenska Brukshundklubben (SBK) i 35 år. Under årens lopp har jag gått en mängd olika vidareutbildningar. År 1993 blev jag SBK allmänlydnadsinstruktör och några år därefter SBK tävlingslydnadsinstruktör.

Jag har under åren både tävlat bruksprov och lydnadsklass med alla mina hundar, varav flertalet har varit schäfrar. Med två av dessa tävlade jag i elitklass spår. Just nu har jag dock två Border Collies, den äldsta heter ”Winnie” och henne har jag tävlat i lydnadsklass elit. Karriären med Winnie har jag tyvärr tvingats avsluta på grund av att hon drabbats av en synnedsättning. Med min andra hund ”Play” ska jag starta i högreklass spår i vår samt starta i lydnadsklass 2 under året.”

Robert - IPO

robertDe som anmäler sig till  Roberts grupp kan se fram mot en härlig vecka med tävlingsinriktad träning! Robert har haft boxer i flera år och tränar både yrkesmässigt och för tävling. Gruppen passar ekipage med tidigare erfarenhet av IPO och som är väl insatta i hur sporten fungerar.

 

"Robert Lindström heter jag och har vid det här laget hunnit bli 51 år gammal. Jag är uppvuxen med hund men hundintresset kom på allvar igång 1995 då den första boxern från Kennel Engelaiz gjorde entré. Jag har sedan dess varit rasen trogen.

Våren 1997 utbildade jag mig till hundföraren inom polisen och sedan följde 11 roliga år som patrullhundsförare i Västra Götaland, alltid med en boxer bak i bilen. Under denna tid fick jag även möjlighet att utbilda mig till polisiär hundinstruktör, besiktningsman samt skyddsfigurant, både inom jobbet men även som svenskskyddsfigurant via SBK.

Sedan 2008 jobbar jag idag heltid på dressyrplatsen Råhult i Region Väst där jag huvudsakligen fungerar som stöd till andra instruktörer, mental/lämplighetstestar blivande polishundar och väktarhundar samt tyvärr även en del omhändertagna så kallade farliga hundar. Utöver detta håller jag en del hundrelaterade utbildningar, kvalitetssäkrar hundekipage samt ansvarar för inköp av på både hundar och utrustning.

Jag fått förmånen att få figurera på väldigt många tävlingar och mästerskap t.ex. 6 stycken Polis SM, 1 Nordiskt Polismästerskap samt 3 civila SM i svenskskydd mm. Detta har gett en ganska stor erfarenhetsbank, men också kostat på vad gäller skador och slitage.

Vid sidan av tjänsten har jag hela tiden försökt tävla civilt med mina hundar. Mina tre sista tjänstehundar tävlade alla i elitklass spår med några bra placeringar på Boxer SM och även något cert. Med Acke kom jag även 2:a på polis SM i spårhundsklassen.

Jag har under senare år blivit mer nyfiken på IPO delen och har långsamt växlat över helt till detta idag.

Jag har för närvarande två tikar hemma. Asta som hunnit fylla 10 år och numera är pensionerad från tävlandet men tidigare tävlat elit spår, elit sök, högre skydd samt IPO 2. Dessutom har hon hunnit haft två valpkullar.

Jag har även en tik efter Asta och Aick som heter Dundra och med henne har jag i nuläget tävlat i IPO 1.

Genom åren har jag många gånger fått frågan att medverka som instruktör på Boxerlägret men först förra året fick jag möjlighet att delta för första gången. Detta gav mersmak och jag ser fram emot att träffa både nya och gamla bekantskaper med hundträningen i fokus..

Som instruktör har jag ingen fast modell som jag slaviskt följer utan jag tror på en individanpassad dressyr basserad på mål, förkunskap och mentalitet. Grundtänket är ändå att arbeta med glada arbetsvilliga hundar där man delar upp moment och prickskjuter på problem och hela tiden belönar upp bra beteenden."

 

Johanna - Sök

johannaI Johannas sökgrupp tillbringar man en härlig vecka i sökskogen och lydnadsplanen. Gruppen passar alla som är intresserade av sök och brukslydnad. Det är viktigt att man inser att sökträning är så mycket mer än den egna hunden, sökträning är ett grupparbete som samtliga engagerar sig i. Arrangemanget förutsätter att alla deltagare är medvetna om detta och att det gäller både i sökskogen och på appellplanen!

För Johanna är det viktigt att ha en bra relation till hunden. Glädje, motivation, grunder, koncentration och tydlighet är några av hennes ledord.

”Jag heter Johanna och bor i Kareby utanför Kungälv. Jag är uppvuxen med schäfer så för mig var valet enkelt när jag skaffade min första tävlingshund 1999. Med honom tävlade jag Elit spår och Sök Vårt först SM var i spåret 2002, sedan har vi kvalat in 3 gånger i söket. Flertalet Cert i spår och sök hann vi skrapa ihop. Just nu har jag Ivrer som är 3 år. Vi är godkända i lägre klass Sök.  Min filosofi i söket är att lära hunden arbeta med vinden redan från början, att lägga en stabil grund och utveckla ett stort figurantintresse som längre fram i hundens utbildning ger en motivation till att vilja arbeta även när det är jobbigt och svårt.  Att hitta rätt motivation till varje individ. Att som förare/instruktör ha en träningsfilosofi som man tror på. Att man i bland måste gå utanför sina ramar är bara utvecklande.. Finns ingenting som är fel så länge det fungerar och känns rätt för dig.”

 Eva - Spår

evaTillsammans med Eva tillbringar gruppdeltagarna sin lägervecka i spårskogen och på lydnadsplan. I gruppen hjälps alla åt med att lägga spår och agera statister i ett gemensamt engagemang. 

Eva tror på att träna enkelt och på att det ska vara kul! Hon vill ha en bra relation och ett bra samarbete med hunden. Eva menar att hon är petig och tror på en bra grundträning så att hunden förstår vad vi är ute efter!

”Jag heter Eva Hellström Nilsson och bor i Ljungby tillsammans med min man Lasse och våra två hundar.  Ixo, en schäferhane som är drygt 7 år och Ize som är en 2-årig bordercolliehane.

Jag köpte min första schäfer 1981 och har sedan dess tränat och varit med i brukshundklubben.

Jag har mest hållit på med spår.  2001 startade vi på vårt första SM i Skutskär och det blev 5 SM och 3 NoM med Memorix Dexo. Han blev årets spårhund 2001.

2008 tävlade Memorix Prixä sitt första SM och han startade i 3 SM och 3 Nom. Han har 1 brons och 1 guld på nordiska mästerskapen. Han blev även nordisk brukschampion.

2010 kom Hedeforsens Ixo och han har några cert i spår. Tyvärr är han pensionerad eftersom han har en skada i ryggen.

Därefter skaffade vi en helt ny ras… en bordercollie. Fantastisk fin hund att arbeta med. Nyfikenheten på vallning slutade med att vi nu har sju stycken får också!!! Hur kul som helst.

Ever On Ize är uppflyttad till lägre sök och elit spår. 

Jag ser framemot att träffa er i spårskogen och på lydnadsplanen i sommar!”

 

Socialisering & Äventyrsgrupp Lisa

lisaEtt riktigt äventyr vänta deltagarna i Lisa Nolmarks grupp där fokus ligger på att utveckla samvaron mellan hund och förare. Lisa har jobbat med socialträning av hundar i flera år och utvecklat ett bra fungerande program. Gruppen kommer att vistas både på lydnadsplan samt i skog och mark. Gruppen passar alla som vill ha en god relation till sin hund, känna ”teamkänsla” samt förbereda och grunda inför eventuella tävlingar i framtiden! ”Med tillit som grund kan vi bygga katedraler” är en av Lisas nyckelmeningar.

Lisa skriver: "Vi hoppas på en blandad skara boxrar i olika åldrar, 

I vår grupp kommer vi att utveckla samvaron mellan hund och förare. Tillit till varandra behövs såväl i vardags- som i tävlingslydnad. Vi kommer att jobba med socialträning mellan hundarna. Öva dem att koppla av och koncentrera sig på sin matte/husse trots alla andra hundar runt omkring. Vi går igenom belöningsteknik, fokuserar på stadga och ”på- & av-knapp”. Roliga lydnadslekar med syfte att öka kontakten, som är bra inför all lydnad och för gå fint i koppel. Vi kommer att göra äventyr i skog & mark. Aktiviteter som skapar mental stimulans för både förare och hund samt grundläggande övningar för skogsarbete och bruks. 

Boxern Tarraz (8 år) och jag tävlade med husse Ulf i elit rapport och deltog i Bruks-SM 2016. I familjen finns också 2-åriga Tzar som är Tarraz son. Vi tränar rapport och spår med ”lilleman” och är tävlingssugna!"

 

Annika - Spår

annikaGruppen har Annika Hansson som instruktör och kan se fram mot en härlig vecka i skogen och på lydnadsplan. Att har roligt i träningen är viktigt och ett par av Annikas nyckelord för en bra träning och en god relation är glädje och motivation!

Det är viktigt att alla engagerar sig och hjälper till att lägga spår eller agerar statister på lydnadsplanen vid behov. Gruppen passar alla som är intresserade av spår och lydnad.

"Jag heter Annika och bor tillsammans med min man Ronnie och våra tre schäfrar Papaya, Dante och Lyx i Landvetter utanför Göteborg.

När jag var i 15-årsåldern skaffade mina föräldrar vår första boxer. Han hette Tiger och var alldeles gudomlig och kärleken till boxern föddes.

1995 flyttade min allra första egna boxerhane hem till mig och mitt bruksintresse väcktes. Efter honom kom Kalle, min andra boxer, och vi tävlade bland annat rapport och elitspår. 

Samtidigt tävlade jag och Ronnie hans schäfertik Jazza i rapport och vi deltog på 4 SM och ett Nordiskt mästerskap med henne. Hon var en fantastisk hund och jag tog en valp efter henne som heter Papaya. Papaya är en underbar kompis och hon älskar att träna och göra roliga saker. Med henne har vi kvalat och deltagit på 5 SM i rapport och har haft förmånen att få vara med i landslaget och representera Sverige 4 gånger på Nordiska mästerskapen där vi har tagit 2 guld, 1 silver och 1 brons. Papaya är sedan förra hösten pensionerad från rapporten och vi tävlar nu i elitspår. Lyx är nu två år och vi är uppflyttade till högre spår och planerar att starta högre under våren. Vår tredje schäfer Dante tränar Ronnie i svenskskyddet.

Jag tycker SBK är en fantastisk förening att få vara med i och jag är utbildad tävlingsledare och tävlingsinstruktör i bruks/lydnad."

Morten - Spår

mortenSpår är temat i Mortens grupp men även brukslydnad tränas under en härlig vecka på Tånga Hed. I gruppen hjälper man varandra med att lägga ut spår eller ställer upp som önskad statist på lydnadsplan. Gruppen passar alla ekipage som är intresserade av spår och lydnad.

Deltagarna i Mortens grupp kan se fram emot utvecklande pass där stor vikt läggs vid relationen mellan hund och förare. Andra nyckelord i samband med Morten är ”metodisk” och ”spårnoggrann”. Mortens meritlista är lång, han har jobbat i försvarets hundskola, är utbildad figurant och ledare för mentaltest, har haft en godkänd räddningshund, samt tävlat spår i höga klasser och dessutom har han tränat boxerekipage under flera tidigare läger! 

"Hei. Jeg heter Morten Hansen og kommer fra Spydeberg i Norge og  jeg har gleden av å bli invitert som instruktør til Boxerlägeret i Sverige. Jeg har stort sett hatt hund hele livet (og det begynner å bli langt). Vesentlig har jeg hatt Schäferhunder som jeg har konkurrert med i bruks, nordisk program, men også vært innom rasene Rottweiler, som også var godkjent redningshund, og Golden Retriever. Idag her jeg Schäfern Ixx som kommer fra kennel Tariq i Sverige. Jeg ser frem mot nok en uke sammen med trivelige hundemennesker hvor vi setter relasjon mellom hund og fører som høyeste prioritet.

Hilsen Morten"

 

 

Birgitta - Sök

birgittaI Birgittas sökgrupp tillbringas härliga dagar i sökskogen och på lydnadsplanen tillsammans med en mycket erfaren och kompetent instruktör.  Gruppen passar alla som är intresserade av sök och brukslydnad och som förstår att sökträning är så mycket mer än den egna hunden - det är ett roligt grupparbete som samtliga engagerar sig i. Birgitta gillar boxer och ser fram mot att få tillföra sin kunskap under en energifylld vecka med sök! 

"Jag heter Birgitta Sunnergren och bor i Tidaholm. Jag är 60 år, har barn och barnbarn. Jag har för närvarande två hundar, båda riesenschnauzer! Ekhöjdens Kokos 10 år samt hennes dotter Ekhöjdens Öza, 5 år. Jag tävlar och tränar aktivt, framför allt sök, men även spår.  Jag är utbildad Sbk-instruktör samt tävlingssekreterare. Jag har tävlat bruks-SM i sök 2012 med Kokos. Bruks-SM sök 2018 kommer jag troligtvis tävla med Öza. Hundar är hela min fritid, de ger för det mesta positiv energi på ett eller annat sätt! Jag tränar alltid med en god och bra attityd, det är viktigt för både mig och hundarna. Hundar vill vara till lags och samarbeta. Jag som hundförare måste hitta verktygen som behövs för gott samarbete och utveckling i både träning och tävling. Som instruktör vill jag att både hund och förare ska känna en god känsla efter dagens träning."

 

En vecka på Boxerläger

Lägerdagarna startar med en frivillig platsliggning med skott klockan 8.00 på Kanonplan. Du som vet med dig att du har en hund som inte klarar platsen eller som är berörd av skott bör tala med din instruktör för att få hjälp om hur du ska hantera platsen. Det går till exempel bra att lägga hunden en bit ifrån. 

Efter platsen är det samling i respektive grupper för transport till skog eller träningsplan. Aktivitetsupplägget gör respektive grupp tillsammans med instruktören. Lunchen serveras i lådor som går att äta på Tånga eller att ta med ut i skogen. Gruppen planerar och ordnar själv med dagens kaffekorg till samtliga deltagare och till instruktören. Kaffe och dricka samt hembakat kaffebröd brukar vara populärt! Eftersom en stor del av träningen i de flesta grupper sker på olika ställen är bil med hundbur är nödvändigt. Om du inte har tillgång till bil måste du själv i god tid innan lägret ordna samåkning med någon annan. Träningsdagen brukar avslutas runt 17.

Klockan 18.00 serveras middagen i Matsalen för de som beställt helpension. Övriga äter i barack eller egen husvagn.

Klockan 20.00 slås porten upp för pubkväll i Matsalen, då tänds även grillen där man kan köpa korv eller hamburgare (vegetariskt alternativ finns också). Grupperna hjälps åt att sköta pub och grill och har en kväll tilldelad att ansvara för.

Det brukar bli någon form av aktivitet ett par av kvällarna, till exempel föreläsning, tipspromenad eller quiz. På torsdagskvällen har vi Boscarsgala. Då äter vi gott på vita dukar och applåderar åt utdelningen av Boscars som tilldelas nominerade lägerdeltagare och hundar. Ett tips är att redan från dag ett fundera på olika sorters nomineringar. Morgonen efter brukar de flesta grupper komma överens om att ha en sovmorgon på någon extra timme!

Det är många deltagare som varit på boxerläger tidigare men vi har också varje år helt nya deltagare. Var snäll och se till att alla känner sig välkomna! Det är också viktigt att man från början inser att det här är gruppträning, det innebär att vi hjälper och engagerar oss i varandra. Vi vallar, lägger spår, fungerar som olika sorters figuranter och peppar varandra. Alla har olika hundar med varierande kunskap och historia, ta hänsyn till dina gruppkamraters träning genom att till exempel vara uppmärksam på om det är lämpligt att ha hund ute under pågående träning eller om det finns andra individuella önskemål för att alla ska få goda träningsmöjligheter. Var noga med att fördela träningstiden rättvist.

Har du frågor? 

Kontakta  Agneta 070-9943652 eller Cecilia 070-2282613 

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 


 

Info till de som inte anmält tidigare

Anmälan öppnar 1 april och anmälningsformuläret finns i menyn till vänster.

Platserna till de mest populära grupperna brukar gå åt väldigt snabbt, några få minuter bara...

Vilka som kommer bli mest populära vet vi ju inte i förväg. Är du ute efter någon speciell instruktör är det alltså bara att hänga på låset kl 00.00 den 1 april!

Du bör ha koll påföljande info när det är dags för anmälan:

  • Ditt namn
  • Ditt medlemsnr
  • Ditt personnr 
  • Din adress, postnr och postadress 
  • Ditt telefonnr (helst mobil)
  • Din epost-adress 
  • Hundens namn samt tilltalsnamn
  • Vilken grupp du anmäler till
  • Vilken boende 
  • Om du vill ha helpension eller ej

Om gruppen är full så går den inte längre att välja. Om gruppen fyldes under tiden du knappade får du ett felmeddelande som berättar detta och det är bara att välja en annan grupp...

Personnr ska skrivas med 10 siffror (ååmmddnnnn) och valideras. Anledningen till att vi vill ha ditt personnr är att vi samarbetar med studiefrämjandet och de kräver detta. Utländska deltagare skriver 1212121212 (vilket är ett korrekt format för ett personnr :) ).

Medlemsnr ska skrivas med 6 siffror. Är du t ex medlem i hundungdom kan det hända att ditt medlemsnr ser annorlunda ut. Skriv då de sex första siffrorna i ditt personnr. Skulle anmälningsformuläret ha synpunkter på att ditt medlemsnr inte verkar vara giltigt så är det bara en varning. Anmälan går igenom ändå.

Skulle något bli fel i din anmälan eller om du t ex ändrar dig vad gäller boende eller helpension hör av dig. Vi kommer göra vårt bästa för att ändra efter dina önskemål.

 


 

Tångahed

Tångahed är ett före detta svenskt militärt övningsfält ett par km utanför Vårgårda i Västergötland. Övningsfältet användes mellan åren 1862 och 1962 av Göta artilleriregemente och mellan 1963 och 1995 av Älvsborgs regemente. Numera finns det bland annat en camping på området och de gamla logementen är ombyggda till vandrarhem. På området finns även stora gräsytor vilka gör området mycket lämpligt för hundträning.

En knapp mil österut finns Remmende skjutfält där vi brukar vara för att träna spår och sök.

Inne i Vårgårda samhälle, vilket ligger på gångavstånd från Tånga, så finns det affärer, apotek, systembolag, veterinär och annat man kan tänkas behöva under lägerveckan.

Hitta till Tångahed

Tånga Hed Campings webbplats externalLink

Vårgårda kommuns webbplats externalLink


Facebookgrupp för Boxerläger 2018

Du vet väl att det finns en grupp på Facebook för Boxerläger 2018. Du hittar den här:

fb

 


 

 

 


 

BF-handlingar 2018

Klicka på länken för att ladda ner handlingarna

pdf BF2018BoxerfullmäktigeSlutlig.pdf 4,03 MB (4 236 030 bytes)

 

inbjudan

Underkategorier

Copyright © 2012-2016 Svenska Boxerklubben. Alla rättigheter reserverade. Vill du använda något material från denna webbplats, ange källan!

Saturday the 22nd - Klint & Klant Konsult.