Skriv ut

Vad är en boxer?

boxerBoxern är en medelstor, korthårig, kraftfull hund med kvadratisk kropp och kraftig benstomme. Muskulaturen ska vara torr, mycket väl utvecklad och framträdande på ett välmodellerat sätt. Rörelserna ska vara livliga, kraftfulla och eleganta. Boxern får ej bli klumpig eller tung, ej heller luftig eller lätt - m.a.o. en blandning av substans och elegans.
Boxern ska vara mentalt stabil, självmedveten, lugn och ha jämnt sinnelag. Boxerns temperament och karaktär är av allra största vikt. Att den är tillgiven och trofast mot sin förare och hela familjen, glad och vänlig i lek, samt besitter ett oförskräckt mod och ärlighet som försvarare är sedan gammalt berömt. Boxern är lätt att dressera tack vare sin samarbetsvilja, sin käckhet och sitt mod, sin naturliga skärpa och sitt luktsinne. Genom sin anspråkslöshet och lättskötta päls är boxern lika trevlig och uppskattad som sällskapshund, som den är som bruks- och tjänstehund. Boxern är varken falsk eller bakslug utan hederlig till sin karaktär.


Boxern är en arbetsvillig bruksras

Boxern är en brukshund som är väl lämpad för alla former av bruksarbete och som trivs och mår bra av att få arbeta. En boxer är en intelligent, läraktig och arbetsvillig hund. En bra brukshund behöver bl.a. egenskaper som stark flockkänsla, livligt temperament, nyfikenhet och mod - detta är egenskaper som de flesta boxer har. En boxer är en mentalt stabil hund.
Samtidigt som en boxer besitter mycket arbetsvilja så är den en envis och självständig ras som man inte kan dressera genom tvång utan all uppfostran och dressyr måste ske genom samarbete mellan hund och förare. 

Boxern är en trogen kamrat

En boxer är en trogen kamrat som ställer upp på det mesta. Det är definitivt inte en ras för den som vill ha en ”prydnadshund” som ligger vackert draperad i soffan. Boxer är en robust, oöm hund som vill vara med sin familj och delta i alla aktiviteter och gör det med glädje. Går gladeligen långa promenader i ur och skur, åker gärna med i bilen om det så är bara för att handla, följer med stort intresse en fotbollsmatch osv. En boxer är ingen hund som trivs med att hållas åtskild från familjen i en hundgård eller instängd på annat sätt utan mår bäst tillsammans med sina ägare, gärna med hela familjen samlad runt sig.

Boxern är en vän till dig och barnen

De allra flesta boxer älskar barn och visar upp ett oändligt tålamod med familjens yngsta medlemmar. Givetvis ska man alltid hålla hundar och barn under uppsikt eftersom barns lek stundtals kan bli våldsam. Att som barn få växa upp tillsammans med en boxer är en ynnest. Det är nog svårt att hitta en mer lekfull kompis som ständigt är beredd på nya upptåg och äventyr och samtidigt står troget vid ens sida i alla lägen.

Boxern är en tjänstehund

Det finns många exempel på ”arbetande” boxer i tjänst: polishund, väktarhund och servicehund är några, därtill finns ett flertal räddningshundar och bevakningshundar.

Sammanfattning:

  • En boxer är en brukshund som älskar att arbeta
  • En boxer är en trevlig familjemedlem/sällskapshund som kräver ett aktivt liv
  • En boxer är en trogen kamrat som ställer upp på det mesta
  • En boxer är en lättskött hund som knappt kräver någon pälsvård
  • En boxer är en glädjespridare, en sann humorist och en stor personlighet
  • En boxer har ”en ängels själ i en gangsters kropp”

Externa länkar


 

Copyright © 2012-2016 Svenska Boxerklubben. Alla rättigheter reserverade. Vill du använda något material från denna webbplats, ange källan!

Saturday the 22nd - Klint & Klant Konsult.