Valphänvisningen

Valphänvisningen är helt omgjord. Istället för att bygga på epost så lagras nu hänviningarna i en databas. Det innebär att du som uppfödare själv kan uppdatera viss information i annonsen.

Läs mer...

 


SKKs Uppfödar och kennelkonsulentkommitté (UKK) har ansvar för de praktiska uppfödarfrågor som kan uppkomma, UKK har även ett ansvar att verka för att SKKs uppfödare ges information om de frågor som kommittén har som ansvarsområde.

Som ett led i detta arbete har kommittén beslutat att erbjuda SKKs avtals, special, samt rasklubbar det material som SKKs juridiska avdelning har arbetat fram gällande vanliga juridiska frågor och svar.

Juridiska frågor och svar

Om det är "fel" på hunden

Här finner du svar på vanliga frågor om "dolda fel" och veterinärbesiktningar, bettfel, navelbråck, testikelstörningar m.m.

Vad är ett dolt fel?

Säljaren har ett ansvar för så kallade dolda fel. Ett dolt fel på en köpt hund är ett fel som fanns vid leveransen, men som har visat sig först senare.

Det är undersökande veterinär som avgör huruvida ett fel är att anse som ett dolt fel eller inte. Att ett fel klassas som medfött betyder inte att det per automatik även är att klassa som ett dolt fel. Om du ska ställa säljaren ansvarig för felet måste du be undersökande veterinär om ett intyg där det klart och tydligt framgår att felet är ett dolt fel.

Oavsett om det gäller ett dolt fel eller inte så börjar man alltid med att söka ersättning från hundens individuella försäkring.

Veterinären hittade ett fel på valpen jag ska sälja, måste jag sänka priset?

Är det ett exteriört fel finns inget krav på att du som säljer valpen gör ett prisavdrag eftersom hunden enligt Svenska Kennelklubbens avtal säljs för sällskapsändamål. Är det ett veterinärmedicinskt fel ska du göra ett prisavdrag som motsvarar felet.

Rådgör med din veterinär om du är osäker på hur felet kommer att påverka hunden och vilka kostnader felet kan komma att medföra. Det är alltid viktigt att klart och tydligt förklara för köparen att hunden är behäftad med ett fel och förklara vad det innebär. Du ska dessutom skriva en bilaga till avtalet med information om felet och tydliggöra att köparen är informerad om felet. Om du gör ett prisavdrag ska det tydligt framgå av avtalet och bilagan. Bilagan upprättas i två exemplar och undertecknas av både köpare och säljare.

När jag köpte min hund var den utan anmärkning på veterinärbesiktningsintyget, men nu visar det sig att den har kroksvans, har jag rätt till prisavdrag?

I köpeavtalet framgår att säljaren inte svarar för exteriöra fel i den mån utvecklingen eller avvikelsen inte påverkar hundens hälsa eller funktion som sällskapshund.

Om felet inte påverkar hunden och ingen åtgärd behöver vidtas kan du som köpare således inte kräva ersättning av säljaren eftersom det är en hund för sällskapsändamål som säljs enligt Svenska Kennelklubbens köpeavtal. Så länge hunden fungerar som sällskapshund är en kroksvans inget ersättningsgillt fel.

Har jag rätt till prisavdrag om min hund är kryptorchid?

Nej, det har du inte. I köpeavtalet framgår att säljaren inte svarar för exteriöra fel i den mån utvecklingen eller avvikelsen inte påverkar hundens hälsa eller funktion som sällskapshund.

Svenska Kennelklubben har tidigare haft en rekommendation till sina uppfödare om återbetalning av 15 procent av köpeskillingen i det fall en såld hund konstateras vara kryptorchid, men denna rekommendation har tagits bort då det är sällskapshundar som säljs med SKKs avtal. Endast det faktum att hunden är kryptorchid påverkar inte hundens funktion som sällskapshund.

Ofta är det inte nödvändigt att operera/kastrera en kryptorchid hund, men många väljer ändå att göra det i förebyggande syfte. Säljaren är inte skyldig att ersätta förebyggande operationer och sådana ingrepp ersätts inte heller av någon försäkring.

Har jag rätt till prisavdrag om min hund visar sig ha ett bettfel?

I köpeavtalet framgår att säljaren inte svarar för exteriöra fel i den mån utvecklingen eller avvikelsen inte påverkar hundens hälsa eller funktion som sällskapshund.

Om felet inte påverkar hunden och ingen veterinärmedicinsk åtgärd behöver vidtas kan du inte kräva ersättning av säljaren eftersom det är en hund för sällskapsändamål, som säljs enligt Svenska Kennelklubbens köpeavtal. Så länge hunden fungerar som sällskapshund är det inget ersättningsgillt fel på den.

Har jag rätt till prisavdrag om min hund har navelbråck?

SKK har sedan tidigare haft rekommendationen att uppfödaren ska ersätta köparen för nödvändig bråckoperation.  Uppfödar- och kennelkonsulentkommittén beslutade på möte nummer ett år 2015 att ändra denna rekommendation. Navelbråck som är känt vid leveransen är inte ett dolt fel. Uppfödarna ansvarar enligt konsumentköplagen för fel som fanns vid leveransen men som upptäcks först senare. Ett känt navelbråck är ett synligt fel och UKK uttalade att om köparen fått tydlig information om att hunden är behäftad med ett navelbråck vid försäljningen så ska uppfödaren inte längre vara ersättningsskyldig för att åtgärda detta. UKK vill härmed starkt betona att det är av vikt att information om hundens defekt samt de eventuella konsekvenser den kan ge tydligt har givits till köparen i en bifogad bilaga. Det är upp till säljaren om denne vill göra en prisreduktion eller inte.

Kan jag som uppfödare kräva att köparen håller hunden liv- och veterinärvårdsförsäkrad?

Nej, det kan du inte. Du kan dock informera köparen om vikten av att hålla hunden försäkrad. Läs mer om försäkringar här: Om försäkringar

Kan jag bli ersättningsskyldig för fel på en hund jag givit som gåva?

Som givare av en gåva har man inte samma ansvar för fel i varan som vid en försäljning. Man utgår från att den som tog emot gåvan inte kan kräva ersättning för en bristfällig vara. Har gåvogivaren agerat i ond tro eller genom särskilt svek kan dock utgången bli en annan.

Vad händer om hunden har ett dolt fel men uppfödaren inte har någon dolda fel-försäkring?

Säljaren är ersättningsskyldig för dolda fel, oavsett om denne har en dolda fel-försäkring eller inte. Om det inte finns någon försäkring är säljaren skyldig att betala ur egen ficka.

Kan jag få hjälp av SKKs juridiska avdelning?

Ja, det kan du – om du är medlem i Svenska Kennelklubben. Läs mer här: Om juridisk rådgivning externalLink.

Det finns inget anmälningsformulär framtaget ännu.

Kontakta Ulrika Edgren för mer information.

Till uppfödare av boxer


valpar2Bland länkarna till vänster finner du viktig information för dig som är uppfödare. Det handlar om allt från vilka lagar som berör din verksamhet till de förmåner du som är uppfödare av boxer har som medlem i Svenska Boxerklubben. Tänk på att du räknas som uppfödare även om du inte har ett kennelnamn och bara avser att ta en kull på din tik, ansvaret är detsamma för varje individ som föds och för varje valpköpare.

Om du funderar på att bli uppfödare…

Som uppfödare är du skyldig att följa Jordbruksverkets regler och anvisningar samt SKK:s Grundregler. Både uppfödare och hanhundsägare är även skyldiga att sätta sig in i den avelsstrategi som gäller för boxer.

...ställ dig själv följande frågor:

  • Har jag tillräckligt med tid för att ta hand om valparna tills de är gamla nog att flytta till sina nya hem, vilket vanligtvis är 8 veckor?
  • Har jag tillräckligt med kunskap för att kunna ge mina valpköpare råd och hjälp gällande hur man tar hand om en valp vilket inkl. skötsel, mat, träning och hälsofrågor?
  • Kan jag tillräckligt om valpning för att kunna hjälpa min tik, om det behövs?
  • Har jag råd att betala för ett kejsarsnitt om det skulle visa sig behövas?
  • Kan jag och tiken hantera en stor kull på t.ex. 10 valpar?
  • Har jag tillräckliga kunskaper för att sköta kullen korrekt, inkl. avmaskning, vaccinationer och socialitetsträning av valparna?
  • Kan jag hitta bra hem till alla valparna?
  • Har jag möjlighet att ta tillbaks eller omplacera valpar/unghundar om det blir nödvändigt?

 

Om du inte kan svara JA på de ovanstående frågorna så kanske du inte skall bli uppfödare.

Om du har svarat JA på alla frågorna så får du inte glömma följande:

  • Ansvarsfulla uppfödare har avsikten att varje ny kull som de föder upp skall vara bättre än föräldrarna.
  • Ansvarsfulla uppfödare tar stor hänsyn till hälsofrågor,exteriör och mentalitet.
  • Ansvarsfulla uppfödare planerar framåt för varje parning så att varje producerad valp kan växa upp i bästa möjliga miljö.
  • Ansvarsfulla uppfödare accepterar sitt ansvar för valpar som de fött upp och är tillgängliga för att ge valpköpare råd, hjälp och information även efter leverans.
  • Ansvarsfulla uppfödare utvärderar tidigare kullar utefter de hjälpmedel vi har idag (röntgen av höfter & knän, samt MH-test) innan en ny kull på samma tik planeras. Även andra hälsobrister i tidigare kull/kullar måste finnas med i avelsplaneringen. 

 

Vidare har du som uppfödare ett speciellt ansvar för rasen och du bör som uppfödare arbeta efter rasklubbens avelspolicy.

Avelspolicy

Svenska Boxerklubben har en Avelspolicy som består av avelsmål samt av en avelsstrategi för att uppnå avelsmålen. RAS, Rasspecifik AvelsStrategi, är alla rasklubbar ålagda av SKK att ha. Svenska Boxerklubbens RAS är från 2004 och skall revideras. Avelsstrategin ligger till grund för klubbens Avelspolicy, som är det grundläggande handlingsprogrammet för hur vi ska bära oss åt när vi avlar på våra boxer, och allt detta resulterar så småningom i avelsmål, det vill säga vad vi vill åstadkomma med vårt avelsarbete.

Vad kan din tik tillföra rasen? Det handlar om att fördjupa sina kunskaper – och att ta konsekvenserna som den ökade insikten kan medföra. Oavsett hur gullig och rar din tik är kan det hända att du kommer fram till att hon inte håller måttet som avelshund. Det räcker inte med att de hundar som ska gå i avel är friska, utan här måste man även ta stor hänsyn till familjebilden, d.v.s. hur ser det ut i tikens/hanens syskonkull, i föräldrarnas och ev. tidigare avkommors?

Innan du parar din tik tänk då noga över det ansvar du som uppfödare och hundägare har. Avel är inget man bör ägna sig åt lättvindigt utan man ska noga fundera över vad varje kombination kan tillföra rasen och om du har den kunskap som krävs för att bedriva avel på ett ansvarfullt sätt. Du som uppfödare bör även ha så gedigna kunskaper om hund i allmänhet och Boxer i synnerhet att du kan finnas där som stöd och hjälp till dina valpköpare i allehanda situationer under hundens liv. Hälsa är otroligt viktigt att ta hänsyn till vid avel, inte bara den fysiska, utan även den mentala hälsan. Se till att använda de verktyg för utvärdering som finns att tillgå och värdera resultaten noga. "Frisk och sund" är så mycket mer än bara höftleder och knäleder eller ett genomfört MH. Som uppfödare har du ett ansvar att endast avla på individer som inte bär på anlag som ger ökad risk för sjukdom eller undermålig mentalitet.

Att avla på sjuka eller mentalt undermåliga hundar är inte bara opassande utan strider även mot Svenska Jordbruksverkets föreskrifter för hållande av hund – avel.

Hanhundsägare har också ett stort ansvar

Det är alltid tikägaren som väljer en passande avelshane till sin nästa kull och hon eller han har därför ett stort ansvar för att hundaveln bedrivs på ett bra sätt. Men det har hanhundsägare också! Hanhunden och tiken kommer i lika hög grad att påverka utvecklingen inom rasen.

Avelsdata


Vad har vi för verktyg och vilka vägar kan man gå för att hitta lämpliga avelsdjur? Utan tvekan finns det en personlig tillgång som är oerhört betydelsefull, nämligen vetgirighet. Ju mer du sätter dig in i din ras, din hunds familj och de enskilda avelsdjuren, desto större chans har du att göra ett bra avelsval. Strävan att inför varje parning ha tillgång till största möjliga mängd information borde å andra sidan vara lika viktigt för hanhundsägaren som  tik dito. En ur hälsohänseende misslyckad kull belastar ju avelshanen i lika hög grad som tiken.

Avelsdata är en guldgruva för den vetgirige! Här hittar du information om hundars hälsa, mentalitet, tävlingsresultat m.m och får en bättre överblick för hela familjebilden. Du kan titta på vad hundars avkommor har för statistik gällande hälsa, mentalitet och övriga resultat. Göra provparningar med de tilltänkta avelshundarna m.m. m.m. Var inte rädd för att prova dig fram!

Förmåner för Uppfödare


Som medlem i Svenska Boxerklubben har du följande förmåner:

  • Du kan vara med i uppfödarregistret, anslutningsavgift 200 kr.
  • Gratis valphänvisning på Svenska Boxerklubbens webbplats, om kullen uppfyller klubbens valphänvisningskrav och du är ansluten till uppfödarregistret.
  • Som uppfödare av boxer kan du få hjälp och stöd av Avels- Hälsokommittén och Mentalkommittén i olika frågor som berör din uppfödning.
  • Du får presentera din hanhund på hanhundsregistret, annonspris 200 kr.
  • Deltagande i årliga uppfödarträffar.

Om uppfödarregistret

uppfodningAllmänt

Registret är uppdelat i tre olika grupper:

  1. Uppfödare som uppfyller Boxerklubbens avelsmål, men har 80 % röntgad avkomma (HD + knä) och 60% MH mentalbeskriven avkomma, samt minst tre registrerade kullar.
  2. Uppfödare som uppfyller Boxerklubbens avelsmål på 60 % röntgad avkomma (HD + knä) och 40 % mentalbeskriven avkomma, samt har minst tre registrerade kullar.
  3. Uppfödare som uppfyller grundkraven för deltagande i registret.

Underlaget för beräkning av röntgad och mentalbeskriven avkomma löper på fem år och avser antal hundar som uppnått ålder för röntgen/MH.

De uppfödare som anmäler sig till registret får kostnadsfritt sina kullar hänvisade via Boxerklubben. (OBS gäller endast kullar som uppfyller SvB:s krav för valphänvisning)

Grundkrav för deltagande i Uppfödarregistret

  • Alla registrerade ägare av kenneln ska vara medlemmar i Svenska Boxerklubben
  • Följer SKK:s grundregler
  • Följer svenska boxerklubbens avelsrekommendationer 
  • Sänder in registerkort över valpning/valpar

Hur gör man för att komma med i registret?

Anmäl till registret genom att fylla i detta formulär.

Anmälningsavgift 200 kr insättes på pg 27109-8, Svenska Boxerklubben.

Ev. frågor om registret besvaras av Ulrika Edgren.

 

Registret är uppdelat i tre olika grupper:

  1. Uppfödare som uppfyller Boxerklubbens avelsmål, men har 80 % röntgad avkomma (HD + knä) och 60% MH mentalbeskriven avkomma, samt minst tre registrerade kullar.
  2. Uppfödare som uppfyller Boxerklubbens avelsmål på 60 % röntgad avkomma (HD + knä) och 40 % mentalbeskriven avkomma, samt har minst tre registrerade kullar.
  3. Uppfödare som uppfyller grundkraven för deltagande i registret.

Underlaget för beräkning av röntgad och mentalbeskriven avkomma löper på fem år och avser antal hundar som uppnått ålder för röntgen/MH.

 

Valpköp

Före valpköpet

Har du satt dig in i vad sberaom kommer att krävas av dig som hundägare? Tänk på att du måste kunna ta väl hand om din vän under lång tid framöver. Det är inte lite en boxer fordrar i form av tid och intresse från din sida. Boxer är en brukshund och kräver som sådan inte bara mycket och regelbunden motion, utan även mental stimulans. Boxerns storlek och livliga temperament gör att den fordrar en fast och konsekvent uppfostran, grundad på vänlighet. Den tycker om att arbeta, varför den också bör få den möjligheten. En hund är dessutom ett flockdjur och mår inte bra av att lämnas ensam hemma under stor del av dagen.

Rasstandard

För varje, av SKK registrerad och erkänd hundras finns en rasstandard som i detalj beskriver rasens ideal, så väl exteriört som mentalt.
Boxerns hemland är Tyskland, där rasen skapades för ca 100 år sedan genom att korsa den tyska Bullenbeissern med den engelska Bulldoggen. Därför är också rasstandarden för boxer pdf, vilken gäller över hela världen, tysk.

Val av valp och uppfödare

Kontakta helst flera uppfödare. Bli inte förvånad eller irriterad om du utsätts för en rad ingående frågor. En seriös uppfödare vill hålla fortsatt kontakt med sina valpköpare. Dels för att få följa valpens utveckling, vilket har betydelse för det fortsatta avelsarbetet, dels för att bistå med råd och hjälp så att du och din valp får de bästa förutsättningar för ett gott liv tillsammans. Det är av avgörande betydelse att din valp startat sitt liv i en bra miljö. Uppfödaren har här ett stort ansvar vad gäller valpens utveckling, såväl när det gäller arv som miljö.
När man väljer valp väljer man till stor del föräldrardjur. Avelsmaterialet ska vara väl dokumenterat och testat med officiella meriter. Likaså ska uppfödaren kunna svara uppriktigt på frågor om vilka sjukdomar och defekter som förekommer inom släkten. Tag därför reda på så mycket som möjligt om mor-farföräldrarna, liksom om föräldradjurens kullsyskon och tidigare avkommor efter hanen eller tiken.

Mentalitet

Mentalitet hos boxer är av allra största vikt! En hund som inte har en stabil mentalitet kan få utstå mycket lidande och inte minst, orsaka sin ägare många problem. En hunds mentalitet uppstår dels genom arv, dels genom påverkan från moder och uppväxtmiljö. Först uppfödarens och därefter den miljö du som ägare ger den. Man förstår då hur viktigt det är att innan köp av valp, förvissa sig om föräldradjurens bakgrund och valpens första miljö.

De officiella tester som används för att bedöma mentaliteten hos boxer är:

  • Genomfört MH med skott i ruta 1,2,3
  • Mentaltestdelen vid Korning

Sjukdomar

Boxer, liksom andra raser, är emellanåt utsatt för sjukdomar och skador. Det finns ingen garanti för att två friska föräldrar får genomgående friska avkommor. Men för att minska risken för sjukdom, bör all avel bedrivas med friska djur, såväl mentalt som fysiskt!

Exteriör

Det som bl.a. ger rasen boxer dess särprägel är utseendet, exteriören. Betydelsen av en god exteriör inom en ras kanske kan tyckas mindre viktig. Men det handlar inte enbart om skönhet, det handlar också om rasens funktionalitet för det ändamål vilket rasen avlats fram. Alla hundraser har avlats fram för en viss uppgift, tex vallning av boskap eller olika typer av jakt. Rasstandarden slår fast hur en hund ska se ut för att på bästa sätt kunna utföra uppgifterna. Den beskriver idealhunden i varje ras avseende storlek, färg, huvud, kroppsbyggnad, benställning, bett och så vidare.Som brukshund måste en boxer vara sunt anatomiskt byggd för att tåla de påfrestningar den utsätts för. Rasstandarden för boxer beskriver mycket detaljerat hur idealboxern ska se ut, framför allt är huvudet mycket utförligt beskrivet. Det finns inte någon annan ras vars standard så ingående beskriver just huvudet.

Det som används för att bedöma boxers exteriör är:

  • Exteriörbeskrivning
  • Exteriörbeskrivningsdelen vid Korning
  • Utställning


Vid en utställning jämförs hunden först med rasstandardens exteriöra krav, utan hänsyn till andra deltagande hundar och får sig tilldelat ett kvalitetspris. Kvalitetsbedömning innebär att hunden bedöms och tilldelas pris efter sin exteriör och mentalitet i jämförelse med rasstandardens krav, utan hänsyn till övriga i klassen deltagande hundar. När kvalitetsbedömning tillämpas kan ett flertal hundar tilldelas samma kvalitetspris. Hundar som tilldelats Excellent eller Very good  tävlar därefter vidare i olika konkurrensklasser. Utmärkelser som HP (valpklass) , CERT och CK utdelas i konkurrensklass på officiella utställningar. Lämpligt är att din valps föräldrar har tilldelats minst Good eller Very good i kvalitetsbedömning vid officiell utställning. Även inofficiella utställningar förekommer, men det finns då ingen garanti för att domaren är utbildad och auktoriserad att bedöma just rasen boxer. Resultat från en sådan utställning räknas därför inte som officiell och dokumenterad merit.

Köpet

När du väl gjort ditt val och bestämt dig för en boxervalp, så tänk på att valpen kan hämtas först vid 8 veckors ålder. Tidigare är den inte mogen att lämna mor och syskon. Det kan ge valpen men för livet att alltför tidigt berövas den trygghet och uppfostran som tiken och kullsyskonen erbjuder.

När valpen är färdig att levereras och du ska hämta den, ska:

  • Köpeavtal upprättas (läs noga igenom innan du skriver under)
  • Registreringsbevis från SKK (stamtavla) erhållas från uppfödaren
  • Intyg på ID-märkning erhållas från uppfödaren. Valpen själv ska dessutom vara ID-märkt, genom tatuering i örat eller med microchip.
  • Veterinärbesiktningsintyg, ej äldre än sju dagar, erhållas från uppfödaren
  • Ev. intyg avseende parvovirus vaccination. Valpen bör vara vaccinerad en gång mot parvovirus, varför veterinärintyg i så fall ska erhållas från uppfödaren. Valpen bör dessutom vara avmaskad.
  • Skötselanvisningar, matlista m.m. ska kunna erhållas från uppfödaren

Övrigt

När valpen är runt sju veckor gammal, alltså strax innan valpen hämtas, ser många uppfödare till att valpen grundvaccineras mot valpsjuka, parvovirus och smittsam leverinflammation (HCC, hepatit). Det är inte tre sprutor utan en enda, en så kallad trippelvaccination. På det köpeavtal du får framgår det om valpen är vaccinerad eller inte.
Om inte uppfödaren ombesörjt försäkring av valpen, så teckna omgående en sjuk- och livförsäkring för din boxer. Kostnaderna för veterinärvård är ofta mycket höga, varför en försäkring är trygg att ha.

Till sist:

Svenska Boxerklubben ber att få önska dig och din boxer Lycka till! 


 

Att anmäla till valphänvisning

Jag sitter ju inte och handknappar in allt på webben utan kör anmälningarna genom ett program som formatterar och konverterar till HTML, så när du skickar in ett resultat tänk på följande:

Var noga med att all text blir rätt

  • Är allt rätt stavat?

Se till att du skriver ditt namn och hundens namn och regnr namn rätt.Var noga med att knappa in eventuella titlar rätt. Jag har små möjligheter att kontrollera sådant och kommer endast undantagsvis korrigera felaktigheter av denna typ.

  • Är det rätt epost-adress?

Du får normalt ett automatiskt svar när du registrerar en valphänvisning. Kommer det inte ett sådant så har du förmodligen knappat in en felaktig epost-adress. Då blir det ju svårt att kontakta dig om det uppstår några frågor...

  • Versaler / gemener

Se till att skriva namn mm på rätt sätt. Skriver du ditt namn enbart med gemener är det stor risk att det blir med enbart gemener. Jag ändrar endast i undantagsfall, m jag upptäcker det över huvud taget.

Titlar?

Naturligtvis vill vi ha med titlar, men bara ha med officiella titlar förstås.

Datum

Var vänlig att ange  datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD, t ex 2012-11-30. Det underlättar för mig och ökar sannolikheten att det blir rätt.

Bilder

Du får väldigt gärna skicka med en bild eller två. Tänk då på att de bör vara av god kvalitet och ca 400-800 pixels i bredd och höjd (den skrivbara ytan är ca 700 px bred). Namnge bilderna så att det blir uppenbart till vilken hund / ägare de hör. Jag fick till exempel en bild inskickad som hette "509e022702557-380585_10150685417477443_534757442_9648279_913194667_n.jpg". Det är faktiskt en liten gnutta svårt att räkna ut till vilken hund / förare den hör bara genom att titta på namnet. Ett bra namn kan vara t ex DK04373_2010ZeusVomOkelerForst.jpg

På förhand tack

/WebMaster

 

 

 

Om valphänvisning

valparFör att en kull valpar ska få finnas med på boxerklubbens webbplats måste Svenska Boxerklubbens valphänvisningskrav krav vara uppfyllda.

Svenska Boxerklubben rekommenderar inga specifika kullar och hänvisar endast till de uppfödare som följer SKKs Grundregler externalLink samt Svenska Boxerklubbens rekommendationer. Ansvaret för varje valpkull vilar helt på uppfödaren. Välj din valp mycket noga, framförhållning och planering ökar förutsättningarna för ett lyckat valpköp. Läs artikeln Valpköp internalLink för mer information.

Annonserna under "Födda och Planerade kullar" är skapade baserat på av uppfödarna lämnade uppgifter och Svenska Boxerklubben tar ingen ansvar för riktigheten i dessa utöver det som kontrollerats avseende valphänvisningskraven.

Mer info:

 

Anmälan valphänvisning

Uppdatering pågår och kommer inom kort

Svenska Boxerklubbens valphänvisningsregler

(fr.o.m. 1 juni 2017)

Uppfödaren

  • Är medlem i Svenska Boxerklubben. Detta gäller samtliga som står som uppfödare för kullen
  • Följer Svenska Kennelklubbens grundregler, riktlinjer, policys och lagar samt Svenska Boxerklubbens krav och rekommendationer
  • Finns med i Svenska Boxerklubbens uppfödarregister

Uppfödarens webbplats

  • Får ej innehålla kränkande eller ofördelaktig text mot person, hundorganisation etc.
  • Innehållet ska i huvudsak handla om boxer och information om boxerrasen

Sociala media

  • Svenska Boxerklubben tillämpar nolltolerans mot kränkande och ofördelaktig text på sociala media och mot s.k. näthat mot personer och hundorganisationer

Föräldradjuren

ska omfattas av följande innan parning:

Hälsa

Höftleder

HD-index tillämpas

  • Båda föräldradjuren ska vara höftledsröntgade med grad A, B eller C
  • HD-index för den planerade valp- kullen måste vara 100 eller högre. Index räknas vid parningstillfället som (index mor + index far)/2
  • För utländska avelsdjur utan svenskt HD-index gäller att dessa ska vara röntgade med grad A eller B
  • Den svenska/svenskägda hundens index ska vara lägst 100
  • För importerade hundar som är registrerade i Sverige, samt utländska hundar som innehar svenskt index, gäller svenskt index

Knäleder

  • Båda föräldradjuren ska vara röntgade med grad U.A.
  • Krav på knäledsröntgen gäller inte avelsdjur utanför Norden (se SKK,s regler för registrering)

Hjärtundersökning (fr.o.m 1 jan 2018)

  • Båda föräldradjuren ska vara hjärtavlyssnade med auskultation utförd av steg 1-specialist alt ultraljud utfört av veterinär med godkänd kompetens
    Godkänd grad för valphänvisning är grad 0, 1, 2

pdf Instruktioner för hjärtavlyssning

Ryggröntgen (fr.o.m 1 jan 2018)

Röntgen av ryggraden för att undersöka förekomst av spondylos. Gäller hundar födda 1 januari 2016 och senare.

  • För valphänvisning gäller att det svenska avelsdjuret är röntgat efter 2 års ålder
  • Avläsning av ryggröntgen ska göras i Tyskland, enligt anvisningar från Svenska Boxerklubben
  • Endast känd status gäller för valphänvisning
  • För utländska avelsdjur gäller hemlandets regler

pdf Instruktioner för spondylosröntgen

Exteriör

  • Utställd med kvalitetspriset ”very good” på officiell utställning eller godkänd vid exteriörbeskrivning

Mentalitet

  • Genomförd mentalbeskrivning (MH) med kryss i alla rutor
    Hundar med kryss i följande rutor kan inte omfattas av valphänvisning: 
    • Ruta 1 kontakt hälsning
    • Ruta 1 kontakt hantering
  • Föräldradjur som startat vid mentaltest (MT) och har kryss i följande rutor kan inte omfattas av valphänvisning:
    • Ruta 1 social självsäkerhet
    • Ruta 1 social nyfikenhet
    • Ruta 1 & 2 imponer/hotbeteende
  • Tik får inte starta på någon form av mentalprov när parning har skett. Se SKKs och SBKs regelverk

Utländska avelsdjur ska omfattas av mentalprov. Något av följande gäller: 

  • MH, ZTP, BH och likvärdiga mentalprov i hundens hemland, samt IPO och andra internationella prov som kräver BH eller likvärdigt mentalprov före start

För utländsk hund ska kopia på röntgen samt mentalprov/arbetsprov sändas till Boxerklubbens valphänvisning innan hänvisning kan ske.

Allmänt

Viktigt att beakta i avel 

Uppfödaren är skyldig att känna till, och följa, såväl SKK,s som Svenska Boxerklubbens rekommendationer angående Brakycefali  (kortskallighet).

Svenska Boxerklubben uppmanar uppfödare av boxer att:

  • Använda hundar med mindre utpräglad kortskallighet i avel.  Enligt boxerns rasstandard ska nosryggens längd förhålla sig till skallens längd som 1:2, mätt från nosspetsen till inre ögonvrån, respektive från inre ögonvrån till nackknölen. OBS! Det är viktigt med korrekt noslängd!
  • Ta hänsyn till vidden på näsborrarna som påverkar andningen och värmetåligheten.  

 

Avseende instruktioner och remiss/intyg för hur spondylosröntgen ska göras och vilka blanketter som ska tas med till röntgande veterinär, ta kontakt med kommittén för Avel och hälsa så skickar vi materialet. Detsamma kommer att gälla för hjärtauskultation. 

 

Underkategorier

Copyright © 2012-2016 Svenska Boxerklubben. Alla rättigheter reserverade. Vill du använda något material från denna webbplats, ange källan!

Saturday the 22nd - Klint & Klant Konsult.