Skriv ut

Domarpresentation 1 maj 2014 

Maritha Östlund-Holmsten

 

image001 image002 image004

  

Bilderna ovan: Maritha dömer ATIBOX första gången 2004 och dömde fram Yuhe dels Segadors till BIS. Yuhe var dotter till Balu vom Hause Romeo och den direkta anledningen till att vår Holly/Engelaiz Abrakadabra at Teamwork, parades med honom. Holly och Balu blev föräldrar till Teamworks framgångsrika S-kull, och på bilderna ovan ses Teamwork Simsalabim överst på prispallen vid  Boxer-SM i Ånnaboda och som unghund vid NVLO,s utställning 1 maj 2006 då hon på sin första officiella utställning blev BIR för Paula Micara Watten. 

När jag blev ombedd att skriva en presentation av mig själv inför 1 maj, så plockade jag upp ett ”gammalt CV” som jag tänkte putsa lite på. 

Där stod att läsa om när jag skaffade min första boxer 1973, hur Sven-Einar Holmsten och jag bildade Teamwork Boxer och att första kullen föddes 1976 – för 38 år sedan…och att det var Ragnar Borgefors som ”kom på” vilket kennelnamn vi skulle ha ?. Jag skrev också om att det i vårt hus har bott vinnare av de stora vandringspriserna – bl.a. Forester Johnsons Minnespris och att det även fötts några vinnare till priset i vår kennel, liksom att vi haft fler vinnare än Teamwork Simsalabim till Peggie Ceders Minnespris.

Där stod att läsa om våra elithundar i rapport och spår och att jag visat egen uppfödning till gruppvinster hos SKK samt var en ganska framgångsrik handler en gång i tiden när knäna gjorde mindre ont. Bl.a. visade jag Boxzent´s Red Baron till BIS vid SKK,s utställning i Västerås i slutet av -70 talet och därigenom kom att hamna på Hundsports omslagssida. 

Men det här är så länge sedan så de nya uppfödarna/boxerägarna frågar om jag och SE ”gjort något med våra hundar” eller om vi ”bara” är domare… :)

Jaja, åren går och det där var ju ”förr i tiden” och många av dagens uppfödare och utställare var inte ens födda då och kanske inte heller intresserade av att läsa historien om Maritha… så jag bestämde mig för att låta bli att ”damma av” den gamla CV,n. 

Kanske är det mer intressant att läsa om att min allra första utställning som nyutexaminerad auktoriserad domare dömde jag just hos NVLO 1 maj, 1998. ”Alla” var där – det var fantastiskt roligt, hedersamt och jättenervöst. Min allra första BIR-vinnare blev Knut Brodals fina Larosso vom Vordanis, en av mina stora favoriter som jag senare fick äran att döma som veteran på ATIBOX i Holland 2004.

Så har det fortsatt – jag har dömt officiella rasspecialer hos alla lokalområden utom ÖLO och MÖLO. Jag har haft den stora förmånen att döma andra länders rasspecialer - i Norge, Finland, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Ryssland, USA, Australien, Nya Zeeland, Italien, Spanien, Portugal, Luxemburg, England, Irland, Serbien, Holland, Polen. ATIBOX har jag dömt två gånger, jag måste nästan nypa mig i armen när jag tänker på det!

Jag älskar den här rasen och uppskattar en vacker boxer oavsett från var i världen den kommer. Jag tror att jag kanske är ”insatt i ett fack” och att ”man tror” att jag föredrar boxer från en viss del av världen. Då passar jag på att tala om att det är fel – jag uppskattar och värderar en bra boxer oavsett var den kommer ifrån och jag vill gärna tala om för er att jag har dömt flera gånger i både Ryssland, baltländerna, Spanien och Italien och hela tre gånger i England. I oktober ska jag döma en Championship Show i London, det blir fjärde gången i England. En vacker boxer är en vacker boxer, som sagt :)

Hemma med SE och mig bor Teamwork Simsalabim och Teamwork Triple-X.

Föreningslivet har tagit mycket av min tid, förutom ca 25 år i Boxerklubbens AS och 5 år som ordförande har jag även gjort 11 år i SBK:s Förbundsstyrelse och 5 år som ordförande i SBK:s utskott Avel och Hälsa. 

För närvarande är jag nyinvald i SKK:s Centralstyrelse och ordförande för Kommittén för hundars mentalitet. 

Jag ser oerhört mycket fram emot att döma hos NVLO igen. Väl mött!

Maritha Östlund-Holmsten

Copyright © 2012-2016 Svenska Boxerklubben. Alla rättigheter reserverade. Vill du använda något material från denna webbplats, ange källan!

Saturday the 22nd - Klint & Klant Konsult.