Prioriteringsordning för Korning/Mentaltest

Vid mentaltest (MT) och mentalbeskrivning (MH) som arrangeras av rasklubb har rasklubben möjlighet att prioritera enligt egen norm. Prioriteringen skall syfta till att gynna aveln. Det är även viktigt att MT och MH arrangeras så att det finns möjlighet för LO-medlemmar att testa sin hund inom lokalområdet. Boxerklubbens prioritering har därför inte tidigare tillåtit att MT arrangeras på beställning av uppfödare. Nedanstående förslag på revidering är en förenkling av de prioriteringsregler som i dag gäller för Sv Boxerklubben, de ger också utrymme för lokalområdena att arrangera MT i samarbete med uppfödare. Om lokalområdet väljer att arrangera MT för enskilda uppfödare måste detta ske utöver ordinarie planering för mentaltester, detta för att säkerställa LO-medlemmars möjlighet att delta i MT. Mentalkommittén/AS föreslår att prioriteringsnormerna ändras enligt nedanstående förslag, samt att dessa ändringar börjar gälla 2007-04-01, genomgången 2014, inga ändringar.

Prioriteringsnormer

Antalet hundar får ej överstiga åtta (8). Har fler än åtta hundar anmälts måste prioritering ske. Följande prioriteringsnormer gäller för Sv. Boxerklubben:

a) vid ordinarie utannonserat test

  1. Anmälan och anmälningsavgift insänd i stipulerad tid.
  2. Hund av rasen boxer som uppfyller kraven för att bli officiellt korad.
  3. (När Sv. Boxerklubben står som arrangör har egen ras företräde.)
  4. SvB och LO-medlems hund, som uppfyller kraven för officiell mentaltest.
  5. Hund som inom kort passerar 48-månadersgränsen, som uppfyller kraven för officiell mentaltest.
  6. Fullcertad hund *, som uppfyller kraven för officiell mentaltest.
  7. Hundar av brukshundsras.
  8. Övriga

Om ovanstående prioriteringsordning ej skiljt hundarna åt, tillämpas lottningsdragning.

* Pkt 6. Det åligger hundägaren/uppfödaren att meddela arrangören om att sådan anledning till prioritering föreligger och inge erforderliga uppgifter.

 

b) vid av enskild uppfödare, inom arrangerande LO, beställt mentaltest

  1. Boxer i enlighet med vad som har överenskommits mellan arrangerande LO och beställande uppfödare.
  2. Enligt prioriteringsordning vid ordinarie utannonserat test.

För att säkerställa alla LO-medlemmars möjlighet att delta i mentaltest måste mentaltest beställt av uppfödare arrangeras utöver ordinarie program.

 

Att anmäla korningsresultat

Jag sitter ju inte och handknappar in allt på webben utan kör anmälningarna genom ett program som formatterar och konverterar till HTML, så när du skickar in ett resultat tänk på följande:

Var noga med att all text blir rätt

  • Är allt rätt stavat?

Se till att du skriver ditt namn och hundens namn och regnr namn rätt.Var noga med att knappa in eventuella titlar rätt. Jag har små möjligheter att kontrollera sådant och kommer endast undantagsvis korrigera felaktigheter av denna typ.

  • Är det rätt epost-adress?

Du får normalt ett automatiskt svar när du registrerar ett resultat. Kommer det inte ett sådant så har du förmodligen knappat in en felaktig epost-adress. Då blir det ju svårt att kontakta dig om det uppstår några frågor...

  • Versaler / gemener

Se till att skriva namn mm på rätt sätt. Skriver du ditt namn enbart med gemener är det stor risk att det blir med enbart gemener. Jag ändrar endast i undantagsfall, m jag upptäcker det över huvud taget.

Vad kan man anmäla?

Du får anmäla vilka korningsresultat du vill så länge det är ett godkänt resultat, dvs hunden har fått titeln KORAD

Titlar?

Naturligtvis vill vi ha med titlar, men bara ha med officiella titlar förstås.

Datum

Var vänlig att ange  datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD, t ex 2012-11-30. Det underlättar för mig och ökar sannolikheten att det blir rätt.

Bilder

Du får väldigt gärna skicka med en bild eller två. Tänk då på att de bör vara av god kvalitet och ca 400-600 pixels i bredd och höjd (den skrivbara ytan är ca 700 px bred). Namnge bilderna så att det blir uppenbart till vilken hund / ägare de hör. Jag fick till exempel en bild inskickad som hette "509e022702557-380585_10150685417477443_534757442_9648279_913194667_n.jpg". Det är faktiskt en liten gnutta svårt att räkna ut till vilken hund / förare den hör bara genom att titta på namnet.

På förhand tack

/WebMaster

 

 

 

Statuter för korningsdiplom och statyetter

Diplom

Diplom utdelas efter ansökan och retroaktivt en gång årligen på boxerfullmäktige till uppfödare och hund som uppfyller nedan angivna krav.

  • Uppfödare tilldelas diplom för var åttonde (8) egenuppfödda hund som deltagit i korning oavsett resultat.(ex 8 mentaltestade boxer).
  • Hane tilldelas diplom för var sextonde (16) avkomma som deltagit i korning oavsett resultat.(ex 16 mentaltestade boxer).
  • Tik tilldelas diplom för var åttonde (8) avkomma som deltagit i korning oavsett resultat.(ex 8 mentaltestade boxer)

 

Uppfödare samt ägare till hund som ansökan avser skall vara medlem i Svenska Boxerklubben. De avkommor som ansökan baseras på skall vara svenskregistrerade.

Statyett

Statyett utdelas efter ansökan och retroaktivt en gång årligen på boxerfullmäktige till uppfödare och hund som uppfyller nedan angivna krav.

  • Uppfödare tilldelas statyett för var åttonde (8) egenuppfödda hund som deltagit i korning med resultat KORAD.
  • Hane tilldelas statyett för var åttonde (8) avkomma som deltagit i korning med resultat KORAD.
  • Tik tilldelas statyett för var fjärde (4) avkomma som deltagit i korning med resultat KORAD.

 

Statyettens kostnad på 864 kr bekostas till 50% av Svenska Boxerklubben och till 50% av uppfödaren/ägaren.

Ansökan skall vara Mentalkommittén tillhanda senast 1 december.

Ansökan skall innehålla namn och registreringsnummer för samtliga hundar. Ofullständiga eller för sent inkomna ansökningar kan ej beaktas.


Ansökan sker genom att fylla i detta formulär internalLink

Boxerns mentalitet

Boxern skall enligt rasstandarden vara mentalt stabil, självmedveten, lugn och ha jämnt sinnelag. Boxerns temperament och karaktär är av allra största vikt. Dess tillgivenhet och trofasthet mot sin förare och hela familjen liksom dess vaksamhet och oförskräckta mod som försvarare är sedan gammalt berömd. Den är beskedlig i familjen men avvaktande mot främlingar, glad och vänlig i lek men oförskräckt när det är allvar. Boxern är lätt att dressera p g a sin samarbetsvilja, käckhet och sitt mod, sin naturliga skärpa och sitt luktsinne. Genom sin anspråkslöshet och renlighet är boxern lika trevlig och uppskattad som sällskapshund, som den är som skydds- och tjänstehund. Boxern är varken falsk eller bakslug utan hederlig till sin karaktär.

Vill Du veta mera?

pdf Rasspecifika avelsstrategier RAS för boxer
pdf Rasstandarden för boxer

Läs mer om Mentalbeskrivning MH internalLink och Mentaltest MT internalLink under resp. rubrik.

Info till lokalområdena

Ansökan om MH sker numera genom SBK Tävling externalLinkVarje lokalområde ska genom egen inloggning själva ombesörja att MH/MT/Korning registreras på denna sida.

pdf Här kan du läsa vilka bestämmelser som gäller när man arrangerar ett MH (t.ex. ansökan om prov, villkor för deltagande, prioriteringsordning, funktionärer, känd mental status).

pdf Här hittar du anvisningar om hur mentalbeskrivningen ska utföras (viktigt att funktionärerna har den senast uppdaterade upplagan):

pdf Denna beskrivningsmall använder beskrivaren vid ett MH.

pdf Här finns motsvarande bestämmelser för arrangemang av MT/Korning:

pdf Anvisningar MT (tänk på att ta fram aktuella anvisningar till funktionärer vid MT)

pdf Denna bedömningsmall använder mentaldomarna vid MT:

 

Info till uppfödare

Eftersom hundar i stor utsträckning nedärver beteenden och egenskaper har uppfödare med hjälp av mentalbeskrivnng/MH stor möjlighet att påverka sin avel genom att välja rätt föräldradjur till sin avkomma. Av den anledningen är det oerhört viktigt för uppfödare att få hela kullar MH-beskrivna, för att kunna se om de har lyckats få fram den mentalitet som är önskvärd för rasen (enligt RAS). Med hjälp av MH kan man också föra statistik över avkommor till ett föräldradjur/föräldrapar.

För att få boxervalpar registrerade hos Svenska kennelklubben krävs bl.a. att båda föräldradjuren har känd mental status (blivit MH-beskrivna). Denna beskrivning måste ha skett innan parning.
Förutom mentalbeskrivningen finns möjlighet att mentaltesta MT/kora avkommor. Här bedöms hundens mentalitet med hjälp av olika testsituationer. Om hunden blir godkänd i mentaltestet samt även i exteriördelen (en noggrann genomgång av hundens exteriör av exteriörbeskrivare enligt fastställt protokoll), erhåller hunden titeln ”korad”.
Uppfödare som fått ett antal individer från egen uppfödning mentaltestade kan ansöka om diplom och/eller statyett hos Svenska Boxerklubben.


Statuter för korningsdiplom och korningsstatyetter

Mentalbeskrivning av valpar

För några år sedan togs även en mentalbeskrivning av valpar MV, fram av Svenska Brukshundklubben. Syftet med mentalbeskrivning valp (MV) är att på sikt få ett material/underlag, som kan utvärderas och vara ett komplement till mentalbeskrivning hund (MH) och mentaltest (MT). Valpbeskrivningen är också tänkt att vara en hjälp för uppfödaren vid val av lämpliga valpköpare samt eventuell inriktning på valpens framtida träning.

MentalbeskrivningValpBoxer

pdf Redovisning MV beskrivna hundar 2013 och 2014 (samtl raser)

pdf Mentalbeskrivning valp / MV

pdf Lista över godkända beskrivare för MV

Mentaltest hund MT

Korning

Korning utvecklades som kontrollfunktion för brukshundar för länge sedan och innehöll från början tre delar, en mentaldel, en exteriördel och en veterinär kontrolldel (HD-röntgen). Idag ingår en mentaldel och en exteriördel i korningen. Veterinärkontrollen är numera en egen del.

Mentaltest 

Mentaldelen kallas i dagligt tal för mentaltest. Hunden ska vara mellan 18 och 48 månader för att delta. Mentaltestets innehåll kan du läsa mer om längre ner i texten. Två domare bedömer hunden utifrån ett poängsystem och hunden får godkänt eller icke godkänt.

Från 2012-01-01 är mentaldelen uppdelad i två delar där minimipoäng måste finnas i båda delarna för att bli godkänd.

Exteriörbeskrivning 

En exteriörbeskrivare eller en exteriördomare går igenom hunden och bedömer hur den ser ut utifrån rasstandarden (ett dokument som beskriver hur rasen ska se ut). Beskrivaren fyller i ett omfattande protokoll pdf. Antingen blir hunden godkänd eller icke godkänd på exteriördelen.

Om hunden blir godkänd i både mentaldel och exteriördelen erhåller hunden titeln ”korad” vilket är mycket meriterande. Resultatet redovisas på Svenska Kennelklubbens hunddata.

Följande egenskaper bedöms på MT

  • Samarbete med förare
  • Samarbete med testledare
  • Gripa, ta tag 5 meter
  • Gripa, ta tag 40 meter
  • Gripa, hålla 5 meter
  • Gripa, hålla 40 meter
  • Gripa, slita dra 5 meter
  • Gripa, slita dra 40 meter
  • Förföljande
  • Förföljande, gripande
  • Uthållighet
  • Social självsäkerhet
  • Social nyfikenhet
  • Socialt samspel
  • Handlingsförmåga
  • Anpassningsförmåga
  • Koncentration
  • Avreaktion
  • Minnesbilder
  • Rädsla
  • Aggressivitet
  • Nyfikenhet
  • Skott
  • Imponer/hot

 

Filmer av MT på YouTube

 


Släden

Gubbar

Dumpe

Mentalbeskrivning hund MH


Mentalbeskrivning (MH) ger ägare och uppfödare en beskrivning av hur en hund reagerar på diverse retningar. Under ca 40 minuter går ägaren och hunden genom en bana med olika stationer. Under banan exponeras hunden för ett antal olika testsituationer. Allt iakttas av en mentalbeskrivare som i ett protokoll noterar hur hunden reagerar. I protokollet antecknas vad hunden gör på en intensitetsskala, dvs om den inte gör något alls kommer krysset i ruta ett och om den reagerar snabbt/mycket hamnar det i ruta fem.

Det är alltså en ren beskrivning av vad hunden gör under banans gång och inget är fel eller rätt. Hunden blir vare sig godkänd eller underkänd. Resultatet kan användas som information i avelsarbetet, för ägaren som förhoppningsvis lär känna sin hund bättre och för etologiforskare. MH krävs för att få tävla i bruksgrenarna och även på föräldradjur för att få registrera valpar hos Svenska Kennelklubben.

Alla MH-banor i Sverige är byggda på i stort sett samma sätt med snarlikt utseende och alla funktionärer (figuranter) är utbildade, vilket gör att det inte ska vara någon skillnad på om hunden testas i Malmö eller i Kiruna. Läs mer i SBK:s broschyr MH som verktyg pdf.

Hunden beskrivs i följande moment:

  • Kontakt - hälsning/samarbete/hantering
  • Lek - leklust/gripande/dragkamp
  • Jakt - förföljande/gripande
  • Aktivitet - hundens förmåga att anpassa sig i en passiv situation
  • Avståndslek - intresse/hot-aggresivitet/nyfikenhet/leklust/samarbete
  • Överraskning - rädsla/hot-aggresivitet/nyfikenhet/kvarstående rädsla/ kvarstående intresse
  • Ljudkänslighet - rädsla/nyfikenhet/kvarstående rädsla/kvarstående intresse
  • Spöken - hot-aggresivitet/kontroll/rädsla/nyfikenhet/kontakt
  • Lek - leklust/gripande
  • Skott - skottfasthet

 

Spindeldiagram

MH-resultat kan redovisas i form av spindeldiagrampdf

4605 boxrar är beskrivna i detta diagram. Den gröna randen utgör brukshundmedelvärdet. Vi kan se att boxern är mer kontaktvillig, engagerar sig mer i lek (dock är gripandet under brukshundmedelvärde), den är mer nyfiken, har högre aktivitet och mindre rädslor

spindeldiagramBoxer

Klicka på bilden för förstoring

 

Bildspel

Kontakt - hälsning
Kontakt - hantering
Leklust - dragkamp
Leklust - dragkamp
Förföljande
Gripande
Aktivitet
Avståndslek - intresse
Avståndslek - leklust, samarbete
Avståndslek - uppmanar passiv figurant
Överraskning - nyfikenhet
Ljudkänslighet- nyfikenhet
Spöken - kontroll, rädsla
Spöken - nyfikenhet, kontakt
Två skott i aktivitet
Två skott i passivitet
Kontakt - hälsning

Prov- och tävling inkl. mental

Kommittén har till uppgift att

  • Varje år sammanställa LO:s program för Kornings- och Mentalbeskrivning, presentera detta för AS samt informera genom BB och webbplatsen
  • Ansvara för att uppgifter för bedömning av ansökningar om Sv. Boxerklubbens diplom och statyetter registreras och uppdateras
  • Upprätta underlag, i samarbete med AS, för utdelning av Sv. Boxerklubbens diplom och statyetter
  • Bevaka och informera och svara på frågor rörande mentalbeskrivning
  • Fungera som remissinstans i frågor rörande mentalbeskrivning
  • Bevaka de frågor rörande prov och tävling som uppkommer
  • Sköta uträkning av poäng till vandringspriserna
  • Se över statuter och tävlingsregler
  • Öka antalet mentalbeskrivna hundar inom rasen boxer.

Detta uppnår vi genom:

  • Informera uppfödare och ägare av boxer om vikten av att mentalbeskriva sina hundar. Detta sker via uppfödarträffar och riktad information.

Ev. frågor om prov- och tävlingskommittén besvaras av Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

2016-08-21: Korad Rexiozz Amazing Chyzz / Åsa Lind

Läs mer...

 


2016-08-21: Korad Rexiozz Amazing Gibson / Åsa Lind

Läs mer...

 


2016-10-09: KORAD Nordteam's Eton Energy / Peter och Lejla Burland

Läs mer...

 


2016-10-09: Korad Boxbliss Hjalti / Marie Bergqvist och Oskar Wallroth

Läs mer...

 


2016-10-09: KORAD NO JV-13 SE JV-13 Voffer's Klangen / Helen Kjellander

Läs mer...

 


2016-10-09: Voffer's Kung King Kong / Anna Hullmann

Läs mer...

 


2016-10-02: Korad Boxbliss Alvdis / Mia Svantesson, Johan och Minna Axelsson / Johan Axelsson

Läs mer...

 


2016-10-15: Korad Kärrängens Kurt / Elisabet Erlandsson

Läs mer...

 


2016-10-02: Korad Boxbliss Vidar / Simon Dahlström och Maria Nyberg

Läs mer...

 


2015-05-23: Korad Walkon Florramitz Dream/ Ingrid Gålnander Wetterholm

Läs mer...

 


2015-10-24: KORAD LPI RLDN Aglaia's Dirty Diana / Amanda Pettersson

Läs mer...

 


2015-08-15: Korad IPO I Big Heart's Nephew Of Hotline / Anna Persson

Läs mer...

 


2015-10-31: Korad Von Ellinghaus Ardiles / Lena Andersson

Läs mer...

 


2015-10-25: KORAD RLD N Shoestring's Coffee Berry / Towe Melander

Läs mer...

 


2014-10-18: KORAD SE UCH LP1 LP2 RLD N RLD F Mysslingens Elfrida Andrée / Jenni Andersson

Läs mer...

 


2014-10-26: Korad Handler's Nougat / Marcus Carlsson/Kerstin Ramberg

Läs mer...

 


2014-04-30: Se UCh Korad LpII BH BSL1 Teamwork Xplosion / Maria Nilsson

Läs mer...

 


2014-04-27: Korad Mississippi Blues Von Donnerschwee / Gunilla Trangärd

Läs mer...

 


2014-07-20: Hilda Hummelbos Little Love / Torbjörn Åkesson

Läs mer...

 


2014-05-18: KORAD Boxillas Beetle / Celie Theandersson

Läs mer...

 


2014-05-03: SE VCH Golonkas Gizette / Annika Sjögren

Läs mer...

 


2014-05-03: KORAD RLD N RLD F RLD A De La Pi's Supersalta Sasha / Towe Melander

Läs mer...

 


2013-05-26: Korad Rexiozz Amazing Bazta / Åsa Lind

Läs mer...

 


2013-10-06: Murbergets Gunvald / Joakim Bergström

Läs mer...

 


2013-10-06: KORAD Boxbliss Hamlet / Johan Axelsson

Läs mer...

 


2013-05-12: KORAD Fribox Emma Klämma / Natalie Andersson

Läs mer...

 


2012-04-22: KORAD Honeybox Future Dream / Sofi & Joel Vilborg

Läs mer...

 


2012-05-12: Korad Jipotimas Mark Spitz / Svein Kristoffersen

Läs mer...

 


2012-05-12: Korad Jipotimas Ulrika Knape / Jill Mellström

Läs mer...

 


2012-04-21: Korad Golonkas Ferrari / Berthold Franzén

Läs mer...

 


2012-04-21: KORAD Bosarawi's Gunvald CA / Camilla Johansson

Läs mer...

 


2012-10-13: KORAD Incirias Imagine-Starlight / Susanne Engberg

Läs mer...

 


2012-10-25: Enchanter's Divas Digger / Marie Saarela

Läs mer...

 


2012-11-11: KORAD De La Pi's Sluga Sune / Kicki Lindberg / Michael Vernersson

Läs mer...

 


2012-10-14: Korad SE UCH SPHI SÖKI Teamwork Viva La Vida Magica / Lena Sehlin

Läs mer...

 


2010-01-23: Korad Swedbox Santa Fe / Pamela Johansson / Harry Dahlgren

Läs mer...

 


2012-10-21: Korad Troicas Gaston / Hannah Gabrielsson

Läs mer...

 


2012-04-21: Korad Lpi Shirwalk's Discovery / Susanne Löfström

Läs mer...

 


2012-10-27: INT UCHNO V-11 NORD V-11 SE V-11 Korad Seacrest Sol'y Sombre / Pia Fogelberg-Berglund

Läs mer...

 


2012-05-05: KORAD Novic's Lucretizia / Erik Sundberg

Läs mer...

 


Underkategorier

Copyright © 2012-2016 Svenska Boxerklubben. Alla rättigheter reserverade. Vill du använda något material från denna webbplats, ange källan!

Saturday the 22nd - Klint & Klant Konsult.