Vad är CMS
CMS kommer av engelskans Content Management System och betyder rätt och slätt "innehållshanteringssystem". Det är är ett system för att hantera och publicera informationsinnehåll. Ofta är det webbaserat och möjliggör/förenklar då förenkla delad utveckling av en webbplats. Sidorna redigeras via ett webbgränssnitt med ett WYSIWYG-redigering. Idén är att låta ett datasystem sköta den tekniska hanteringen av innehållet, vilket förenklar utvecklings arbetet avsevärt. Sidornas innehåll sparas typiskt i en databas viklet t ex gör det sökbart. Även inställningar (färger, typsnitt, teckstorlek...) för presentation av innehållet lagras i databasen. Själva visningen av informationen sköts av verktyget Joomla!.
Varför CMS
När Internet var ungt skapade man ofta html-sidor helt manuellt. På senare tid har man använt speciella program, t ex Dreamwaever och Frontpage, för att skapa html-sidorna. Man är då alltid tvungen att lagra originalfilerna på en lokal dator och sedan ladda upp dem till en webbserver. Med ett CMS kan man redigera innehållet från vilken dator som helst med internetuppkoppling och webbläsare. Detta är kanske den viktigaste skillnaden jämfört med traditionella sätt att skapa webbsidor. Detta innebär även att olika personer enkelt kan dela på arbetet med att uppdatera sidorna.
Utöver detta finns det typiskt ett antal andra fördelar med CMS, t ex:
- Mallstyrd utseende: En och samma design på hela webbplatsen.
- Användarhantering: Olika användare kan alltså ha olika åtkomst.
- Kategorisering av sidor: T ex kan åtkomsten styras via kategorier
- Datumstyrd publicering av artiklar: Man kan ha start o/e slutdatum för publicering av artiklar mm.
- WYSIWYG-redigering, d.v.s. att man ser direkt hur innehållet kommer att se ut medan man arbetar med det, ungefär som i Microsoft Word.
Lär mer om CMS på Wikipedia