Skriv ut
Publicerad

Index för HD införs för boxer fr.o.m. januari 2016

Höft - armbågsledsdysplasi är vanligt förekommande hos många, framförallt hos storvuxna, hundraser. Sedan 2012 görs skattning av avelsvärden (index) för HD och ED för ett effektivare avelsarbete för bättre ledhälsa. I dagsläget är det sju raser som har tillgång till index. Dessa är berner sennenhund, flatcoated retriever, golden retriever, labrador retriever, jämthund, norsk älghund grå och rottweiler. Nu erbjuds också boxer tillgång till verktyget.

SKKs Avelskommitté (AK) har beslutat erbjuda index för HD och ED i flera raser. Vid sammanställningen av raser aktuella för index har hänsyn tagits till rasens numerär och antal/andel röntgade, spridningen i HD-/ED status samt försäkringsstatistik från Agria. Boxer har SKK/AK identifierat och prioriterat för HD index.

Svenska Boxerklubben har ställt sig positivt införa HD index från januari 2016.

SKK/AK fattade beslut den 2 september 2015 om att bl.a boxer, från den 12 januari 2016, ska få tillgång till skattning av avelsvärden (index) för HD. Skattade HD index kommer att publiceras i SKKs e-tjänst Avelsdata och uppdateras en gång per vecka.

Ändring i hälsoprogrammet avseende HD

För de raser som idag har hälsoprogram för HD nivå 3 ( krav på fria höfter för avel) innebär införandet av HD-index en förändring i hälsoprogrammet för HD.Detta eftersom hundar graderade med grad C (på grund av goda HD-resultat hos släktingar) får ett index bättre än genomsnittet i rasen bör kunna användas i avel. De nya registreringsreglerna i raser (boxer) med hälsoprogram på nivå 3 för vilka index införs innebär att hundar med höftledsstatus A, B eller C får användas i avel, med rekommendationen att föräldradjurens genomsnittliga HD-index vid parningstillfället ska vara större än 100.Hundar med grad D eller E får inte användas i avel, oavsett HD-index .För utländska avelsdjur gäller fortfarande att avelsdjuret ska ha HD grad A eller B.

De raser som berörs av denna ändring i hälsoprogrammet för HD från januari 2016 är boxer, collie långhår, irländsk röd setter och samojedhund. 

Informationsartikel om HD-index för klubbar kommer att publiceras på boxerklubben.org  och i Boxerbladet. Fram till dess är ni välkomna att använda er av den information som finns på skk.se.

Under 2016 planerar SKKs Avelskommitté att anordna ett seminarium om index som verktyg i avelsarbetet, för uppfödare av såväl nya som befintliga indexraser.

 

Svenska Boxerklubben

Anders Härnman

 


 

Copyright © 2012-2016 Svenska Boxerklubben. Alla rättigheter reserverade. Vill du använda något material från denna webbplats, ange källan!

Saturday the 22nd - Klint & Klant Konsult.