Skriv ut
Publicerad

Information ang. revidering av Brukshundarnas MT

På möte med Rasklubbarna den 12 juni presenterade revideringsgruppen ett förslag till nytt protokoll MT. 

Förslaget innebär i huvudsak en återgång till gamla MT de begrepp/nomenklatur och den bedömningsmall som användes då.

Ett test som använts under många år och som vi lämnade då det inte var funktionellt som instrument för att föra aveln framåt.

 

I protokollet vävs en del av dagens MT in, domarna skall värdera och genom någon form av sammanfattning sätta ett betyg enligt gamla MT. Hur detta kommer att fungera, eller vilka svårigheter som kan uppstå vet ingen utan att adekvata tester o analyser har genomförts.

Boxerklubben delar inte revideringsgruppens åsikter om nuvarande MT vi tycker att testet är mycket bra och ser inte behovet av stora genomgripande förändringar. Vi är också mycket oroade av att man tvärtemot vad som tidigare sagts nu vill driva igenom förändringar med expressfart.

Att revidera och ändra skall föra verksamheten och aveln framåt, men varje ändring medför att man till viss del tappar information och jämförelsemöjlighet. Därför bör noggrann analys göras innan beslut tas om förändring.

Hur kommer det nya protokollet att fungera, kommer fördelningen att följa normalfördelningskurvor eller är det risk att vissa rutor blir i stort oanvända medan andra får för många kryss,  nya anvisningar och nytt material,  ändringar i utformning av moment, uppdatering av domare...

Vad säger genetikerna? De första analyserna som kommit pekar ju på en högre arvbarhet av viktiga egenskaper på dagens MT jämfört med både MH och gamla MT. 

Viktigast av allt, vad vill rasklubbarna och uppfödarna? Rasklubbarna måste ges tid till information och diskussion med uppfödarna.

Med den tidsplan som nu ligger finns inget utrymme för detta!!

Sv. Boxerklubben motsätter sig att ett nytt MT stressas fram på kort tid, vi vill att

  • tidsplanen löper över nästa revideringsperiod så att fakta baserat på genetiska analyser kan tas fram. Viktigt att Per Arvelius analyser hinner bli klara och att raklubbarna får ta del av dem.
  • man arbetar med översyn av koefficienter och moment för att balansera och ev. justera värdering av egenskaper mellan del 1 och del 2.
  • man arbetar med förbättringar av MT inom den bedömningsmall som finns nu och inte återgår till tidigare MT
  •  de tillsatta grupperna för att se över moment och utförande uthållighet / skrammel/ social kamp redovisar sina slutsatser och förslag till förbättringar.

 

Copyright © 2012-2016 Svenska Boxerklubben. Alla rättigheter reserverade. Vill du använda något material från denna webbplats, ange källan!

Saturday the 22nd - Klint & Klant Konsult.