Hälsoproblem hos Boxer


Officiella hälsoprogram för boxer

Svenska Boxerklubben är ansluten till två hälsoprogram som registreras av Svenska Kennelklubben:

  • Höftledsdysplasi (HD)
  • Knäledsartros (Knä)

Kontroll av HD- och Knästatus sker genom röntgenundersökning då hunden är äldre än 12 månader.
Resultaten av denna undersökning är officiell och registreras hos SKK. Då detta är ärftliga defekter skall endast hundar som förklarats fria användas i avel. För att avkomma skall registreras hos SKK krävs att föräldradjuren är röntgade.

HÖftledsdysplasi, HD

Höftledsdysplasi innebär att ledskålen är för grund, varför höftledskulan får ett otillräckligt stöd och leden blir ostadig. Instabiliteten i höftleden vid dysplasi leder till broskförslitning och benpålagringar. Lårbenshuvudet blir också mer eller mindre deformerat, beroende dels på graden av dysplasi och dels på hundens kroppsvikt. Vissa hundar med lindrigare grad av HD behöver inte ha några smärtor och graden HD står inte alltid i proportion till den enskilda hundens problem.

 

HD graderas idag A - B - C - D - E. Som HD-fri i Sverige räknas A och B.

 

 

KNÄLEDSARTROS

Knäledsartros innebär att leden får pålagringar. Detta kan hos äldre hundar ses som en naturlig förslitning/ålderspålagringar. Hos boxer förekommer dock problemet redan hos valpar och unghundar, oftast förenat med stor smärta och rörelsehinder vilket förkortar hundens liv i både tid och kvalitet samt omöjliggör bruksfunktion.

 

Vid officiell röntgen efter 12 månaders ålder graderas knäna på en fyrgradig skala: Utan anmärkning (UA) - Lindrig benpålagring (lbp) - Måttlig benpålagring (mbp) - Kraftig benpålagring (kbp).

 

Läs mer

 


Rasspecifika rekommendationer

Utöver ovan nämnda hälsoprogram har Boxerklubben egna rasspecifika rekommendationer för

  • Renal dysplasi (RD) som registeras av SKK
  • Hjärtproblem


Renal Dysplasi är en defekt där hunden föds med underutvecklade njurar. Detta leder till att njurarna inte får full kapacitet t.ex. vad gäller rening av kroppens avfallsprodukter eller produktion av hormonet erytropoetin, som är nödvändigt för att kunna bilda röda blodkroppar. Sjukdomssymptomen, som inte skiljer sig från dem som uppstår vid andra njursjukdomar, är framförallt ökad törst och urinering, aptitlöshet och avmagring, kräkningar, diarré och uttorkning. För att ställa säker diagnos och därmed särskilja PNP/RD från andra njursjukdomar krävs mikroskopisk undersökning av njurvävnad, s.k. njurbiopsi, på levande hundar eller vid obduktion.

Läs mer

 

Hjärtproblem förekommer inom rasen och en relativ hög andel boxer har blåsljud i någon form (mellan 50-80 % av vuxna boxer har blåsljud, varav de flesta är låggradiga). I en del länder är det obligatoriskt med hjärtundersökning på avelsdjur. Svenska Boxerklubben rekommenderar att avelsdjur undersöks av smådjursspecialist/kardiolog. Om blåsljud föreligger, bör man gå vidare till kardiolog för en grundligare undersökning.

Läs mer


Andra hälsoproblem i rasen

  • Hudåkomma och allergi (klåda, utslag, röda tassar)
  • Spondylos (leder till stelhet i ryggraden)
  • Kejsarsnitt

Hudproblem I hälsoenkäter framkommer att enligt ägarna upplevs det största problemet för hunden vara hudåkommor (klåda, utslag, röda tassar), infektioner samt allergier.

Spondylos innebär förändringar i ryggkotor och disker som medför pålagringar framför allt under och mellan kotkroppar, så att benbryggor bildas. Också ryggens disker kan vara skadade och i vissa fall kan ryggmärgen utsättas för tryck med smärtor och rörelsestöranden som följd. I en del länder är det obligatoriskt med spondylosröntgen på avelsdjur.

Kejsarsnitt Resultatet av hälsoenkäter visar att rasen har hög frekvens kejsarsnitt. Enligt resultat av ett examensarbete vid SLU år 2000, baserat på rasklubbens enkäter, framkom att primär värksvaghet orsakar majoriteten av förlossningsproblemen.

Läs mer