Alla renrasiga hundar har ett
hemland som räknas som deras ursprung. Rasens hemland
bestämmer dess rasstandard och rastandarden beskriver
dels hundens ursprung och användningsområde och dels
dess exteriör. Boxerrasens hemland är Tyskland, och det
är där boxerns standard är fastställd. Standarden är
mycket detaljerad och en del av den beskriver päls och
färg.
I boxerns fall är gul och tigrerad de enda godkända
färgerna.
Utöver dessa
färger bär dock många boxer även anlag för vit avkomma,
vilket gör att det föds både helvita valpar och valpar
med dominerande vita tecken.
Om ett av
föräldradjuren är genetiskt otecknad föds inga vita
valpar. Det innebär att varje uppfödare själv kan
bestämma om de inte vill att det ska födas vita valpar i
kullarna, genom att låta den ena föräldern vara
genetiskt otecknad. (En genetisk otecknad hund saknar
vita tecken. Den kan ev. tillåtas ha en mycket liten
bröstfläck och mycket litet vitt längst ut på tårna.)
Svenska Boxerklubben försöker verka
för att fler genetiskt otecknade hundar ska användas i
avel samt premieras på utställning.
Boxerklubben har bl a informerat och
utbildat uppfödare och hundägare om färgnedärvningen hos
boxer. Det är rimligt att anta att de flesta uppfödare
av boxer har kunskap om hur pälsfärgen nedärvs och när
en parning görs vet de vilka färger de har att vänta på
valparna, vilket innebär att de flesta uppfödare vet att
när hundar med vita tecken används i avel så finns också
"risken" att få vita valpar.
Det
är varje enskild uppfödares eget ansvar om de väljer att
behålla de vita valparna eller inte.
Svenska Boxerklubben betonar dock med kraft att samma
ansvar måste tas för alla valpar, oavsett färg.
Svenska Boxerklubbens bestämda åsikt
är att även de vita valparna ska röntgas i höft- och
knäleder samt MH-beskrivas (mentalbeskrivning av
unghundar) och helst även mentaltestas vid Korning. Det
är lika viktigt att deras status blir känd och att även
deras resultat förs in i den årliga statistiken. SvB
förordar också att marknadsmässigt pris tas ut för vita
valpar.
Läs mer
|